KM aineopintoja: Liturginen laulu 2aLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: C-10088-2400BR42
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
- Korkeakoulu
- Itä-Suomen yliopisto
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija - on harjaantunut ortodoksisen kirkon vakiintuneen sävelmistön laulajana ja lukijana - tuntee jumalanpalveluskäytössä olevat laulu- ja tekstikirjat sakramenttien ja muiden toimitusten sekä suuren paaston palvelusten osalta - osaa laulaa opintojakson kirjallisen oppimateriaalin sävelmät (sopraano, altto, tenori, basso) - osaa soveltaa kahdeksansävelmistön tropari- ja stikiirasävelmäkaavoja tekstistä laulamiseen (sopraano, altto, tenori, basso) - osaa soveltaa kahdeksansävelmiston kanonisävelmäkaavoja tekstistä laulaen (sopraano) - osaa soveltaa kuoronjohdollisia taitojaan liturgisen musiikin erityispiirteisiin - on harjaantunut oman asiantuntijuuden tunnistamisessa ja kehittämisessä sekä vuorovaikutustaidoissa Geneeriset taidot: Oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen
Sisältö
Opintojaksolla syvennetään Suomen ortodoksisen kirkon vakiintuneen sävelmistön soveltamistaitoja (kahdeksansävelmistön tropari- ja stikiirasävelmät sekä kanonisävelmien melodiat). Lisäksi tutustutaan laulu- ja tekstimateriaaliin erillissä toimituksissa: hautaustoimitus, panihida, avioliittoon vihkiminen, kaste, pieni ja suuri vedenpyhitys sekä rukouspalvelus. Tutustutaan suuren paaston erityisiin sävelmiin (ehtoopalvelus, Andreas Kreetalaisen katumuskanoni, paastoliturgia). Harjoitellaan liturgisen musiikin johtamista.
Esitietovaatimukset
KM aineopintoja: Liturginen laulu 1
Lisätiedot
Ajankohta: Toinen opintovuosi. Tarjontatieto: Kirkkomusiikin pääaineopiskelijat Muut opiskelijat voivat osallistua suorittamalla hyväksytysti musikaalisuustestin kirkkomusiikin yliopisto-opettajalle. Kampus: Joensuu. Opetuksen kieli: suomi. Kirkkomusiikin pääaineopiskelijan on suoritettava opintojakso vähintään arvosanalla 3/5 edetäkseen opintojaksoon Liturginen laulu 2b.
Suoritustavat
Suoritustavat: Luennot ja harjoitukset (53 t), omatoimista harjoittelua ja oppimistehtäviä (28t). Opintojakson voi suorittaa myös omatoimisena työskentelynä (79t) ja näyttökokeena (2t) molemmat osatentit erikseen. Arvosteluperusteet: Aktiivinen osallistuminen opetukseen (80%) sekä oppimistehtävät. Osatentit (suoritetaan luentojen yhteydessä ja arvioidaan 0-5): - 1) sakramenttien ja muiden toimitusten kirjallinen sävelmistö (kaikki stemmat), troparisävelmien altto-, tenori- ja bassostemmojen laulaminen tekstistä - 2) suuren paaston jumalanpalvelusten kirjallinen sävelmistö (kaikki stemmat), stikiirasävelmien altto-, tenori- ja bassostemmojen laulaminen tekstistä, kanonisävelmien sopraanostemman laulaminen tekstistä.