Siirry suoraan sisältöön

Porojen talviruokinnan suunnitteluLaajuus (5 op)

Tunnus: R601ML47

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Tietää poron laiduntamisen erityispiirteet
Tietää poron yleisimmät talviset rehut ja niiden vaikutuksen poron hyvinvointiin
Osaa valita oikeanlaisia rehuja ja laskea rehutarpeen eri pororyhmille
Tunnistaa yleisimmät poron hyvinvointia heikentävät sairaudet ja taudit talviruokinnassa
Tietää poron talviruokinnassa käytettävät yleisimmät laitteet, koneet ja rakenteet
Tietää logistiikan merkityksen talvisessa porojen ruokinnassa
Osaa laskea ruokinnasta aiheutuvia kustannuksia
Osaa suunnitella toimivan ruokintaratkaisun joko talviseen tarharuokintaan tai maastoruokintaan

Sisältö

Opintojaksolla perehdyt poron ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Osaat tehdä porokarjalle kestävän talviruokinnan suunnitelman. Tunnistat porojen yleisimmät ruokinnalliset sairaudet ja taudit ja osaat ennaltaehkäistä näitä ruokinnan suunnittelussa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvailla poron ravitsemuksellisia tarpeita. Opiskelijan ruokintasuunnitteluosaaminen on yksipuolista ja keskittyy vain muutaman osa-alueen tarkasteluun.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laskea erilaisia ruokintavaihtoehtoja porolle. Opiskelija pystyy hahmottamaan poron ruokintakokonaisuuden ja tekemään perustellun ja kattavan ruokintasuunnitelman.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa yhdistää poron ruokintaosaamiseen poron ravitsemuksellisen tarpeen, ruokinnassa käytettävät koneet ja laitteet, logistiikan, ruokinnan taloudellisuuden ja poron hyvinvoinnin. Opiskelija osaa tuoda perusteltuja kehittämisehdotuksia poron ruokintaan.

Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 17.09.2023

Ajoitus

18.09.2023 - 10.12.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Agrologikoulutus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Maaseutuelinkeinojen koulutus
Opettaja
  • Veikko Maijala
Vastuuhenkilö

Veikko Maijala

Opiskelijaryhmät
  • R61M20S
    Agrologikoulutus (päivätoteutus), Rovaniemi, syksy 2020
  • R61M21S
    Agrologikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021

Tavoitteet

Tietää poron laiduntamisen erityispiirteet
Tietää poron yleisimmät talviset rehut ja niiden vaikutuksen poron hyvinvointiin
Osaa valita oikeanlaisia rehuja ja laskea rehutarpeen eri pororyhmille
Tunnistaa yleisimmät poron hyvinvointia heikentävät sairaudet ja taudit talviruokinnassa
Tietää poron talviruokinnassa käytettävät yleisimmät laitteet, koneet ja rakenteet
Tietää logistiikan merkityksen talvisessa porojen ruokinnassa
Osaa laskea ruokinnasta aiheutuvia kustannuksia
Osaa suunnitella toimivan ruokintaratkaisun joko talviseen tarharuokintaan tai maastoruokintaan

Sisältö

Opintojaksolla perehdyt poron ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Osaat tehdä porokarjalle kestävän talviruokinnan suunnitelman. Tunnistat porojen yleisimmät ruokinnalliset sairaudet ja taudit ja osaat ennaltaehkäistä näitä ruokinnan suunnittelussa.

Aika ja paikka

Syksy 2023, verkko-opinnot

Oppimateriaalit

Poron ruokinta –kirja (Nieminen, Maijala ja Soveri)
Tunne poro: poron sairaudet ja terveydenhoito –kirja (Sauli Laaksonen)

Opintojakson alussa osoitettu materiaali

Opetusmenetelmät

Verkko-opinnot, oppimistehtävät, harjoitukset, kolme etäwebinaaria.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelijalla tulee olla ennen opintojaksolle osallistumista perusosaaminen kotieläinten ravitsemuksesta

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvailla poron ravitsemuksellisia tarpeita. Opiskelijan ruokintasuunnitteluosaaminen on yksipuolista ja keskittyy vain muutaman osa-alueen tarkasteluun.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa laskea erilaisia ruokintavaihtoehtoja porolle. Opiskelija pystyy hahmottamaan poron ruokintakokonaisuuden ja tekemään perustellun ja kattavan ruokintasuunnitelman.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa yhdistää poron ruokintaosaamiseen poron ravitsemuksellisen tarpeen, ruokinnassa käytettävät koneet ja laitteet, logistiikan, ruokinnan taloudellisuuden ja poron hyvinvoinnin. Opiskelija osaa tuoda perusteltuja kehittämisehdotuksia poron ruokintaan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviotavat tehtävät
Tavoitteeni opintojaksolle
Harjoituslaskelman teko
Porojen talviruokinnan suunnitelma
Toisten opiskelijoiden ruokintasuunnitelmien analysointi asiantuntevasti

Webinaarien aikana voi osoittaa myös osaamistaan aktiivisella toiminnalla.