Siirry suoraan sisältöön

Oppimisympäristöt ja koulutuksen teknologiatLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: KKAS1124V24

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson jälkeen opiskelija

- tuntee oppimisen ja oppimisympäristöajattelun teoreettisia ja pedagogisia lähtökohtia
- ymmärtää millaisia ovat erilaiset oppimisympäristöt, niihin soveltuva pedagogiikka ja tarkoituksenmukainen teknologiaintegrointi
- ymmärtää millaisten pedagogisten ratkaisujen, digitaalisten sovellusten ja ympäristöjen avulla erilaisissa oppimisympäristöissä voidaan tukea erityisesti oppimisen eheyttämistä, yhteisöllistä oppimista ja psykososiaalista hyvinvointia.
- osaa valita erilaisiin oppimisympäristöihin sopivia pedagogisia lähestymistapoja ja digitaalisia ratkaisuja.

Sisältö

- Erilaisten oppimisympäristöjen teoreettiset ja erityisesti digipedagogiset lähtökohdat.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0 Hylätty
Oppimisympäristön analyysi/arviointitehtävä ja video eivät osoita oppimisympäristöjen teoreettisten ja pedagogisten lähtökohtien ymmärtämistä, eikä osoita teknologiaintegroinnin tarkoituksenmukaisuuden ymmärrystä valitun koulutusasteen kontekstissa.
1 Tyydyttävä (1-2)
Oppimisympäristön analyysi/arviointitehtävä ja video osoittavat välttävää oppimisympäristöjen teoreettisten ja pedagogisten lähtökohtien ymmärtämistä, sekä välttävää ymmärrystä teknologiaintegroinnin tarkoituksenmukaisuudesta valitun koulutusasteen kontekstissa.
2
Oppimisympäristön analyysi/arviointitehtävä ja video osoittavat välttävää oppimisympäristöjen teoreettisten ja pedagogisten lähtökohtien ymmärtämistä, sekä välttävää ymmärrystä teknologiaintegroinnin tarkoituksenmukaisuudesta valitun koulutusasteen kontekstissa. Digitaalisen teknologian ja medioiden sisällyttäminen kokonaisuuteen ei ole oivaltavaa eikä pedagogisesti riittävästi perusteltua, eikä työ osoita käsitteiden hyvää ymmärrystä valitun koulutusasteen kontekstissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Arviointikriteeri 3-4
3 Hyvä
Oppimisympäristön analyysi/arviointitehtävä ja video osoittavat hyvää oppimisympäristöjen teoreettisten ja pedagogisten lähtökohtien ymmärtämistä, sekä hyvää ymmärrystä teknologiaintegroinnin tarkoituksenmukaisuudesta valitun koulutusasteen kontekstissa. Digitaalisen teknologian ja medioiden sisällyttäminen kokonaisuuteen on perusteltua, ja työ osoittaa käsitteiden hyvää ymmärrystä valitun koulutusasteen kontekstissa.

4 Kiitettävä
Oppimisympäristön analyysi/arviointitehtävä ja video osoittavat kiitettävää oppimisympäristöjen teoreettisten ja pedagogisten lähtökohtien ymmärtämistä, sekä kiitettävää ymmärrystä teknologiaintegroinnin tarkoituksenmukaisuudesta valitun koulutusasteen kontekstissa. Digitaalisen teknologian ja medioiden sisällyttäminen kokonaisuuteen on oivaltavaa, ja työ osoittaa käsitteiden kiitettävää ymmärrystä valitun koulutusasteen kontekstissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arviointikriteeri 5
5 Erinomainen
Oppimisympäristön analyysi/arviointitehtävä ja video osoittavat erinomaista oppimisympäristöjen teoreettisten ja pedagogisten lähtökohtien ymmärtämistä, sekä erinomaista ymmärrystä teknologiaintegroinnin tarkoituksenmukaisuudesta valitun koulutusasteen kontekstissa. Digitaalisen teknologian ja medioiden sisällyttäminen kokonaisuuteen on poikkeuksellisen oivaltavaa, ja työ osoittaa käsitteiden erinomaista ymmärrystä valitun koulutusasteen kontekstissa.

Oppimateriaalit

Opintokohteen yleinen oppimateriaali, joiden tiedot sovellettavissa lasten, nuorten ja aikuisten oppimisympäristöihin:



 



Granö, P. M., Hiltunen, M. L., & Jokela, T. S. (2018). Suhteessa maailmaan: ympäristöt oppimisen avaajina. https://lauda.ulapland.fi/handle/10024/63608



 



Imms, W., & Kvan, T. (2021). Teacher transition into innovative learning environments: A global perspective (p. 334). Springer Nature.



https://link.springer.com/book/10.1007/978-981-15-7497-9



 



Kotila, H., & Mäki, K. (2014). Oppimisympäristöt ammatillisen osaamisen kehittämisessä. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 16(1), 62–72. https://journal.fi/akakk/article/view/113541/67020



Kuuskorpi, M. &Sipilä, K. (toim.) (2016) Opetuksen digitalisaatio, uudet oppimisympäristöt ja uusi pedagogiikka. Kaarinan kaupunki. https://peda.net/haapajarvi/hankkeet/ttvv/ljr/oduojup/o3p:file/download/c2082a5a73a2832b0851274d9dd22e0acb0841e7/Opetuksendigitalisaatio_netti%283%29.pdf



OECD (2017), The OECD Handbook for Innovative Learning Environments, OECD, Publishing, Paris, http://dx.doi.org/9789264277274-en.



Lisäksi luennoilla ilmoitettavia artikkeleita ja verkkolähteitä.


Toteutustavat

Opetusprofiili:
Tutkinto-opiskelijat ja avoimen yliopiston opiskelijat: reaaliaikainen ETÄ1.
- Aloitusluennot ja ryhmiin jakautuminen 8 h
- Ohjausluennot 2 h
- Loppuseminaari 6 h
- Itsenäistä opiskelua (perehtyminen valittuun oppimisympäristöön liittyvään kirjallisuuteen) sekä pienryhmätyöskentelyä yht. 119 h (kirjallinen oppimisympärisöanalyysi ja video).
Kurssin oppimisalustana toimii Moodle.

Suoritustavat

- Opintojakson aikana opiskelijat perehtyvät pienryhmissä (4 opiskelijaa) oppimisympäristöajatteluun ja erilaisiin oppimisympäristöihin, sekä tutustuvat pedagogiikkaan, joka soveltuu mediaa ja digitaalista teknologiaa hyödyntäviin oppimisympäristöihin:
-> 1. Opiskelijat pienryhmissä valitsevat yhden oppimisympäristön, tutustuvat siihen liittyvään kirjallisuuteen, analysoivat/arvioivat sen, ja yhteisessä kirjallisessa tuotoksessa (8-10 sivua tekstiä) esittelevät sen toimintaperiaatteita ja siihen soveltuvia pedagogisia ratkaisuja lähdeviitteineen (min. 4).
-> 2. Opiskelijat pienryhmissä esittelevät kirjallisen tuotoksen tärkeimmät löydökset videolla (max. 4min), joka jaetaan muiden opiskelijoiden nähtäväksi ja kommentoitavaksi ennen loppuseminaaria. Videot katsotaan ja niiden sisällöistä keskustellaan yhdessä loppuseminaarissa.

Siirry alkuun