Siirry suoraan sisältöön

Insinöörikoulutus, tieto- ja viestintätekniikka (monimuoto-opinnot) Rovaniemi syksy 2020: RA54T20S

Tunnus: RA54T20S

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK), tietotekniikka

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Opetuskieli:
suomi

Kuvaus

SUORITETTAVA TUTKINTOInsinööri (AMK) 240 op

Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa opiskelet insinööriksi (AMK). Koulutus täyttää ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014, 2-5 §) säädetyt tutkintoon johtavien opintojen yleiset tavoitteet ja rakenteen. Koulutus perustuu ammattikorkeakoulujen toimintaa ohjaaviin lakeihin ja säädöksiin, Lapin AMK:n strategisiin valintoihin sekä työelämän ja sen kehittämisen tarpeisiin.

Tieto- ja viestintätekniikan koulutus antaa sinulle valmiudet toimia erilaisissa tietotekniikan asiantuntija- ja esimiestehtävissä. Opiskelussa korostuu alan teknisten taitojen hallinnan lisäksi kyky verkostoitua, projektien hallinta ja yrittäjämäinen toiminta. Myös jatkuvan oppimisen merkitys, kyky seurata tietotekniikka-alan kehitystä ja alalla esiintyvien työelämälähtöisten ongelmien ratkaisutaitoa pidetään tärkeinä asioina.

Työnimikkeesi voi olla esimerkiksi järjestelmäasiantuntija, ohjelmistosuunnittelija, projektipäällikkö tai tietoverkkoasiantuntija. Tutkinto antaa sinulle myös hyvät valmiudet oman tietotekniikka-alan yrityksen perustamiseen.

Työnantajina ovat alan yritykset, valtio, kunnat jotka tarvitsevat tieto- ja viestintätekniikan alan asiantuntijoita. Lapin ammattikorkeakoulussa tarjottava tieto- ja viestintätekniikan koulutus antaa ammattitaidon monipuolisten ICT-alan tehtävien hoitamiseen. Koulutus luo hyvät edellytykset toimia tietotekniikka-alan yrittäjänä ja työntekijänä tietotekniikka-alan yrityksissä tarjoamalla ammattialan tietojen ja taitojen ohessa liiketoimintaosaamisen, viestinnän ja projektinhallinnan tietoja ja taitoja.
Sinulla on myös halutessasi mahdollisuus kansainväliseen verkostoitumiseen osallistumalla vaihto-opiskeluun yhteistyöverkostomme korkeakoulussa ulkomailla.
CDIOTieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma tukee insinöörin työtehtävissä tarvittavien tietojen ja taitojen kehittymistä mukailemallakansainvälistä insinöörikoulutuksen kehystä ja CDIO-periaatetta. Käytännössä se näkyy siten, että opit hahmottamalla (C = conceive), suunnittelemalla (D = design), toteuttamalla (I = implement) ja käyttämällä (O = operate). Lapin Ammattikorkeakoulu on osa laajaa kansainvälistä insinöörikoulutuksen kehittäjäverkostoa (CDIO, www.cdio.org), jossa on yli 50 jäsentä 25 eri maasta.

Yrittäjyyttä tulevaisuuden yhtenä uravaihtoehtona harkitsevaa Lapin AMK:ssa kannustetaan ja tuetaan. Oppimisympäristöissä on mahdollista tutkia ja kehittää ideoita liikeideoiksi ja edelleen yritystoiminnaksi.
TUTKINNON RAKENNEOpetussuunnitelma rakentuu teemoista ja opintojaksoista. Teemojen sisällöt ja opintojaksojen osaamistavoitteet kuvaavat alan keskeisen ammatillisen ydinosaamisen. Vuosi- ja lukukausiteemat kokoavat opintoja ammatillisen kasvun etenemisen näkökulmasta.


Tieto- ja viestintätekniikan insinöörin koulutuksen opetussuunnitelman rakenne on seuraava:

1) perus- ja ammattiopinnot 180 op
-   pakolliset perus- ja ammattiopinnot 160 op-   vaihtoehtoiset ammattiopinnot 20 op
2) vapaasti valittavat opinnot 10 op
3) ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
4) opinnäytetyö 20 op, joka sisältää kehittämistoiminnan menetelmäopinnot

Perus- ja ammattiopintojen yleisenä tavoitteena on antaa sinulle yleiskuva tietotekniikka-alan asemasta ja merkityksestä yhteiskunnassa, työelämässä ja kansainvälisesti, perehdyttää sinut alan yleisiin perusteisiin sekä viestintään ja kieliin. Kieliopintojen erityisenä tarkoituksena on antaa sinulle ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014) 7§:ssä vaadittava kielitaito.

