Monialainen arviointiosaaminenLaajuus (10 op)
Opintojakson tunnus: K702GL122
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 10 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Peppi
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja sen eri ulottuvuudet (BPS-ICF) sekä toimijuuden käsitteenä. Opiskelija osaa kuvata kehon rakenteet ja toiminnot (ICF) sekä niiden merkityksen päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä. Opiskelija osaa arvioida laaja-alaisesti ikäihmisen toimintakykyyn ja toimijuuteen liittyviä voimavaroja sekä riskitekijöitä sekä käyttää arvioinnin tukena tarkoituksenmukaisia sekä luotettavia toimintakyvyn arviointimenetelmiä (TOIMIA-tietokanta). Ymmärtää apuvälineiden merkityksen ikäihmisen arjen toiminnoista selviytymisessä ja osaa arvioida erilaisten apuvälineiden tarvetta yhdessä muiden ammattilaisten kanssa.
Sisältö
Anatomia ja fysiologia / kehon rakenteet ja toiminnot
Toimintakyky ja toimijuus
Ikäihmisen toimintakyvyn arviointimenetelmiä, TOIMIA-tietokanta
Toimintakyvyn fyysiset edellytykset ja niidenarviointi; lihasvoima, tasapaino, liikkuvuus ja kestävyys
Toimintakyvyn psyykkiset edellytykset ja niidenarviointi; kognitiiviset toiminnot, muisti, oppiminen ja elämänhallinta, vanhenemisen kokemus, persoonallisuuskäsitykset, elämänkaariajattelu
Toimintakyvyn sosiaaliset edellytykset ja niidenarviointi; sosiaaliset suhteet yhteisö ja yksilötasolla
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja toimijuuden käsitteet suppeasti ja viittaus teoriaan puuttuu tai on vähäistä. Opiskelija osaa luetella kehon rakenteet ja toiminnot. Opiskelija osaa kuvata suppeasti ikäihmisen toimintakyvyn arvioinnissa käytettäviä arviointimenetelmiä, mutta perustelut arviointimenetelmien valinnalle puuttuu tai on vähistä. Opiskelija ei kuvaa toimintakyvyn arvioinnin tuloksia ja tehdyt johtopäätökset jäävät kapea-alaiseksi.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja toimijuuden käsitteet viitaten teoriaan. Opiskelija osaa kuvata kehon rakenteet ja toiminnot sekä niiden merkityksen päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä. Opiskelija osaa kuvata ja käyttää tarkoituksenmukaisia ja luotettavia arviointimenetelmiä ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden arvioinnissa. Opiskelija osaa kuvata ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden arvioinnin tulokset ja tekemänsä havainnot sekä tehdä niistä johtopäätöksiä ikäihmisen arjen toimintoihin liittyvistä voimavaroista ja riskitekijöistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa kuvata toimintakyvyn ja toimijuuden käsitteen monialaisesti viitaten teoriaan. Opiskelija osaa kuvata kehon rakenteet ja toiminnot sekä niiden merkityksen päivittäisistä toiminnoista selviytymisessä. Opiskelija osaa kuvata ja käyttää tarkoituksenmukaisia ja luotettavia arviointimenetelmiä ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden monialaisessa arvioinnissa ja perustelee arviointimenetelmien valinnan viitaten teoriaan. Opiskelija osaa kuvata ikäihmisen toimintakyvyn ja toimijuuden arvioinnin tulokset ja analysoida tuloksia ja tekemiään havaintoja sekä tehdä niistä johtopäätöksiä ikäihmisen arjen toimintoihin liittyvistä voimavaroista ja riskitekijöistä.
Suoritustavat
Lähi- ja verkko-opetus, ennakkotehtävä, välitehtäviä sekä lukukausiprojektiin liittyvä oppimistehtävä.
Käydään läpi yleisimmät ikääntyneen toimintakyvyn arviointiin liittyvät mittarit hyödyntäen THL:n TOIMIA-tietokantaa.
Toiminnallinen anatomia: suurimmat lihakset / lihasryhmät käydään läpi linkittyen päivittäisissä toiminnoissa tarvittaviin liikkeisiin, mm. makuulta istumaan nousu, istumasta seisomaan nousu, pystyasennon hallinta, luusto näiltä alueilta myös käydään läpi. Hermo-lihasliitos ja hermoston toiminta käydään lyhyesti läpi, jotta opiskelija ymmärtää liikkeen ja liikkumisen edellytykset hermoston toiminnan osalta.