Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka (monimuoto-opinnot), Kemi, Syksy 2022: Kunnossapitoon profiloituvan opintopolku
Tunnus: KA53S22S
Kuvaus
SÄHKÖ- JA AUTOMAATIOTEKNIIKAN INSINÖÖRI (AMK), 240 op.
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörinä (AMK) osaat suunnitella, kehittää ja toteuttaa uusia sähköistykseen ja automaatioon liittyviä järjestelmiä ja ratkaisuja esimerkiksi teollisuuden, liikenteen, asumisen ja kotitalouksien tarpeisiin.
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörinä voit toimia sähkö- ja automaatioalan projekti-, suunnittelu-, työnjohto-, kunnossapito- ja johtotehtävissä tai itsenäisenä yrittäjänä. Työtehtäviäsi kuvaavia nimikkeitä voivat olla esimerkiksi automaatiosuunnittelija, käyttöinsinööri, käyttöönottoinsinööri, projekti-insinööri, suunnitteluinsinööri, sähkösuunnittelija, kunnossapitoinsinööri, huoltoinsinööri, työnjohtaja ja myynti-insinööri.
Nämä tehtävät edellyttävät ammatillisen osaamisen lisäksi hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja ja usein myös vieraalla kielellä kommunikointia. Koulutus kehittää valmistuvaa insinööriä edellä kuvattujen valmiuksien lisäksi näkemään laajoja kokonaisuuksia ja asiayhteyksiä, joihin sisältyy niin ympäristönäkökohdat kuin energian säästö sekä työyhteisön ihmissuhteet ja yhteiskunnalliset näkökohdat.
Opiskelet nykyaikaisissa oppimisympäristöissä, toimit projekteissa ja hankit osaamista tulevaisuuden työelämää varten. Opiskelu tapahtuu monimuotoisesti. Tällä tarkoitetaan sitä, että opinnot sopivat erilaisissa elämäntilanteissa oleville opiskelijoille ja ne on mahdollista suorittaa myös työn ohessa. Opinnot sisältävät runsaasti verkossa itsenäisesti tai ohjatusti suoritettavia opintojaksoja tai niiden osia ja verkkoluennoista tehdään tallenteet. Opintoja on tarjolla arkisin niille, jotka pystyvät niihin osallistumaan. Työelämässä mukana olevat opiskelijat opiskelevat kampuksella erikseen määritellyissä ajankohdissa. Kampuksella tapahtuvassa opiskelussa painopiste on käytännön tehtävissä, kuten ryhmätöissä, projekteissa tai laboratorioharjoituksissa. Työelämässä mukana oleville opiskelijoilla kampuksella tapahtuvaa opiskelua on 1-3 päivän jaksoina 3-5 kertaa lukukaudessa. Pääosa kampuksella tapahtuvasta opiskelusta on sisällöltään ja toteutukseltaan sellaista, että osallistuminen niihin paikan päällä on välttämätöntä, eikä niitä voi korvata esimerkiksi kirjallisilla tehtävillä. Mikäli opiskelijalla on mahdollisuus opiskella arkisin päiväsaikaan, se tapahtuu lukujärjestyksen mukaisesti klo 8-16 välillä.
Opetussuunnitelma rakentuu Ydinosaamisesta, Profiloivasta osaamisesta sekä Tutkimus- ja kehittämisosaamisesta. Ydinosaaminen on insinöörin ammatissa tarvittava perusta ja se sisältää pakollisten ammattiaineiden lisäksi matemaattisluonnontieteellisiä opintoja, kieliopintoja ja ammatillisen harjoittelun. Koulutuksen profiiliopinnoissa vahvistat osaamista joko automaatio, - sähkövoima, - tai kunnossapitotekniikkaan. Tutkimus- ja kehittämisosaaminen pitää sisällään opinnäytetyön tekemiseen vaadittavia menetelmäopintoja sekä opinnäytetyön.
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri (AMK) opetussuunnitelman rakenne on seuraava:
1) Ydinosaaminen 135 - 175 opintopistettä
2) Profiloiva osaaminen 45 - 60 opintopistettä
3) Tutkimus- ja kehittämisosaaminen 20 opintopistettä
Ydinosaamiseen sisältyvät kieliopinnot tuottavat ammattikorkeakouluasetuksessa (1129/2014) 7§:ssä vaadittavan kielitaidon, joka ilmoitetaan tutkintotodistuksessa. Kielitaitoa merkittäessä otetaan huomioon mitä valtioneuvoston asetuksessa (481/2003) 15§-19§:ssä säädetään.
