Bachelor of Health Care, Public Health Nurse (blended studies), Kemi, autumn 2022: KA72T22S
Code: KA72T22S
- Degree title
- Bachelor of Health Care
- Credits
- 240 ects
- Duration
- 4 years (240 cr)
- Start semester
- Autumn 2022
- Teaching language
- Finnish
Descriptions
SUORITETTAVA TUTKINTO
Terveydenhoitaja (AMK) 240 op
Terveydenhoitaja on hoitotyön ja erityisesti terveydenhoitajatyön, terveyden edistämisen ja kansanterveystyön asiantuntija. Terveydenhoitajalla on vahvat kliiniset perustiedot ja –taidot sekä hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot. Osaaminen perustuu näyttöön. Terveydenhoitajatyön keskiössä on yksilöiden, perheiden, työ- ja muiden yhteisöjen, väestön ja ympäristön terveyden edellytyksiä tukeva ja luova sekä sairauksia ennaltaehkäisevä toiminta. Terveydenhoitaja vahvistaa asiakkaiden voimavaroja, itsehoitoa ja kykyä elää terveellisesti. Työ edellyttää kykyä ja rohkeutta puuttua varhain asiakkaan tilanteeseen elämänkulun eri vaiheissa. Asiantuntijuudessa korostuu kriittinen ajattelu, itsenäinen päätöksenteko ja vastuullisuus.
Terveydenhoitajakoulutuksessa opiskellaan sairaanhoitajaksi (AMK) ja terveydenhoitajaksi (AMK). Lapin ammattikorkeakoulun terveydenhoitajakoulutuksessa painottuu etä- ja digipalveluihin ja palveluohjaamiseen liittyvä erikoisosaaminen. Painotukset konkretisoivat Lapin korkeakoulukonsernin profiilin mukaisia strategisia valintoja, joista erityisesti Tulevaisuuden palvelut ja etäisyyksien hallinta ohjaa sairaanhoitajakoulutuksen osaamistavoitteita, sisältöjä ja opiskelijoiden oppimista tukevia menetelmiä. Opetussuunnitelmassa läpileikkaavia teemoja ovat etäpalvelut, digitalisaatio, luontoperustaiset menetelmät (Green Care), kestävä kehitys ja kansainvälisyys. Koulutuksessa saadaan valmiuksia myös alan liiketoimintaosaamiseen ja yrittäjyyteen.
TUTKINNON RAKENNE
Opintojen rakenne
Opintojen rakenteesta säädetään ammattikorkeakoulusta annetussa asetuksessa (1129/2014) ja terveydenhoitajakoulutuksessa (240 op) rakenne on:
1) perus- ja ammattiopinnot 130 op, sisältäen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiomenetelmät 5 op
2) vapaasti valittavat opinnot 5 op
3) ammattitaitoa edistävä harjoittelu 105 op, sisältäen opinnäytetyön 15 op
Perus- ja ammattiopintojen tavoitteena on laaja-alaiset käytännölliset perustiedot ja -taidot sekä teoreettiset perusteet toimia työelämässä terveydenhoitotyön asiantuntijatehtävissä tai yrittäjänä sekä saada edellytykset oman ammattitaidon kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Vapaasti valittavien opintojen tavoitteena on syventää ja täydentää ammatillista osaamista. Ammattitaitoa edistävän harjoittelun tavoitteena on perehdyttää ohjatusti erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä. Harjoittelupaikkoja voivat olla esimerkiksi neuvolat, sairaalat, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, avosairaanhoidon vastaanotto, yksityinen sektori, poliklinikat, järjestöt ja kotihoito.
Opetussuunnitelman rakenne
Lapin ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajakoulutuksen opetussuunnitelma rakentuu kahdeksalle lukukaudelle ajoittuvista opintojaksoista, jotka kohdentuvat ydinosaamiseen, profiloivaan osaamiseen ja tutkimus- ja kehittämisosaamiseen. Tavoiteltava osaaminen on kuvattu opintojaksojen osaamistavoitteissa.
Ydinosaaminen on se osaaminen, joka sisältyy yleissairaanhoitajan osaamisvaatimuksiin ja sisältöihin
(https://blogi.savonia.fi/ylesharviointi/2019/01/31/yleissairaanhoitajan-180-op-osaamisvaatimuslauseet-ja-sisallot-julkaistu/). Suomen kielen viestintäosaaminen kehittyy koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan vuosittain eri opintojaksoissa.