Pakollisten ammattiopintojen tavoitteena on perehdyttää sinut laaja-alaisesti tietotekniikan alan keskeisiin haasteisiin ja sovelluksiin siten, että valmistuttuasi kykenet itsenäisesti työskentelemään tietotekniikka-alan asiantuntijatehtävissä tai yrittäjänä sekä osallistumaan työyhteisösi kehittämiseen.

Vaihtoehtoiset ammattiopinnot antavat sinulle mahdollisuuden suuntautua johonkin tulevaisuuden tietotekniikan alan ajankohtaiseen osa-alueeseen ja kehittää asiantuntemustasi siihen liittyvien ongelmien ratkaisussa.

Vapaasti valittavien opintojen tavoitteena on syventää ja täydentää ammatillista osaamistasi. Voit täydentää ammattikorkeakoulututkintoasi oman kiinnostuksesi ja yksilöllisten mieltymystesi mukaan. Voit sisällyttää muiden Lapin AMK:n koulutusten ja muiden korkeakoulujen opintosuorituksia vapaasti valittaviin opintoihisi.

Harjoittelussa perehdyt työelämän pelisääntöihin ja tietotekniikka-alan keskeisiin työtehtäviin. Harjoittelu opettaa sinua soveltamaan opittuja asioita käytännön työssä, motivoi opinnoissasi ja auttaa sinua suuntaamaan opintojasi omien urasuunnitelmiesi mukaisesti.

Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää asiantuntemustasi alaan liittyvissä tehtävissä. Opinnäytetyöt pyritään tekemään ICT-alan yrityksille ja organisaatioille. Olennaista opinnäytetyön teossa on pyrkimyksesi ammatilliseen kasvuun ja asiantuntijuutesi kehittämiseen.

Vaihtoehtoiset ammattiopinnot
Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja. Voit kuitenkin vaihtoehtoisten ammattiopintojen, vapaasti valittavien opintojen, harjoittelun ja opinnäytetyön kautta paneutua haluamaasi tietotekniikan osa-alueeseen.

Opintojen kuormittavuus
Opintojen kuormittavuuden määrittelyssä ovat lähtökohtana yleiseurooppalaisen opintosuoritusten siirto- ja mitoitusjärjestelmän (ECTS-järjestelmän) perusteet. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.
AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINENTeemat
Opetussuunnitelmassa kuvataan sinun ammatillisen kasvun polkusi tietotekniikka-alan perehtyjästä alan kehittäjäksi ja asiantuntijaksi. Eri vuosille sijoittuvat opinnot on ryhmitelty aihepiireittäin isommiksi kokonaisuuksiksi niitä yhdistävien vuosi- ja lukukausiteemojen mukaan. Osaamisesi kasvaa vähitellen tietotekniikkainsinöörin tehtäviin.