KOULUTUKSEN SISÄLTÖ:
1. lukuvuositeema: Perehtyjä
Ensimmäisen opintovuoden aikana opiskelija perehtyy sähkö- ja automaatioalan insinöörin toimenkuvaan, sekä alan ammatillisista perusteita ja insinöörin työtehtävistä. Opintovuoden päättyessä sinä tunnet pohjoisen insinöörin keskeiset työtehtävät ja omaat perustiedot sähkö- ja automaatiotekniikasta ja kykenet hakeutumaan ensimmäisen kesän työharjoitteluun ja toimimaan harjoittelijana alan yrityksissä.
1. lukukausiteema: Arktinen insinööri
Lukukauden teemana on, että opiskelija tutustuu sähkö- ja automaatioinsinöörin toimenkuvaan ja arktiseen toimintaympäristöön kehittäen omaa ammatti-identiteettiään. Opiskelija perehtyy sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelumenetelmiin ja opiskelukäytänteisiin. Opiskelija oppii sähkötekniikan ja matematiikan menetelmiä sähköalan tehtävien suorittamiseksi ja ongelmien ratkaisuihin. Opiskelija oppii perustyökalujen käytön perusteet.
2. lukukausiteema: Työvälineet tutuksi
Lukukauden teemana on tutustua sähkö- ja automaatioalan insinöörin työvälineisiin ja syvennytään enemmän työkalujen käytön perusteisiin tutustuessaan samalla sähkö ja automaatiotekniikan komponentteihin ja sovelluskohteisiin käytännön läheisesti. Opiskelija ymmärtää sähkö- ja automaatioalan perusteita ja työskentelytapoja riittävästi pystyäkseen hakeutumaan ensimmäiseen työharjoittelupaikkaan.
2. lukuvuositeema: Harjaantuja
Toisen opintovuoden aikana näkemyksesi laajenee sähkö- ja automaatioasennusten ja suunnittelun osaamisessa sekä perehdyt teollisuuden sähkö- ja automaatioratkaisuihin ja niiden suunnitteluun. Tutustut insinöörin perustyökaluihin ja opit soveltamaan niitä käytännön tilanteissa. Toisen opintovuoden jälkeen kesän työharjoittelussa sinulle on tarjolla laajempi valikoima työharjoittelutehtäviä.
3. lukukausiteema: Työvälineet haltuun
Lukukauden teemana on perehtyä tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiodokumenttien suunnitteluun. Opiskelija ymmärtää sähkö- ja automaatioalan suunnittelun perusteet.
4. lukukausiteema: Käytännön ongelmien ratkaiseminen
Lukukauden teemana on perehtyä kenttäinstrumentointiin ja ohjelmoitaviin logiikoihin sekä suunnitella tietokoneavusteisesti CAD ohjelmilla projektin dokumentaation.
3. lukuvuositeema: Soveltaja
Kolmannen opintovuoden aikana tutustut valitsemasi profiloivan (sähkövoima-, automaatio- tai kunnossapitotekniikka) suuntautumisen mukaisiin teemoihin. Lisäksi kolmannen vuoden aikana sinulla on mahdollisuus kotikansainvälistymiseen koulutuksen vieraskielisten opintojaksojen kautta tai suorittaa kansainvälinen lukukausi jossain Lapin AMK:n partnerioppilaitoksessa Euroopassa tai muualla maailmassa.
5. lukukausiteema: Suunnitteluosaaminen
Lukukauden teemana on suunnitteluosaamisen kehittäminen profiloivan suuntautumisen mukaisesti.
6. lukukausiteema: Energiatehokkuus
Lukukauden teemana on perehtyä joko sähkön tuotantoon ja jakeluun, automaatioverkkoihin, kyberturvallisuuteen ja käyttöönottoon tai tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapitoon, kunnossapidon uusiin teknologioihin ja käyttövarmuuteen.
4. lukuvuositeema: Kehittäjä
Neljännen opintovuoden aikana syvennät asiantuntemustasi profiili- ja valinnaisten ammattiopintojen tai tuotantopainotteisen harjoittelun kautta sekä teet opinnäytetyön, jossa kiteytyy neljän vuoden aikana hankittu osaamisesi. Opintovuoden päättyessä valmistut sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi (AMK). Sinulla on teoreettinen, käytännöllinen ja asenteellinen valmius toimia sähkö, - automaatio, - tai kunnossapitoinsinöörin tehtävissä erilaisissa työympäristöissä.
