Siirry suoraan sisältöön

EnergiatehokkuusLaajuus (5 op)

Tunnus: K53SL507OJ

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla opit sähköntuotannon, sähkönjakelun ja sähkönkäytön energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät ja määräykset. Opit ymmärtämään kestävän kehityksen merkityksen tulevaisuudelle ja sen merkityksen arktisen toimintaympäristön kannalta. Opit energiatehokkuuteen liittyvän lainsäädännön ja EU direktiivien tavoitteet ja tuntemaan niiden vaikutuksen sähköistyksen, valaistuksen ja lämmityksen toteuttamiseen. Opit valitsemaan energiatehokkaita ratkaisuja eri käyttökohteisiin. Opit kiinteistöjen ja yritysten energiatehokkuuden katselmoinnin sisällön ja muiden energiatehokkuutta parantavien menettelyjen ohjeistuksia sekä kulloinkin voimassa olevia tukimenettelyitä ja ohjeistuksia energiatehokkuuden parantamiseen.

Sisältö

- Energiatehokkuus osana kansallista ja EU:n energia- ja ilmastopolitiikkaa, jolla pyritään vähentämään palvelujen, suoritteiden ja tuotteiden tuottamiseen tarvittavaa energiamäärää.
- Energiatehokkuuden parantumisen vaikutukset: hiilidioksidipäästöt, energiankulutus ja kustannussäästöt.
- Energiatehokkuuden lainsäädäntö, direktiivit ja standardit sekä alan keskeiset toimijat ja viranomaisten roolit
- Energiatehokkuustoimet, kuten energiatehokkuussopimukset, energiakatselmukset, alueellinen energianeuvonta sekä ekologisen suunnittelun ja energiamerkinnät.
- Energia-ala, energia-alan toimijat, energian tuotanto ja energiatehokkuus sekä alan toimijat
- Suurten yritysten pakolliset energiakatselmukset, teollisuuden prosessien energiatehokkuus sekä energian yhteistuotannon ja hukkalämmön hyödyntämisen kustannushyötyanalyysit.
- Kiinteistöjen energian käyttö, energiatehokkuus, energiakatselmustoiminta, katselmoinnin sisältö, tukimenettelyt ja raportointi
- Uusituvan energian ratkaisujen tehokas käyttö kiinteistöissä, julkisella sektorilla ja yrityksissä
- Kuluttajien energianeuvonnan sisältö ja toteutus sekä energia-avustukset
- Energiatehokas rakentaminen ja energiatehokas rakennus
- Sähköteknisten laitteiden ja järjestelmien energian käyttö, häviöt, toiminnan ohjaus ja säätö sekä energiamerkinnät ja energiatehokkuus.
- Sähkön siirto- ja jakeluverkon komponenttien häviöt, energiatehokkuus ja sähkötekniset mittaukset, kuten sähkön käyttö, häviöt, sähkönlaatu ja loisteho
- Energiatehokkuus uusiutuvaan energiaan perustuvassa sähköenergian tuotannossa.
- Sähköenergian tuotantoteknologioiden, materiaalien ja komponenttien kehittäminen kiertotalouden ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta.
- Uusiutuvien energioiden sähköverkolle asettamien haasteiden tunnistaminen, sähköenergian tuotannon ja käytön optimointi ja energian varastointi
- Sähkömarkkinoiden muutokset ja sähkön myynti, kuluttajan rooli muuttuvilla sähkömarkkinoilla ja sähkökaupan tulevaisuuden näkymät.
- Materiaalien ja komponenttien, erityisesti sähköteknisten laitteiden kierrätettävyys ja ympäristövaikutukset.
Englanniksi

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa sähköntuotannon, sähkönjakelun ja sähkönkäytön energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät ja määräykset. Opiskelija tunnistaa kestävän kehityksen merkityksen tulevaisuuden ja arktisen toimintaympäristön kannalta. Opiskelija tunnistaa energiatehokkuuteen liittyvän lainsäädännön ja EU direktiivien tavoitteet ja tunnistat niiden vaikutuksen sähköistyksen, valaistuksen ja lämmityksen toteuttamiseen. Opiskelija osaa valita energiatehokkaita ratkaisuja eri käyttökohteisiin ohjaajan opastuksella.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee sähköntuotannon, sähkönjakelun ja sähkönkäytön energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät ja määräykset. Opiskelija tunnistaa kestävän kehityksen merkityksen tulevaisuuden ja arktisen toimintaympäristön kannalta. Opiskelija tuntee energiatehokkuuteen liittyvän lainsäädännön ja EU direktiivien tavoitteet ja niiden vaikutuksen sähköistyksen, valaistuksen ja lämmityksen toteuttamiseen. Opiskelija osaa valita energiatehokkaita ratkaisuja eri käyttökohteisiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa sähköntuotannon, sähkönjakelun ja sähkönkäytön energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät ja määräykset. Opiskelija osaa vertailla eri kestävän kehityksen merkityksiä tulevaisuuden ja arktisen toimintaympäristön kannalta. Opiskelija tietää energiatehokkuuteen liittyvän lainsäädännön ja EU direktiivien tavoitteet ja niiden vaikutuksen sähköistyksen, valaistuksen ja lämmityksen toteuttamiseen. Opiskelija osaa valita erilaisia energiatehokkaita ratkaisuja eri käyttökohteisiin.