1. vuositeema: Tieto- ja viestintätekniikan perehtyjä.(CONSEIVE) osaa ratkaista älykkäisiin järjestelmiin liittyviä yksinkertaisia ongelmia, jotka vaativat loogis-matemaattista ajattelua ja teknistä ongelmanratkaisukykyä
Ensimmäisen opintovuoden aikana sinulle muodostuu selkeä näkemys tietotekniikka-alasta ja sen ammatillisista perusteista. Opintovuoden päättyessä osaat toimia projekteissa eri tehtävissä, harjaannut luonnontieteissä analyyttiseen ajattelutapaan sekä osaat ohjelmoinnin ja websuunnittelun perustaidot.
1. lukukausiteema: Matemaattiseen ja loogiseen ajatteluun perustuva innovaatioprojekti2. Lukukausiteema: Sulautettujen järjestelmien peliohjelmistoprojekti
2. vuositeema: Tieto- ja viestintätekniikan harjaantuja.(DESIGN) Osaa suunnitella ja kehittää älykkäitä tietoteknisiä järjestelmiä ja -tuotteita
Toisen opintovuoden aikana näkemyksesi tietotekniikan alasta laajenee automaatiojärjestelmien ja tuotekehityksen tehtäviin. Opintovuoden päättyessä kykenet työskentelemään harjoittelijana automaatiojärjestelmiin ja tuotekehitykseen liittyvissä valmistelu- ja tuotantotehtävissä.
3. lukukausiteema: Automaatiojärjestelmienprojekti4. lukukausiteema: Tuotekehitysprojekti
3. vuositeema: Tieto- ja viestintätekniikan soveltaja(IMPLEMENT) Osaa toteuttaa älykkäitä järjestelmää ja hyödyntää niitä
Kolmannen opintovuoden opinnoissa nousevat esille ajankohtainen tietotekniikka-alan ilmiö, johon liittyen opit toimimaan sen hetkisen uusimman teknologian parissa suoritettavassa projektissa. Kolmannen opintovuoden syyslukukaudella opinnot ovat englanniksi. Kotikansainvälistyminen on osa opintojasi ja sinulla on mahdollisuus myös vaihto-opiskeluun ulkomailla.
5. lukukausiteema: Mobile Systems (mahdollisuus kansainvälistymiseen) 6. lukukausiteema: Vaihtoehtoinen teema, esim.: Internet of Things (IoT), Pelituotanto, Teknologiainnovaatiot ja Älykäs infrastruktuuri
4. vuositeema: Tieto- ja viestintätekniikan kehittäjä.(OPERATE) Osaa toimia Älykkäiden järjestelmien kehitys- ja ylläpitotehtävissä
Neljännen opintovuoden aikana kehität asiantuntemustasi valinnaisten ammattiopintojen ja opinnäytetyön kautta. Opintovuoden päättyessä valmistut tietotekniikka-alan insinööriksi (AMK). Sinulla on teoreettinen, käytännöllinen ja asenteellinen valmius toimia tietotekniikka-alan insinöörin tehtävissä erilaisissa työympäristöissä. Sinulla on hyvät edellytykset kehittyä työssäsi todelliseksi tietotekniikka-alan ammattilaiseksi ja asiantuntijaksi.
7. lukukausiteema: erikoistuminen vaihtoehtoisen teeman kautta kuten lukukaudella 6. 8. lukukausiteema: Tietotekniikan alan kehittämistyö
Kompetenssit
Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen.

Opetussuunnitelmien kompetenssit jakautuvat kaikille koulutuksille yhteisiin yleisiin työelämäkompetensseihin (1-5) ja koulutuskohtaisiin kompetensseihin (6-11). Yleiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yhteisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys voivat vaihdella eri ammateissa ja työtehtävissä. Yleiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yleiset kompetenssit kehittyvät pääsääntöisesti opetusmenetelmien ja ammatin sisällön oppimisen yhteydessä koko koulutuksen ajan. Yleisten kompetenssien arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä.

Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksen kompetenssit ovat
1. Oppimisen taidot2. Eettinen osaaminen ja vastuullisuus3. Työyhteisöosaaminen4. Innovaatio-osaaminen5. Kansainvälistymisosaaminen6. Matemaattis‐luonnontieteellinen osaaminen7. Laitetekninen osaaminen8. Tietoverkko‐osaaminen9. Ohjelmistotekninen osaaminen10. ICT‐yrittäjyys- ja esimiesosaaminen11. Älykkäiden järjestelmien osaaminen
Kaikkiin Lapin AMK:n opetussuunnitelmiin sisältyy läpileikkaavina osaamistavoitteina Lapin AMK:n strategiset painopistealueet etäisyyksien hallinta, turvallisuusosaaminen, arktinen yhteistyö ja rajaosaaminen, luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen sekä palveluliiketoiminta ja yrittäjyys.

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa ja kieliopintoina. Voit osallistua kansainväliseen vaihtoon kumppanuuskorkeakouluissamme ja myös erilaisiin kotikansainvälistymistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä kansainvälisten opiskelijoiden tuutorointiin. Kotikansainvälistyminen ja opiskelijavaihdot ovat erityisesti esillä kolmannen lukuvuoden opinnoissa.

Suomen kielen, informaatiolukutaidon ja viestinnän opinnot on integroitu pakollisiin ammattiopintoihin, erityisesti projektiopintoihin ja opinnäytetyöhön. Suomen kielen ja viestinnän osaaminen kehittyy koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan vuosittain. Englannin ja ruotsin kieliopinnot on integroitu niiden toteutuslukukauden ammattiopintoihin. Muut kieliopinnot ovat vapaasti valittavissa Lapin AMK:n tarjonnasta.
OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTIOppimisnäkemys
Lapin ammattikorkeakoulun oppimisnäkemyksenä on osaamis- ja ongelmaperustainen oppiminen. Oppimisen tavoitteena on ammatillisen osaamisesi kehittyminen opiskelijakeskeisten ja aktivoivien oppimis- ja ohjausmenetelmien avulla. Ammatillinen osaamisesi syvenee ongelmanratkaisu – ja päätöksentekotaitoja vahvistavien oppimis- ja kehittämisprojektien avulla.