7. lukukausiteema: Insinöörin vastuu
Lukukauden teemana on suorittaa viimeiset harjoittelut sekä suorittaa profiloivista opinnoista suuntautumiseen mukaan joko pilvipalvelut ja robotiikka, sähköverkon laskenta ja simulointi, kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät tai kunnossapidon messuihin ja materiaalilogistiikkaan sekä esimiestaitoihin.
8. lukukausiteema: Asiantuntijuus
Lukukauden teemana on asiantuntijuuden kehittäminen, jonka opiskelija on valinnut omaksi kehittämiskohteeksi. Asiantuntijuuden kehittäminen tapahtuu yleensä työelämälähtöisen opinnäyte- eli insinöörityön tekemisellä ja viimeisten työharjoitteluiden suorittamisella.
Oppimista tuetaan opintojen ohjauksella, henkilö- tai ryhmäkohtaisilla toteutustavoilla, arvioinnilla ja palautteella. Opettajilta saat palautetta opintosuorituksistasi, kuten harjoitustöistä ja tehtävistä. Opiskelijapalautetta kerätään opintojaksokohtaisesti. Palaute käsitellään ja siitä annetaan vastapalaute. Opintojen ohjausta tehdään henkilö- ja ryhmäkohtaisesti. Koulutuksessa toimii opinto-ohjaaja, joka tukee opintojesi etenemistä ja auttaa niiden suunnittelussa.
Opiskelijalla on vastuu omista opinnoistaan ja niiden etenemisestä opetussuunnitelman mukaisesti. Opiskelijalta odotetaan verkossa oppimisen taitoja ja valmiuksia, oma-aloitteisuutta, aktiivisuutta ja säännöllistä yhteydenpitoa opiskeluun liittyviin tahoihin, kuten omaan ryhmäänsä, opettajiin ja opintojen ohjaajiin.
Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä opetuksessa ja kieliopintoina. Voit osallistua kansainväliseen vaihtoon ja myös erilaisiin kotikansainvälistämistä tukeviin opintojaksoihin sekä kansainvälisten opiskelijoiden ohjaamiseen erityisesti vieraskielisillä opintojaksoilla. Kotikansainvälistyminen ja opiskelijavaihdot ovat erityisesti esillä kolmannen lukuvuoden kevään opinnoissa.
Ammatillisessa harjoittelussa perehdyt työelämän pelisääntöihin ja alan keskeisiin työtehtäviin. Harjoittelussa sovellat opittuja asioita käytännön työssä ja auttaa sinua suuntaamaan opintojasi omien urasuunnitelmiesi mukaisesti. Ammatillinen harjoittelu on laajuudeltaan joko 30op. tai 60op. Opintojen alussa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), jonka yhteydessä ammatillisen harjoittelun laajuus vahvistetaan. Ammatillisen harjoittelun voi suorittaa myös ulkomailla, esimerkiksi kansainvälisessä harjoittelupaikassa.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Insinööri (AMK) sähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinnon laajuus on 240 op. Koulutuksen sisältö koostuu ydinosaamisesta, profiloivasta osaamisesta sekä tutkimus- ja kehittämisosaamisesta. Ydinosaaminen muodostuu sähkö,- ja automaatiotekniikan ammatillisista perusaineista lisäksi se sisältää matemaattisluonnontieteellisiä opintoja, kieliopintoja ja ammatillisen harjoittelun. Profiloivalla osaamisella suuntaat ammatillista osaamistasi automaatioon, sähkövoimaan tai kunnossapitoon.
Tutkinnon perustana oleva opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä työelämän ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen jakautuvat yleisiin työelämän osaamisalueisiin ja koulutuskohtaisiin osaamisalueisiin. Voit suuntautua sähkövoima, - automaatio -tai kunnossapitotekniikkaan.
Lisätiedot
Koulutuksen opetuskieli on pääasiassa suomi.
Osaamistavoitteet
Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörinä toimit teollisuuden, sähkölaitosten, yritysten tai alihankintaverkostojen tuotanto-, käyttö-, suunnittelu- tai johtotehtävissä. Kuntasektori ja ammatilliset oppilaitokset tarjoavat myös mielenkiintoisia työtehtäviä aina opetustehtävistä asiantuntijatehtäviin. Tehtävänimikkeesi voi olla esimerkiksi sähköasennusten tarkastaja, käyttöinsinööri, huoltoinsinööri, aluepäällikkö, sähkö- ja automaatiosuunnittelija, projekti-insinööri, työnjohtaja, opettaja tai tekninen asiantuntija. Olet uusimman teknologian edelläkävijä ja sinulla on mahdollisuus työskennellä mielenkiintoisissa projekteissa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Koulutuksen aikana hankit osaamista sähkölaitteiden ja järjestelmien toiminta- ja ohjausperiaatteista, suunnittelusta, asennuksista, käyttöönotosta ja kunnossapidosta. Sähköalalla tietojärjestelmien, digitalisaation, teollisen internetin, ja energiatehokkuuden merkitys kasvaa. Myös verkosto-osaaminen, ihmisten johtaminen ja kansainvälisyystaidot korostuvat. Opit toimimaan turvallisesti, vastuullisesti, taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteilla. Opinnot sisältävät sopivasti teoriaa ja käytäntöä, ovat monimuotoisia ja sopivat siksi erilaisissa elämäntilanteissa oleville opiskelijoille.
