Oppimistaitojen perusteet äidinkielessä, matematiikassa ja ympäristöopissaLaajuus (6 op)
Opintojakson tunnus: C-10088-FS00CL34
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 6 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Itä-Suomen yliopisto
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija: - hahmottaa alkukasvatusikäisen lapsen oppimistaitojen perusteet äidinkielen, matematiikan ja luonnontieteen alueella, - harjaantuu ohjaamaan lasta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa, matemaattisen ja luonnontieteellisen ajattelun kehittymisessä, oppimisstrategioissa sekä erilaisten ajatteluoperaatioiden opiskelussa, - tunnistaa keskeiset haasteet kouluaan aloittavien lasten kielellisten ja matemaattisten taitojen oppimisessa ja osaa soveltaa tietoa lukemaan ja kirjoittamaan oppimisen sekä matematiikan vaikeuksissa, - osaa integroida keskeisiä eri oppisisältöjä oppimista laaja-alaisesti tukeviksi oppimisprojekteiksi, - osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida pienimuotoisia tutkimuksia ja kokeita ja soveltaa näitä taitoja alkukasvatusikäisten lasten tutkivan oppimisen ohjaamiseen monipuolisesti eri oppimisympäristöjä hyödyntäen - osaa tukea lapsen luontosuhteen muodostumista
Sisältö
Peruslukutaidon, lukukäsitteen ja aritmeettisten taitojen sekä luonnontieteellisen ajattelun kehittyminen ja opettaminen (opettamisen peruselementit ja erilaiset strategiat). Luku- ja kirjoitustaidon, matemaattisten ja luonnontieteellisten taitojen seuranta ja arviointi. Opiskelustrategiat ja metakognitiiviset taidot. Lasten kirjallisuus, opetusmateriaalit, oppimispelit ja muut tieto- ja viestintäteknologiset välineet ja materiaalit. Monilukutaidon vahvistaminen. Lukemisen, kirjoittamisen, matematiikan ja ajattelutaitojen yksilöllinen oppiminen ja ohjaaminen. Tutkimuksellisten menetelmien soveltaminen alkuopetukseen. Lapsen luontosuhteen tukeminen.
Oppimateriaalit
Tenttikirjallisuus: Lerkkanen, M.K. 2020. Lukemaan oppiminen ja opettaminen esi- ja alkuopetuksessa. Juuti, K. 2016. Ympäristöoppia opettamaan. Soveltuvin osin. Mononen, R., Aunio, P., Väisänen, E., Korhonen, J. & Tapola, A. 2017. Matemaattiset oppimisvaikeudet. Jyväskylä: Ps-kustannus. (soveltuvin osin) Opintojaksolla hyödynnettävä muu oheiskirjallisuus: LukiMat-verkkopalvelun Matematiikan Tietopalvelu-sivut: http://www.lukimat.fi/matematiikka/tietopalvelu (soveltuvin osin) Joutsenlahti, J., Silfverberg, P. & Räsänen. P. (toim). 2018. Matematiikan opetus ja oppiminen. Jyväskylä: Niilo Mäki Instituutti, Koulutuksen tutkimuslaitos. (soveltuvin osin) Hannula, M. M. & Lepola, J. 2006. Kohti koulua – kielellisten, matemaattisten ja motivationaalisten valmiuksien kehitys. Turun yliopisto: Kasvatustieteiden tiedekunnan julkaisusarja, A: 205. (soveltuvin osin) Kinnunen R. 2003. Miksi kertotauluun kompastuu? Lukujen hallinta oppimisen perustana. Turun yliopisto: Oppimistutkimuksen keskus. Lisäksi opintojaksolla jaettavaa kirjallisuutta ja artikkeleja.
Lisätiedot
Tarjontatieto: Alkukasvatuksen perusopintojen opiskelijat Kampus: Joensuu Opetuskieli: suomi Geneeriset taidot: vuorovaikutus ja viestintä, kriittinen ajattelu, oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen.
Toteutustavat
Verkkoluennot, harjoitukset lähiopetuksena.
Suoritustavat
Suoritustavat: Kontaktiopetusta 74 t, josta äidinkielen luentoja 8 t ja harjoituksia 14 t, ympäristöopin luentoja 6 t ja harjoituksia 20 t, matematiikan luentoja 12 t ja harjoituksia 14 t. Tentti 3 t ja ympäristöopin harjoitustyö. Itsenäinen työskentely 86 t. Arviointiperusteet: Aktiivinen osallistuminen luennoille ja harjoituksiin, verkkotehtävät ja kirjalliset tuotokset hyv/hyl. Tentti (luennot ja kirjallisuus) 0-5.