Osaamis- ja ongelmaperustainen oppimisnäkemys tarkoittaa niitä asioita, joilla oppimistasi jäsennetään ja organisoidaan (esimerkiksi ongelmaperustainen sykli/vaihemalli, ongelmaperustainen projektioppiminen, CDIO tai näiden erilaiset yhdistelmät). Kaikissa oppimisen organisointitavoissa lähtökohtana ovat työelämän ongelmat ja työelämäläheinen toteutus.

Ensimmäisenä lukuvuotena opintoihin sisältyy orientoiva insinööriopintoihin johdatteleva projekti, jonka yhteydessä voit käytännössä opetella jotakin tulevien opintojesi kannalta keskeistä asiaa. Projekteja tehdään yhdessä, pienissä tiimeissä, joissa opit tuntemaan opiskelutovereitasi ja kehität osaamistasi. Opit suunnittelemaan ajankäyttöä ja pääset harjoittelemaan erilaisia työtilanteita varten. Työnantajat arvostavat sitä, että valmistuva insinööri kykenee toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, sopeutuu muutoksiin ja pystyy tuomaan esille omaa osaamistaan eri tilanteissa. Myöhempinä vuosina opintoihin sisältyy projekteja, joilla on ulkoinen asiakas. Asiakas voi olla jokin osaamisalan tutkimus- ja kehittämishanke, julkishallinnon organisaatio, alueen yritys tai yksityinen henkilö. Asiakasprojektit ovat sinulle näytön paikkoja, jotka voivat avata ovia harjoitteluun, opinnäytetyöhön ja työhön valmistumisen jälkeen.
Projektiosaaminen

Jokaisen lukukauden keskiössä on oppimis- ja/tai ongelmanratkaisuprojekti, jota tukevat kyseisen lukukauden muut opintojaksot. Opintojaksojen aiheet integroituvat projektin sisältöön ja rakentavat näin lukukauden osaamisen yhdessä projektin kanssa.

Projektiosaamisesi kehittyy opintojen myötä lukukausittaisissa projekteissa. Projektit ovat laajoja kokonaisuuksia, jotka yhdistävät sen lukukauden ammattiaineet konkreettisen lopputuloksen tuottavaksi kokonaisuudeksi. Projektioppiminen etenee vaiheittain. Ensimmäisenä vuonna tutustutaan projektihallinnan yleisiiin periaatteisiin sekäharjoitellaan toimimaan tiimissä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Toisena vuonna perehdytään projektinhallinnan osalta alan ketteriin (Agile) menetelmiin. Kolmas vuosi keskittyy edellisinä vuosina opittujen projektinhallintataitojen syventämiseen, laadunvarmistukseen sekä toimimiseen asiakasrajapinnassa eli asiakkaan kanssa. Projektiopintosi valmentavat sinua toimimaan projektipäällikkönä ja ottamaan vastuuta suuremmista tietojärjestelmien kehittämishankkeista.
Opetuksen sijasta keskiössä on sinun oppimisesi ja osaamisesi. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta ja osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Oppimisprosessissa nivoutuvat yhteen teoria-, käytäntö- ja kokemustieto. Opiskelijan, opettajan ja työelämän edustajien roolit muuttuvat oppimisprosessissa. Opiskelija on aktiivinen ja vastuullinen oman oppimisensa subjekti. Opettaja on oppimisen asiantuntija, oppimisen ohjaaja ja mahdollistaja. Opettaminen on monialaista, oppiaine-, koulutus- ja jopa toimialarajat ylittävää tiimityötä. Tiimiopettajuus tarkoittaa oppimisen yhdessä suunnittelemista, toteuttamista ja arvioimista.

Koulutuksen viralliset tavoitteet toimivat sinulle oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmallesi (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta ryhmäsi opettajatuutorilta.

Hankittu osaaminen ja hyväksilukeminen
Tutkintoa suorittaessasi sinulla on mahdollisuus ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla saman tasoisilla opinnoilla. Opiskelijana saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9). Menettelystä käytetään nimitystä hyväksiluku.