Kuvaus
Kunnossapitoon profiloituvan opiskelijan opintopolku.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2022-2023 | 2023-2024 | 2024-2025 | 2025-2026 |
Syksy
2022 |
Kevät
2023 |
Syksy
2023 |
Kevät
2024 |
Syksy
2024 |
Kevät
2025 |
Syksy
2025 |
Kevät
2026 |
1. / 2022 | 2. / 2023 | 3. / 2023 | 1. / 2023 | 2. / 2024 | 3. / 2024 | 1. / 2024 | 2. / 2025 | 3. / 2025 | 1. / 2025 | 2. / 2026 | 3. / 2026 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
SÄAUYD-1002 |
YDINOSAAMINEN
(Valitaan opintopisteitä: 165) |
135 - 165 | ||||||||||||||||||||||||
YDTÄVAOP-1002 |
Tekniikan alalla toimiminen
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
25 - 30 | ||||||||||||||||||||||||
AMKO006 | Startti korkeakouluopiskeluun | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL004OJ | Insinöörin työvälineet käyttöön projekti | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL011OJ | Svenska för el- och automationsingenjörer | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
RUOTSIS | Ruotsin suullinen taito | 0 | ||||||||||||||||||||||||
RUOTSIK | Ruotsin kirjallinen taito | 0 | ||||||||||||||||||||||||
K53SL021OJ | English for Electrical and Automation Engineering | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K502K107OJ | Esimiestaidot ja johtaminen | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
PERUSOS-1002 |
Matemaattinen osaaminen
(Valitaan kaikki) |
20 | ||||||||||||||||||||||||
K502K25OJ | Matematiikan perusteet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K502K26OJ | Fysiikan perusteet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL033OJ | Differentiaali ja integraalilaskenta | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL043OJ | Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
AMOS-1002 |
Teknologinen osaaminen
(Valitaan kaikki) |
60 | ||||||||||||||||||||||||
K53SL103OJ | Sähköpiirien perusteet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL104OJ | Sähköpiirit | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL113OJ | Sähkövoimatekniikan perusteet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL114OJ | Sähkövoimatekniikka | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL123OJ | Automaatiotekniikan perusteet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL124OJ | Automaatiotekniikka | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL135OJ | CAD perusteet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL136OJ | Sähkösuunnittelu ja -asennukset | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL137OJ | PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL146OJ | Sähkökoneet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL148OJ | PLC-järjestelmät | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
K53SL149OJ | CAD edistyneemmät ominaisuudet | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
AMMHARJ21-1002 |
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
(Valitaan opintopisteitä: 60) |
30 - 60 | ||||||||||||||||||||||||
KOHA121AOJ | Perusharjoittelu 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
KOHA121BOJ | Perusharjoittelu 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
KOHA122AOJ | Ammattiharjoittelu 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
KOHA122BOJ | Ammattiharjoittelu 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
KOHA123AOJ | Syventävä harjoittelu 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
KOHA123BOJ | Syventävä harjoittelu 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
KOHA124AOJ | Ohjattu harjoittelu 1 | 10 | ||||||||||||||||||||||||
KOHA124BOJ | Ohjattu harjoittelu 2 | 20 | ||||||||||||||||||||||||
SÄAUPROF-1003 |
PROFILOIVA OSAAMINEN
(Valitaan opintopisteitä: 65) |
45 - 65 | ||||||||||||||||||||||||
VAPVALSÄ-1002 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 20) |
10 - 20 | ||||||||||||||||||||||||
VVK53SL451OJ | Vapaasti valittavat 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
VVK53SL452OJ | Vapaasti valittavat 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
SÄAUTKO-1002 |
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN
(Valitaan kaikki) |
20 | ||||||||||||||||||||||||
MNTL100OJ | Menetelmäopinnot | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
AMKO001 | Opinnäytetyön suunnitteluvaihe | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
AMKO002 | Opinnäytetyön toteuttamisvaihe | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
AMKO003 | Opinnäytetyön viimeistelyvaihe | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
Yhteensä | 240 | 55 | 60 | 15 | 35 | 25 | 30 | 30 | 30 | 10 | 5 | 10 | 25 | 25 | 30 | 0 | 30 | 30 | 0 | 10 | 5 | 0 | 10 | 25 | 0 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Todistusjäsentely - AMK
Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..
