Porojen talviruokinnan suunnitteluLaajuus (5 op)
Tunnus: R601ML47
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Tietää poron laiduntamisen erityispiirteet
Tietää poron yleisimmät talviset rehut ja niiden vaikutuksen poron hyvinvointiin
Osaa valita oikeanlaisia rehuja ja laskea rehutarpeen eri pororyhmille
Tunnistaa yleisimmät poron hyvinvointia heikentävät sairaudet ja taudit talviruokinnassa
Tietää poron talviruokinnassa käytettävät yleisimmät laitteet, koneet ja rakenteet
Tietää logistiikan merkityksen talvisessa porojen ruokinnassa
Osaa laskea ruokinnasta aiheutuvia kustannuksia
Osaa suunnitella toimivan ruokintaratkaisun joko talviseen tarharuokintaan tai maastoruokintaan
Sisältö
Opintojaksolla perehdyt poron ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Osaat tehdä porokarjalle kestävän talviruokinnan suunnitelman. Tunnistat porojen yleisimmät ruokinnalliset sairaudet ja taudit ja osaat ennaltaehkäistä näitä ruokinnan suunnittelussa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa kuvailla poron ravitsemuksellisia tarpeita. Opiskelijan ruokintasuunnitteluosaaminen on yksipuolista ja keskittyy vain muutaman osa-alueen tarkasteluun.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa laskea erilaisia ruokintavaihtoehtoja porolle. Opiskelija pystyy hahmottamaan poron ruokintakokonaisuuden ja tekemään perustellun ja kattavan ruokintasuunnitelman.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa yhdistää poron ruokintaosaamiseen poron ravitsemuksellisen tarpeen, ruokinnassa käytettävät koneet ja laitteet, logistiikan, ruokinnan taloudellisuuden ja poron hyvinvoinnin. Opiskelija osaa tuoda perusteltuja kehittämisehdotuksia poron ruokintaan.
Ilmoittautumisaika
13.03.2023 - 17.09.2023
Ajoitus
18.09.2023 - 10.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Agrologikoulutus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Maaseutuelinkeinojen koulutus
Opettaja
- Veikko Maijala
Vastuuhenkilö
Veikko Maijala
Opiskelijaryhmät
-
R61M20SAgrologikoulutus (päivätoteutus), Rovaniemi, syksy 2020
-
R61M21SAgrologikoulutus, Rovaniemi, syksy 2021
Tavoitteet
Tietää poron laiduntamisen erityispiirteet
Tietää poron yleisimmät talviset rehut ja niiden vaikutuksen poron hyvinvointiin
Osaa valita oikeanlaisia rehuja ja laskea rehutarpeen eri pororyhmille
Tunnistaa yleisimmät poron hyvinvointia heikentävät sairaudet ja taudit talviruokinnassa
Tietää poron talviruokinnassa käytettävät yleisimmät laitteet, koneet ja rakenteet
Tietää logistiikan merkityksen talvisessa porojen ruokinnassa
Osaa laskea ruokinnasta aiheutuvia kustannuksia
Osaa suunnitella toimivan ruokintaratkaisun joko talviseen tarharuokintaan tai maastoruokintaan
Sisältö
Opintojaksolla perehdyt poron ravitsemuksellisiin tarpeisiin. Osaat tehdä porokarjalle kestävän talviruokinnan suunnitelman. Tunnistat porojen yleisimmät ruokinnalliset sairaudet ja taudit ja osaat ennaltaehkäistä näitä ruokinnan suunnittelussa.
Aika ja paikka
Syksy 2023, verkko-opinnot
Oppimateriaalit
Poron ruokinta –kirja (Nieminen, Maijala ja Soveri)
Tunne poro: poron sairaudet ja terveydenhoito –kirja (Sauli Laaksonen)
Opintojakson alussa osoitettu materiaali
Opetusmenetelmät
Verkko-opinnot, oppimistehtävät, harjoitukset, kolme etäwebinaaria.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelijalla tulee olla ennen opintojaksolle osallistumista perusosaaminen kotieläinten ravitsemuksesta
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa kuvailla poron ravitsemuksellisia tarpeita. Opiskelijan ruokintasuunnitteluosaaminen on yksipuolista ja keskittyy vain muutaman osa-alueen tarkasteluun.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa laskea erilaisia ruokintavaihtoehtoja porolle. Opiskelija pystyy hahmottamaan poron ruokintakokonaisuuden ja tekemään perustellun ja kattavan ruokintasuunnitelman.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa yhdistää poron ruokintaosaamiseen poron ravitsemuksellisen tarpeen, ruokinnassa käytettävät koneet ja laitteet, logistiikan, ruokinnan taloudellisuuden ja poron hyvinvoinnin. Opiskelija osaa tuoda perusteltuja kehittämisehdotuksia poron ruokintaan.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviotavat tehtävät
Tavoitteeni opintojaksolle
Harjoituslaskelman teko
Porojen talviruokinnan suunnitelma
Toisten opiskelijoiden ruokintasuunnitelmien analysointi asiantuntevasti
Webinaarien aikana voi osoittaa myös osaamistaan aktiivisella toiminnalla.