Hyväksiluvussa on kolme päätapaa: korvaaminen, sisällyttäminen sekä aiemmin ja opiskelun aikana hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (HOT). Korvaamisella tarkoitetaan opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista muualla suoritetuilla, sisällöiltään saman tasoisilla korkeakoulutasoisilla opinnoilla. Sisällyttäminen tarkoittaa muualla suoritettujen korkeakouluopintojen liittämistä osaksi tutkintoa. Hankitun osaamisen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että opiskelija pyrkii ymmärtämään hankkimaansa osaamista ja jäsentää sen suhteessa opintojakson tai osaamisalueen osaamistavoitteisiin siten, että hän pystyy kuvaamaan ja näyttämään toteen osaamisensa. Hankitun osaamisen tunnustaminen tarkoittaa virallisen hyväksynnän antamista hankkimallesi osaamiselle.
Arviointi ja palauteOpiskelun eri vaiheissa tapahtuva arviointi muodostaa johdonmukainen kokonaisuuden, joka tukee koulutuksen tavoitteena olevan osaamisen saavuttamista. Arvioinnin suunnittelu pyritään toteuttamaan kolmikantaperiaatteella (opiskelija, työelämänedustaja/ohjaaja, opettaja).
Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä työvälineitä ovat itsearviointi ja palaute. Arviointiperusteiden, menetelmien ja kriteerien lähtökohtana ovat kyseisen opintojakson osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Opiskelijoiden oppimisen ja osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmissa oleviin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) – hylätty (0).
Opiskelijoilta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Sinulla on mahdollisuus antaa palautetta opintojaksojen toteutuksesta sekä koulutuksesta ensimmäisen, toisen ja kolmannen vuoden vuosipalautteena sekä valmistumisvaiheessa tutkinnon haun yhteydessä.
Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen erilaisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissäOpiskelu on toiminnallista ja käytännönläheistä erilaisissa työelämälähtöisissä oppimisympäristöissä. Lapin AMK:ssa opiskelu ja oppiminen toteutuvat työelämäläheisesti. Tämä mahdollistaa työelämästä ja alueelta nousevien ilmiöiden ja ongelmien käsittelyn oppimisen, tutkimisen ja kehittämisen lähtökohtana. Ammatillinen kasvu toteutuu monipuolisissa ja vaihtelevissa ympäristöissä, joita ovat muun muassa laboratoriot, virtuaaliympäristöt, kansainvälisten kumppaneiden tarjoamat ympäristöt, työelämä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet.
Tieto- ja viestintätekniikan koulutuksessa toimii pLAB (Ohjelmistotekniikan laboratorio) sekä Arctic Power -laboratorio, joissa tehtävät tutkimus- ja kehittämisprojektit luovat mahdollisuuksia osaamisesi kehittämiseen. Edellisten ohella koulutuksella on käytössöäänerikoislaboratorioita, jotka tarjoavat korkeatasoisia oppimisympäristöjä.
Ammattitaitoa edistävä harjoittelua toteutuu eri puolilla Suomea sijaitsevissa yrityksissä ja julkisen hallinnon organisaatioissa. Myös harjoittelu ulkomailla on mahdollista. Opintoihin liittyvät opinnäytetyöt tehdään osana työelämän kehittämistä. Sinulla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutuksien opetustarjonnasta, joka mahdollistaa luonnollisella tavalla monialaisen yhteistyön.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy
2020
Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
1. / 2020 2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024
AMK_PERTR-1016
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

45 25 15 5 10 15 10 5 5 10 7.5 7.5 10 2.5 2.5 5
R504T41OJ Algebra, geometria ja trigonometria 5 5 5 5
R504T42OJ Engineering English 5 5 5 5
R504T43OJ Johdatus tieto- ja viestintätekniikan opintoihin 5 5 5 5
R504T44OJ Fysiikan perusteet 5 5 5 5
R504T45OJ Tekniikan alan asiakasviestintä 5 5 5 5
R504T46OJ Lineaarialgebra 5 5 5 5
R504T47OJ Sähkömagnetismi 5 5 5 5
R504T48OJ Svenska för IT-ingenjörer 5 5 5 5
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
R504T49OJ Professional English for ICT Engineers 5 5 5 5
AMMTR-1016
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