Insinöörikoulutus, sähkö- ja automaatiotekniikka monimuoto kompetenssit
Automaatiotekniikka 1/3: Automaatiojärjestelmien ja automaation tietotekniikan osaaminen
- tietää automaatiojärjestelmien aikaisempia ja nykyisin käytössä olevia rakenteita ja toimintoja |
Automaatiotekniikan perusteet |
Automaatiotekniikka |
CAD perusteet |
PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt |
Automaation tietotekniikka |
Automaatioverkot |
Kyberturvallisuus |
Automaatiojärjestelmät projekti |
Automaatiojärjestelmät |
PLC ja HMI -järjestelmä |
Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0 |
PLC/HMI -projekti |
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät |
Automaatiotekniikka 2/3: Prosessien automaatiototeutuksien osaaminen
- tuntee yksikkö- ja kokonaisprosesseja ja niiden toimintoja |
Automaatiotekniikan perusteet |
Automaatiotekniikka |
CAD perusteet |
PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt |
PLC-järjestelmät |
Automaation tietotekniikka |
Automaatioverkot |
Kyberturvallisuus |
Automaatiojärjestelmät projekti |
Automaatiojärjestelmät |
PLC ja HMI -järjestelmä |
Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0 |
PLC/HMI -projekti |
Sähkökäytöt |
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät |
Automaatiotekniikka 3/3: Kenttäinstrumentoinnin, mittaustekniikan ja säätötekniikan osaaminen
- tuntee konventionaalisen takaisinkytketyn säätöpiirin teorian ja käytännön sovelluksia |
Automaatiotekniikan perusteet |
Automaatiotekniikka |
CAD perusteet |
Kenttäinstrumentointi |
Älykäs kenttäinstrumentointi ja väylätekniikka |
Kenttäinstrumentointi projekti |
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista |
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön |
Esimiestaidot ja johtaminen |
Perusharjoittelu 1 |
Perusharjoittelu 2 |
Ammattiharjoittelu 1 |
Ammattiharjoittelu 2 |
Syventävä harjoittelu 1 |
Syventävä harjoittelu 2 |
Ohjattu harjoittelu 1 |
Ohjattu harjoittelu 2 |
Menetelmäopinnot |
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe |
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe |
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe |
Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen |
Automaatiojärjestelmät projekti |
Energiatehokkuus |
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe |
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe |
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe |
Kansainvälistymisosaaminen
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon |
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti |
Svenska för el- och automationsingenjörer |
Ruotsin suullinen taito |
Ruotsin kirjallinen taito |
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön |
English for Electrical and Automation Engineering |
Sähkökäytöt |
Kiertotalousosaaminen
- Ymmärtää tuotantoprosessien toimivuuden sekä niissä syntyvät sivuvirrat |
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön |
Sähkövoimatekniikan perusteet |
Automaatiotekniikan perusteet |
Automaatiotekniikka |
Energiatehokkuus |
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan |
Startti korkeakouluopiskeluun |
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti |
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön |
Esimiestaidot ja johtaminen |
Matematiikan perusteet |
Fysiikan perusteet |
Differentiaali ja integraalilaskenta |
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi |
CAD perusteet |
Perusharjoittelu 1 |
Perusharjoittelu 2 |
Ammattiharjoittelu 1 |
Ammattiharjoittelu 2 |
Syventävä harjoittelu 1 |
Syventävä harjoittelu 2 |
Ohjattu harjoittelu 1 |
Ohjattu harjoittelu 2 |
Vapaasti valittavat 1 |
Vapaasti valittavat 2 |
Vapaasti valittavat 3 |
Vapaasti valittavat 4 |
Menetelmäopinnot |
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe |
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe |
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe |
Suunnitteluosaaminen
- osaa mitoittaa ja valita laitteita ja komponentteja teknistaloudellisilla periaatteilla |
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti |
Svenska för el- och automationsingenjörer |
Ruotsin suullinen taito |
Ruotsin kirjallinen taito |
Esimiestaidot ja johtaminen |
CAD perusteet |
PLC-järjestelmät |
CAD edistyneemmät ominaisuudet |
Automaation tietotekniikka |
Automaatioverkot |
Kyberturvallisuus |
Automaatiojärjestelmät projekti |
Automaatiojärjestelmät |
PLC ja HMI -järjestelmä |
Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0 |
Virtuaalinen käyttöönotto |
PLC/HMI -projekti |
Kenttäinstrumentointi projekti |
Sähkökäytöt |
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu |
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti |
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto |
Sähkönjakelutekniikka |
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti |
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät |
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe |
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe |
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe |
Sähkö- ja turvallisuusosaaminen
- tuntee oman alansa keskeiset sähköturvallisuuteen liittyvät lait, asetukset, määräykset ja standardit sekä osaa soveltaa niitä käytännössä |
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti |
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön |
CAD edistyneemmät ominaisuudet |
Perusharjoittelu 1 |
Perusharjoittelu 2 |
Ammattiharjoittelu 1 |
Ammattiharjoittelu 2 |
Syventävä harjoittelu 1 |
Syventävä harjoittelu 2 |
Ohjattu harjoittelu 1 |
Ohjattu harjoittelu 2 |
Kenttäinstrumentointi |
Automaation tietotekniikka |
Automaatioverkot |
Kyberturvallisuus |
Automaatiojärjestelmät projekti |
PLC/HMI -projekti |
Kenttäinstrumentointi projekti |
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto |
Sähkönjakelutekniikka |
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti |
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka |
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka |
Sähkötekninen perusosaaminen
- hallitsee teoreettisen sähkötekniikan peruskäsitteitä ja ilmiöitä sekä osaa soveltaa matemaattisia menetelmiä sähköteknisten ilmiöiden ratkaisemiseen |
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti |
English for Electrical and Automation Engineering |
Matematiikan perusteet |
Fysiikan perusteet |
Differentiaali ja integraalilaskenta |
Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi |
Sähköpiirien perusteet |
Sähköpiirit |
Sähkövoimatekniikan perusteet |
Sähkövoimatekniikka |
Automaatiotekniikan perusteet |
Automaatiotekniikka |
CAD perusteet |
Sähkösuunnittelu ja -asennukset |
PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt |
Sähkökoneet |
PLC-järjestelmät |
CAD edistyneemmät ominaisuudet |
Kenttäinstrumentointi |
Automaatiojärjestelmät projekti |
PLC/HMI -projekti |
Kenttäinstrumentointi projekti |
Sähkökäytöt |
Tuotantolaitosten sähkönjakelu |
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka |
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka |
Relesuojaustekniikka |
Sähköverkon laskenta ja simulointi |
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät |
Sähkövoimatekniikka 1/3: Sähkön tuotannon, siirron ja jakelun osaaminen
- tuntee voimalaitosten toimintatapoja sekä toiminnan ja tuotannon ohjaus- ja säätötapoja |
Sähkövoimatekniikan perusteet |
Sähkövoimatekniikka |
Sähkönjakelutekniikka |
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti |
Energiatehokkuus |
Tuotantolaitosten sähkönjakelu |
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka |
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka |
Relesuojaustekniikka |
Sähköverkon laskenta ja simulointi |
Sähkövoimatekniikka 2/3:Tuotantolaitosten sähköjärjestelmien osaaminen
- tietää teollisuuden ja voimalaitosten sähköverkkojen toteutustapoja ja ominaispiirteitä |
