Ruokinnan suunnittelu ja jalostusLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: R601ML110
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Peppi
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet
- Tuntee tuotosseurannan ja sen tunnusluvut
- Osaa suunnitella taloudellisen ja terveellisen ruokinnan
- Osaa eläinjalostuksen periaatteet ja siitoseläinten valinnan
- Tietää hyvinvoinnin ja terveyden merkityksen ja osaa ennaltaehkäistä yleisimpiä tuotossairauksia
- Tutustuu eläintuotannon tietojen hallintaan ja ohjelmistoihin ja ymmärtää niiden merkityksen suunnittelussa
- Tietää eläintuotannon tuotteet ja niiden tuottamiseen tarvittavat panokset sekä talouden merkityksen eläintuotannossa.
Sisältö
Ruokinnan suunnittelu
Tuotannon suunnittelu tilatasolla
Tuotosseuranta
Eläinten terveys ja hyvinvointi
Navettateknologia ja eläintuotantoon liittyvät tietotekniset sovellukset
Jalostussuunnittelu
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2
Tunnistaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnuslukuja. Osaa tehdä ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet ohjatusti. Tunnistaa hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Tunnistaa ohjelmistot ja osaa käyttää niitä ohjatusti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Osaa maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimpiä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Tietää maidon- ja lihantuotannon perusteet, tuotannonsuunnittelun ja tuotosseurannan tunnusluvut ja niiden merkityksen. Osaa tulkita tunnuslukuja ja tuotannon suunnittelun keskeisiä periaatteita. Osaa tehdä taloudellisen ja terveellisen ruokintasuunnitelman ja valita jalostuseläimet sekä perustella valintojaan. Tietää hyvinvoivan eläimen merkit ja yleisimmät tuotossairaudet ja osaa parantaa eläinten hyvinvointia ja ennaltaehkäistä tuotossairauksia. Osaa käyttää eläintuotannon ohjelmia itsenäisesti. Tiedostaa laadukkaiden eläintuotteiden kriteerit ja tietää talouden ja tuotannonsuunnittelun perusteet sekä ymmärtää niiden merkityksen kannattavassa eläintuotannossa.