135 30 35 45 20 20 10 15 20 20 25 20 20 5 5 15 10 10 20 12.5 12.5 20
R504T50OJ Ohjelmoinnin perusosaaminen 5 5 5 5
R504T51OJ Ohjelmointityökalut 5 5 5 5
R504T52OJ Projektihallinnan osaaminen 5 5 5 5
R504T53OJ Linux-perusteet 5 5 5 5
R504T54OJ Tietokannat ja SQL 5 5 5 5
R504T55OJ Tietoverkot CCNA 1 5 5 5 5
R504T56OJ Projekti 1, ohjelmointiprojekti I Frontend 5 5 5 5
R504T57OJ Elektroniikka 5 5 5 5
R504T58OJ Olio-ohjelmointi 5 5 5 5
R504T59OJ Syventävä Linux 5 5 5 5
R504T60OJ Pilvipalvelut 5 5 5 5
R504T61OJ Projekti 2, ohjelmointiprojekti II Backend 5 5 5 5
R504T62OJ Web-ohjelmointi 5 5 5 5
R504T63OJ Kytkentäiset verkot CCNA 2 5 5 5 5
R504T64OJ Projekti 3, IoT I suunnittelu 5 5 5 5
R504T65OJ Sulautettujen järjestelmien perusteet 5 5 5 5
R504T66OJ Automaatioverkot ja tietoliikenne 5 5 5 5
R504T67OJ Reititinverkot CCNA 3 5 5 5 5
R504TL112 Mobiiliohjelmointi 5 5 5 2.5 2.5
R504T68OJ Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus I 5 5 5 5
R504T69OJ Projekti 4, IoT II toteutus 5 5 5 5
R504T70OJ Sulautettujen järjestelmien soveltaminen 5 5 5 5
R504T71OJ Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus II 5 5 5 5
R504T73OJ Johtaminen ja esimiestyö 5 5 5 5
R504T74OJ Teknologiatuotteiden kehitysprosessi ja juridiikka 5 5 5 5
R504T75OJ Organisaation tietoturva 5 5 5 5
R504T76OJ Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen 5 5 5 5
VAP_VALTR-1016
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5 10 5 5 5 2.5 2.5
HARJOITTTR-1016
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

60 5 10 10 5 5 5 5 5 5 5 2.5 2.5 5 2.5 2.5 5 2.5 2.5 5
R504T30OK-1001
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R504T30AOJ Perusharjoittelu 10 5 5 5 5 2.5 2.5 5
R504T30BOJ Ammatillinen harjoittelu 10 5 5 5 5 2.5 2.5 5
R504T30COJ Syventävä ammatillinen harjoittelu 10 5 5 5 5 2.5 2.5 5
R504T80OJ Harjoittelu 1 - 3 30
OPINNÄTR-1016
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20 15 5 10 5 5 5
R504T77OJ Menetelmäopinnot 5 5 5 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 240 60 65 60 45 30 30 30 35 30 30 35 10 30 27.5 2.5 30 32.5 2.5 30 25 5 35 5 5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Todistusjäsentely - AMK

Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..

Ammattiopinnot
Ohjelmoinnin perusosaaminen
Ohjelmointityökalut
Projektihallinnan osaaminen
Linux-perusteet
Tietokannat ja SQL
Tietoverkot CCNA 1
Projekti 1, ohjelmointiprojekti I Frontend
Elektroniikka
Olio-ohjelmointi
Syventävä Linux
Pilvipalvelut
Projekti 2, ohjelmointiprojekti II Backend
Web-ohjelmointi
Kytkentäiset verkot CCNA 2
Projekti 3, IoT I suunnittelu
Sulautettujen järjestelmien perusteet
Automaatioverkot ja tietoliikenne
Reititinverkot CCNA 3
Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus I
Projekti 4, IoT II toteutus
Sulautettujen järjestelmien soveltaminen
Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus II
Johtaminen ja esimiestyö
Teknologiatuotteiden kehitysprosessi ja juridiikka
Organisaation tietoturva
Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen
Menetelmäopinnot
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
Perusharjoittelu
Ammatillinen harjoittelu
Syventävä ammatillinen harjoittelu
Harjoittelu 1 - 3
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Perusopinnot
Algebra, geometria ja trigonometria
Engineering English
Johdatus tieto- ja viestintätekniikan opintoihin
Fysiikan perusteet
Tekniikan alan asiakasviestintä
Lineaarialgebra
Sähkömagnetismi
Svenska för IT-ingenjörer
Professional English for ICT Engineers
Vapaasti valittavat opinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Ruotsin kirjallinen taito
Ruotsin suullinen taito
Mobiiliohjelmointi

Insinöörikoulutus, tieto- ja viestintätekniikka, monimuoto kompetenssit

Eettinen osaaminen
Johdatus tieto- ja viestintätekniikan opintoihin
Johtaminen ja esimiestyö
Organisaation tietoturva
Perusharjoittelu
Ammatillinen harjoittelu
Syventävä ammatillinen harjoittelu
Menetelmäopinnot
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
ICT-yrittäjyys- ja esimiesosaaminen