Sähkövoimatekniikan perusteet |
Sähkövoimatekniikka |
Sähkökäytöt |
Tuotantolaitosten sähkönjakelu |
Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka |
Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka |
Relesuojaustekniikka |
Sähköverkon laskenta ja simulointi |
Sähkövoimatekniikka 3/3: Rakennusten sähköistysten ja tietoteknisten järjestelmien osaaminen
- ymmärtää rakennustyön eri vaiheet ja omaa kokonaiskuvan rakentamisesta |
Sähkövoimatekniikan perusteet |
Sähkövoimatekniikka |
CAD edistyneemmät ominaisuudet |
Kiinteistöjen sähkösuunnittelu |
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti |
Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto |
Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät |
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia |
Insinöörin työvälineet käyttöön projekti |
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön |
Esimiestaidot ja johtaminen |
Perusharjoittelu 1 |
Perusharjoittelu 2 |
Ammattiharjoittelu 1 |
Ammattiharjoittelu 2 |
Syventävä harjoittelu 1 |
Syventävä harjoittelu 2 |
Ohjattu harjoittelu 1 |
Ohjattu harjoittelu 2 |
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti |
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe |
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe |
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe |
Yritys- ja liiketoimintaosaaminen
- tuntee kannattavan liiketoiminnan edellytykset sekä taloudellisen suunnittelun ja ohjauksen tärkeimmät työkalut |
Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön |
Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti |
Sähkönjakelutekniikka |
Sähkönjakelun suunnitteluprojekti |
Energiatehokkuus |
Ideasta markkinoille |
Digitaalisuuden mahdollisuudet liiketoiminnassa |
Aloittavan yrityksen taloushallinto |
Yrityksen perustaminen ja toiminnan kehittäminen |
Luokittelemattomat |
Kunnossapidon perusteet |
Tuotantolaitosten kone- ja laitekunnossapito |
Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito |
Kunnossapidon työnsuunnittelu |
Käyttövarmuus |
Teollisuus 4.0 kunnossapidossa |
Tuotanto-omaisuuden hallinta |
Kunnossapidon talous |
Kunnossapidon johtaminen |
Robotiikan ja palvelurobotiikan perusteet |
Robotiikan projekti |
Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa |
Tuulivoimatekniikan perusteet |
Yrittäjyyden mahdollisuudet |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
SÄAUYD-1002 |
YDINOSAAMINEN
(Valitaan opintopisteitä: 165) |
135 - 165 |
YDTÄVAOP-1002 |
Tekniikan alalla toimiminen
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
25 - 30 |
AMKO006 | Startti korkeakouluopiskeluun | 5 |
K53SL004OJ | Insinöörin työvälineet käyttöön projekti | 5 |
K53SL011OJ | Svenska för el- och automationsingenjörer | 5 |
RUOTSIS | Ruotsin suullinen taito | 0 |
RUOTSIK | Ruotsin kirjallinen taito | 0 |
K532S23OJ | Projekti: Tutustuminen arktiseen työympäristöön | 5 |
K53SL021OJ | English for Electrical and Automation Engineering | 5 |
K502K107OJ | Esimiestaidot ja johtaminen | 5 |
PERUSOS-1002 |
Matemaattinen osaaminen
(Valitaan kaikki) |
20 |
K502K25OJ | Matematiikan perusteet | 5 |
K502K26OJ | Fysiikan perusteet | 5 |
K53SL033OJ | Differentiaali ja integraalilaskenta | 5 |
K53SL043OJ | Lämpöoppi, värähtely- ja aalto-oppi | 5 |
AMOS-1002 |
Teknologinen osaaminen
(Valitaan kaikki) |
60 |
K53SL103OJ | Sähköpiirien perusteet | 5 |
K53SL104OJ | Sähköpiirit | 5 |
K53SL113OJ | Sähkövoimatekniikan perusteet | 5 |
K53SL114OJ | Sähkövoimatekniikka | 5 |
K53SL123OJ | Automaatiotekniikan perusteet | 5 |
K53SL124OJ | Automaatiotekniikka | 5 |
K53SL135OJ | CAD perusteet | 5 |
K53SL136OJ | Sähkösuunnittelu ja -asennukset | 5 |
K53SL137OJ | PLC-järjestelmät ja moottorikäytöt | 5 |
K53SL146OJ | Sähkökoneet | 5 |
K53SL148OJ | PLC-järjestelmät | 5 |
K53SL149OJ | CAD edistyneemmät ominaisuudet | 5 |
AMMHARJ21-1002 |
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu
(Valitaan opintopisteitä: 60) |
30 - 60 |
KOHA121AOJ | Perusharjoittelu 1 | 5 |
KOHA121BOJ | Perusharjoittelu 2 | 5 |
KOHA122AOJ | Ammattiharjoittelu 1 | 5 |
KOHA122BOJ | Ammattiharjoittelu 2 | 5 |
KOHA123AOJ | Syventävä harjoittelu 1 | 5 |
KOHA123BOJ | Syventävä harjoittelu 2 | 5 |
KOHA124AOJ | Ohjattu harjoittelu 1 | 10 |
KOHA124BOJ | Ohjattu harjoittelu 2 | 20 |
SÄAUPROF-1003 |
PROFILOIVA OSAAMINEN
(Valitaan opintopisteitä: 65) |
45 - 65 |
AUTPROF-1002 |
Automaatiotekniikka
(Valitaan opintopisteitä: 45) |
45 |
K53SL514OJ | Kenttäinstrumentointi | 5 |
K53SL515OJ | Automaation tietotekniikka | 5 |
K53SL516OJ | Automaatioverkot | 5 |
K53SL517OJ | Kyberturvallisuus | 5 |
K53SL518OJ | Automaatiojärjestelmät projekti | 5 |
K53SL519OJ | Automaatiojärjestelmät | 5 |
K53SL520OJ | PLC ja HMI -järjestelmä | 5 |
K53SL521OJ | Älykäs kenttäinstrumentointi ja väylätekniikka | 5 |
K53SL522OJ | Pilvipalvelu ja teollisuus 4.0 | 5 |
K53SL523OJ | Virtuaalinen käyttöönotto | 5 |
K53SL524OJ | PLC/HMI -projekti | 5 |
K53SL525OJ | Kenttäinstrumentointi projekti | 5 |
SVTPROF-1002 |
Sähkövoimatekniikka
(Valitaan opintopisteitä: 45) |
45 |
K53SL501OJ | Sähkökäytöt | 5 |
K53SL502OJ | Kiinteistöjen sähkösuunnittelu | 5 |
K53SL503OJ | Kiinteistöjen sähkösuunnitteluprojekti | 5 |
K53SL504OJ | Sähköasennusten tarkastukset ja käyttöönotto | 5 |
K53SL505OJ | Sähkönjakelutekniikka | 5 |
K53SL506OJ | Sähkönjakelun suunnitteluprojekti | 5 |
K53SL507OJ | Energiatehokkuus | 5 |
K53SL508OJ | Tuotantolaitosten sähkönjakelu | 5 |
K53SL509OJ | Tuotantolaitteiden sähköistys ja ohjaustekniikka | 5 |
K53SL510OJ | Sähkönsiirto- ja suurjännitetekniikka | 5 |
K53SL511OJ | Relesuojaustekniikka | 5 |
K53SL512OJ | Sähköverkon laskenta ja simulointi | 5 |
K53SL513OJ | Kiinteistöjen tietotekniset järjestelmät | 5 |
SÄAUKUPROF |
Kunnossapitotekniikka
(Valitaan kaikki) |
45 |
SÄAUKUPROF-VAI_MOD2021-1001-K52PMAINT1 |
Kunnossapito teollisuudessa
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
K502K437OJ | Kunnossapidon perusteet | 5 |
K502K438OJ | Tuotantolaitosten kone- ja laitekunnossapito | 5 |
K502K439OJ | Tuotantolaitosten sähkö- ja automaatiokunnossapito | 5 |
SÄAUKUPROF-VAI_MOD2021-1001-K52PMAINT2 |
Kunnossapidon suunnittelu ja toteutus
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
K502K440OJ | Kunnossapidon työnsuunnittelu | 5 |
K502K441OJ | Käyttövarmuus | 5 |
K502K442OJ | Teollisuus 4.0 kunnossapidossa | 5 |
SÄAUKUPROF-VAI_MOD2021-1001-K52PMAINT3 |
Kunnossapidon talous ja johtaminen
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
K502K443OJ | Tuotanto-omaisuuden hallinta | 5 |
K502K444OJ | Kunnossapidon talous | 5 |
K502K445OJ | Kunnossapidon johtaminen | 5 |
K53PROBO |
Robotiikan osaaminen
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
K502K446OJ | Robotiikan ja palvelurobotiikan perusteet | 5 |
K502K447OJ | Robotiikan projekti | 10 |
VAPVALSÄ-1002 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 20) |
10 - 20 |
VVK53SL451OJ | Vapaasti valittavat 1 | 5 |
VVK53SL452OJ | Vapaasti valittavat 2 | 5 |
VVK53SL453OJ | Vapaasti valittavat 3 | 5 |
VVK53SL454OJ | Vapaasti valittavat 4 | 5 |
VV3V3315OJ | Aurinko-, ilma- ja maalämpöenergian hyödyntäminen kotitalouksissa | 5 |
VV3V3314OJ | Tuulivoimatekniikan perusteet | 5 |
SÄAUPROF-1004 |
Yrittäjyyden perusopinnot
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
0 - 30 |
YRIT1111 | Yrittäjyyden mahdollisuudet | 5 |
YRIT1112 | Ideasta markkinoille | 5 |
YRIT1113 | Digitaalisuuden mahdollisuudet liiketoiminnassa | 5 |
YRIT1114 | Aloittavan yrityksen taloushallinto | 5 |
YRIT1115 | Yrityksen perustaminen ja toiminnan kehittäminen | 5 |
SÄAUTKO-1002 |
TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISOSAAMINEN
(Valitaan kaikki) |
20 |
MNTL100OJ | Menetelmäopinnot | 5 |
AMKO001 | Opinnäytetyön suunnitteluvaihe | 5 |
AMKO002 | Opinnäytetyön toteuttamisvaihe | 5 |
AMKO003 | Opinnäytetyön viimeistelyvaihe | 5 |