Koulutuksella laatua ja toimintavarmuutta etähoitoon
Erillisen opintokokonaisuuden tunnus: R72TAY3
Osaamistavoitteet
Etähoitokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa osallistujan asiantuntijuutta etähoitotyöhön terveydenhuollon eri asiakaspalveluissa ja palveluprosessien kehittämisessä. Koulutus täydentää osallistujien ammatillista asiantuntijuutta, kriittistä ajattelua ja kehittävää työotetta etähoitotyön mahdollisuuksiin. Koulutuksen tuoma hyöty on yksilöllisen osaamisen vahvistamisen lisäksi työpaikoille kehitetty etähoidon palvelu.
Koulutuksen ydintavoitteita ovat:
- ammatillisen osaamisen hyödyntämistä ja työympäristön kehittämistä etähoitotyöhön/-vastaanottoon soveltuvaksi asiakaslähtöiseen palveluun eettisiä periaatteita noudattaen.
- ammatillisen osaamisen kriittinen kehittäminen valitsemalla työtapoja, jotka tukevat tehokkaasti ja vaikuttavasti organisaation tarjoamia terveydenhuollon palvelujen tavoitteita. Nämä tavoitteet viittaavat konkreettisesti seuraaviin osa-alueisiin:
o Perustieto- ja viestintätekninen osaaminen
o Sähköinen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluosaaminen
o Eettisyys etävastaanotossa
o Kehittäminen palvelumuotoilun keinoin
o Verkkovuorovaikutus ja ohjausosaaminen
o Asiakaslähtöisyys / palveluosaaminen sähköisessä ympäristössä/etävastaanotolla
o Tietosuoja, tietoturva ja tiedonhallinta
o Terveyden ja hyvinvoinnin seurantaosaaminen ja etähoitotyöhön liittyvät välineet
Kuvaus
Koulutuksen tarkoituksena on vahvistaa etähoitotyön osaamista hoitajilla, erityisesti osatyökykyisten tai työkyvyn alentumisen uhan alla olevia työntekijöitä. Tämä koulutusmalli on osa hanketta, joka tavoitteena on tuottaa etähoitotyön laadun (hoitotyön osaamisen näkökulma) ja toimintavarmuuden (digiosaamisen näkökulma) varmistamisen etähoitoon. Koulutusmallissa juurrutetaan hankkeen mukana olevien koulutettavaien hoitajien kautta etähoitotyö osaksi erilaisten hoitotyöyksiköiden sujuvaa päivittäistä toimintaa kehittäen etähoitopalveluja, joka rakentuu koulutuksen aikana eri moduulien kautta. Moduulit ovat: 1) Terveydenhuollon sähköisen palvelun osaaminen, 2) Etähoitopalvelun kehittäminen asiakaslähtöiseksi ja 3) Tietoturva ja tietosuoja: etähoidon ratkaisut ja sovellutukset.
Koulutuksen toteuttavat Lapin AMK ja Lapin koulutuskeskus REDU sekä Rovaniemen kaupunki ja Lapin sairaanhoitopiirin hanketyöntekijät, jotka koordinoivat ja kartoittavat omista yksiköistään koulutukseen osallistujat.
Sisällön valinnaisuus
Valitaan kaikki
Development
Opintojen alussa opiskelijat tuovat palvelumuotoiluun liittyvän kehittämistehtävän omasta organisaatiostaan, joka liittyy etäpalvelujen kehittämiseen. Koulutus on jaettu kolmeen moduuliin, jotka ovat ajallisesti peräkkäin ja tukevat kehittämistyötä. Koulutuksen lopussa tuloksena on uusi toimintatapa tai palvelu, joka tapahtuu verkossa. Tavoitteena on juurruttaa uusi toimintatapa, joka on osittain tai kokonaan mahdollisuus toteuttaa verkossa.
Koulutus rakentuu lähiopetuksesta sekä ohjatusta oppimisesta ja itsenäisestä opiskelusta. Oppimistehtävien avulla opiskelija syventää osaamistaan etähoitoon ja sen kehittämiseen sekä soveltaen sitä työssään tarvitsemaansa erityisosaamiseen.
Opintojen aikana osaamista arvioidaan kehittävän arvioinnin periaatteella niin, että opiskelija ja vertainen eli opiskelijakollega ja ohjaava opettaja käyvät dialogia opiskelijan osaamisesta ja sen kehittymisestä suhteessa tavoitteisiin.
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
R700CF29 | Koulutuksella laatua ja toimintavarmuutta etähoitoon | 5 |