- tuntee kannattavan liiketoiminnan edellytykset sekä taloudellisen suunnittelun ja ohjauksen tärkeimmät työkalut
- ymmärtää ICT‐alan arvotuotantoketjun sekä oman panoksensa merkityksen osana yrityksen toiminnan kannattavuutta
- hallitsee taitoja johtaa ihmisiä, prosesseja ja projekteja monialaisessa ja verkostoituneessa työyhteisössä
- omaa valmiudet oman yrityksen perustamiseen ja teknologiayrittäjänä toimimiseen
- osaa dokumentoida työnsä tulokset

Projektihallinnan osaaminen
Projekti 2, ohjelmointiprojekti II Backend
Projekti 3, IoT I suunnittelu
Projekti 4, IoT II toteutus
Johtaminen ja esimiestyö
Teknologiatuotteiden kehitysprosessi ja juridiikka
Organisaation tietoturva
Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen
Innovaatio-osaaminen
Johdatus tieto- ja viestintätekniikan opintoihin
Projekti 1, ohjelmointiprojekti I Frontend
Projekti 2, ohjelmointiprojekti II Backend
Projekti 3, IoT I suunnittelu
Projekti 4, IoT II toteutus
Teknologiatuotteiden kehitysprosessi ja juridiikka
Perusharjoittelu
Ammatillinen harjoittelu
Syventävä ammatillinen harjoittelu
Menetelmäopinnot
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Engineering English
Svenska för IT-ingenjörer
Professional English for ICT Engineers
Perusharjoittelu
Ammatillinen harjoittelu
Syventävä ammatillinen harjoittelu
Laitetekninen osaaminen

- tuntee sähkötekniikan ja elektroniikan perusteet
- tuntee tietokoneen laitearkkitehtuurin ja ydinkomponenttien toimintaperiaatteen
- ymmärtää sulautettujen järjestelmien roolin digitalisaation mahdollistajina

Linux-perusteet
Elektroniikka
Syventävä Linux
Sulautettujen järjestelmien perusteet
Automaatioverkot ja tietoliikenne
Projekti 4, IoT II toteutus
Sulautettujen järjestelmien soveltaminen
Matemaattinen osaaminen

- kykenee loogis‐matemaattiseen ajatteluun
- osaa soveltaa matemaattisia periaatteita, menetelmiä ja työkaluja sekä fysiikan lainalaisuuksia teknisessä ongelmanratkaisussa

Algebra, geometria ja trigonometria
Fysiikan perusteet
Lineaarialgebra
Sähkömagnetismi
Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus I
Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus II
Ohjelmistotekninen osaaminen

- ymmärtää ohjelmoinnin logiikan, osaa tulkita ohjelmakoodia ja hyödyntää ohjelmointia ongelmanratkaisussa
- tuntee oliosuunnittelun ja ‐ohjelmoinnin perusteet
- hallitsee tietokantojen suunnittelun ja toteutuksen perusteet
- ymmärtää käytettävyyden periaatteita ja osaa toteuttaa käyttöliittymiä

Ohjelmoinnin perusosaaminen
Ohjelmointityökalut
Linux-perusteet
Tietokannat ja SQL
Projekti 1, ohjelmointiprojekti I Frontend
Elektroniikka
Olio-ohjelmointi
Pilvipalvelut
Projekti 2, ohjelmointiprojekti II Backend
Web-ohjelmointi
Projekti 3, IoT I suunnittelu
Sulautettujen järjestelmien perusteet
Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus I
Projekti 4, IoT II toteutus
Sulautettujen järjestelmien soveltaminen
Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus II
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaa
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Algebra, geometria ja trigonometria
Johdatus tieto- ja viestintätekniikan opintoihin
Tekniikan alan asiakasviestintä
Perusharjoittelu
Ammatillinen harjoittelu
Syventävä ammatillinen harjoittelu
Tietoverkko-osaaminen

- ymmärtää IP‐pohjaisten tietoverkkojen ja niiden aktiivilaitteiden toiminnan
- osaa toteuttaa ja ylläpitää yksinkertaisia verkkoja
- ymmärtää tietoturvan merkityksen ja tunnistaa keskeiset tietoturvaan liittyvät uhkatekijät

Linux-perusteet
Tietoverkot CCNA 1
Syventävä Linux
Pilvipalvelut
Kytkentäiset verkot CCNA 2
Automaatioverkot ja tietoliikenne
Reititinverkot CCNA 3
Menetelmäopinnot
Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Johdatus tieto- ja viestintätekniikan opintoihin
Tekniikan alan asiakasviestintä
Projektihallinnan osaaminen
Projekti 1, ohjelmointiprojekti I Frontend
Projekti 2, ohjelmointiprojekti II Backend
Projekti 3, IoT I suunnittelu
Projekti 4, IoT II toteutus
Johtaminen ja esimiestyö
Teknologiatuotteiden kehitysprosessi ja juridiikka
Organisaation tietoturva
Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen
Perusharjoittelu
Ammatillinen harjoittelu
Syventävä ammatillinen harjoittelu
Älykkäiden järjestelmien osaaminen

- tuntee älykkäiden järjestelmien periaatteet
- osaa etsiä, tarkastella kriittisesti sekä yhdistellä ja soveltaa alansa viimeisintä teknistä tietämystä
- ymmärtää ICT:n ja älykkäiden järjestelmien merkityksen yhteiskunnan ja organisaatioiden kehityksen mahdollistajana
- osaa hyödyntää alan uusia teknologioita nopeasti ja soveltaa niitä luovasti työelämässä
- osaa ottaa huomioon toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteet

Linux-perusteet
Olio-ohjelmointi
Sulautettujen järjestelmien perusteet
Automaatioverkot ja tietoliikenne
Projekti 4, IoT II toteutus
Sulautettujen järjestelmien soveltaminen
Luokittelemattomat
Ruotsin kirjallinen taito
Ruotsin suullinen taito
Mobiiliohjelmointi
Harjoittelu 1 - 3

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
AMK_PERTR-1016
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

45
R504T41OJ Algebra, geometria ja trigonometria 5
R504T42OJ Engineering English 5
R504T43OJ Johdatus tieto- ja viestintätekniikan opintoihin 5
R504T44OJ Fysiikan perusteet 5
R504T45OJ Tekniikan alan asiakasviestintä 5
R504T46OJ Lineaarialgebra 5
R504T47OJ Sähkömagnetismi 5
R504T48OJ Svenska för IT-ingenjörer 5
RUOTSIK Ruotsin kirjallinen taito 0
RUOTSIS Ruotsin suullinen taito 0
R504T49OJ Professional English for ICT Engineers 5
AMMTR-1016
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

135
R504T50OJ Ohjelmoinnin perusosaaminen 5
R504T51OJ Ohjelmointityökalut 5
R504T52OJ Projektihallinnan osaaminen 5
R504T53OJ Linux-perusteet 5
R504T54OJ Tietokannat ja SQL 5
R504T55OJ Tietoverkot CCNA 1 5
R504T56OJ Projekti 1, ohjelmointiprojekti I Frontend 5
R504T57OJ Elektroniikka 5
R504T58OJ Olio-ohjelmointi 5
R504T59OJ Syventävä Linux 5
R504T60OJ Pilvipalvelut 5
R504T61OJ Projekti 2, ohjelmointiprojekti II Backend 5
R504T62OJ Web-ohjelmointi 5
R504T63OJ Kytkentäiset verkot CCNA 2 5
R504T64OJ Projekti 3, IoT I suunnittelu 5
R504T65OJ Sulautettujen järjestelmien perusteet 5
R504T66OJ Automaatioverkot ja tietoliikenne 5
R504T67OJ Reititinverkot CCNA 3 5
R504TL112 Mobiiliohjelmointi 5
R504T68OJ Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus I 5
R504T69OJ Projekti 4, IoT II toteutus 5
R504T70OJ Sulautettujen järjestelmien soveltaminen 5
R504T71OJ Tekninen tietoturva ja kyberturvallisuus II 5
R504T73OJ Johtaminen ja esimiestyö 5
R504T74OJ Teknologiatuotteiden kehitysprosessi ja juridiikka 5
R504T75OJ Organisaation tietoturva 5
R504T76OJ Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen 5
VAP_VALTR-1016
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 5)

5
HARJOITTTR-1016
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

60
R504T30OK-1001
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
R504T30AOJ Perusharjoittelu 10
R504T30BOJ Ammatillinen harjoittelu 10
R504T30COJ Syventävä ammatillinen harjoittelu 10
R504T80OJ Harjoittelu 1 - 3 30
OPINNÄTR-1016
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
R504T77OJ Menetelmäopinnot 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5