Profiloivaa osaamista opiskelija saavuttaa viimeisen lukuvuoden aikana tapahtuvilla terveydenhoitotyön opinnoilla (60 op), joihin sisältyy etä- ja digipalveluja sekä palveluohjausta. Profiloivaa osaamista voi täydentää myös valitsemalla vapaasti opintoja (5 op) muilta koulutusaloilta, Lapin yliopiston tarjonnasta sekä muiden korkeakoulujen tarjonnasta tai osallistumalla Lapin ammattikorkeakoulun hankkeisiin ja innovaatiotoimintaan.
Tutkimus- ja kehittämisosaamiseen sisältyy tutkimus- ja kehittämisopintoja 5 op ja opinnäytetyö 15 op. Ammattitaitoa edistävä harjoittelu toteutuu terveydenhoitajan tutkinnossa 105 opintopisteen laajuisena, joka jakaantuu: ydinosaamiseen, profiloivaan osaamiseen ja opinnäytetyöhön. Opinnäytetyö on käytännönläheinen ja aito työelämän kehittämistehtävä.
Opetussuunnitelma perustuu työelämän edellyttämiin osaamisalueisiin eli kompetensseihin, jotka jakautuvat valtakunnallisesti määriteltyihin sairaanhoitaja-/terveydenhoitajakoulutuksen kompetensseihin ja Lapin AMKin yhteisiin AMK-tutkinnon kompetensseihin. Terveydenhoitajakoulutuksen kompetenssit ovat:
- Ammatillisuus ja eettisyys
- Asiakaslähtöisyys
- Kommunikointi ja moniammatillisuus
- Terveyden edistäminen
- Johtaminen ja työntekijyysosaaminen
- Informaatioteknologia ja kirjaaminen
- Ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen
- Kliininen hoitotyö
- Näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko
- Yrittäjyys ja kehittäminen
- Laadun varmistus
- Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä
- Potilas- ja asiakasturvallisuus
- Terveyttä edistävä terveydenhoitajatyö
- Yksilön, perheen ja yhteisön terveydenhoitajatyö
- Terveellisen ja turvallisen ympäristön edistäminen
- Yhteiskunnallinen terveydenhoitajatyö
- Terveydenhoitajatyön johtaminen ja kehittäminen
Lapin AMKn yhteiset kompetenssit Oppimisen taidot, Eettinen osaaminen ja vastuullisuus, Työyhteisöosaaminen, Innovaatio-osaaminen ja Kansainvälistymisosaaminen integroituvat terveydenhoitajakoulutuksen kompetensseihin ja niiden arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä. Opiskelijan oppimisprosessi on tehty opetussuunnitelmassa näkyväksi lukuvuositeemojen ja niistä johdettujen lukukausiteemojen avulla. Opiskelija etenee 1. lukuvuoden hoitotyön perehtyjästä 2. lukuvuoden hoitotyön harjaantujaksi ja 3. lukuvuoden hoitotyön soveltajan kautta 4. lukuvuoden terveydenhoitajatyön kehittäjäksi, jolloin opiskelija on saavuttanut työelämän ja terveydenhoitajakoulutuksen osaamisalueet.
OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI
Opetussuunnitelma on osaamisperustainen ja työelämä ja elinkeinot ovat läsnä oppimisessa. Opiskelu ja ohjaus tapahtuvat joustavasti kampuksella, erilaisissa verkko- ja simulaatioympäristöissä sekä käytännön harjoitteluissa. Aikaisempien opintojen tai työkokemuksen kautta saavutettu osaaminen voidaan tunnistaa erilaisin osaamisen näytöin. Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa opiskella. Siinä tutkinnossa edellytettävää osaamista hankitaan tekemällä työtä ja se voidaan hyväksilukea opintoihin. Kansainvälisyys toteutuu eri muodoin, kuten vieraskielisen lähdemateriaalin hyödyntämisenä, opiskeluna ja harjoitteluna ulkomailla sekä erilaisin seminaarein.
Oppimista ohjataan kehittävän arvioinnin menetelmin, joihin osallistuvat opiskelijat, opettajat ja työelämä. Kehittävä arviointi sisältää oppimisprosessin ja osaamisen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä menetelmiä ovat itsearviointi ja palaute. Arvioinnin perustana ovat kyseisen opintojakson osaamistavoitteet ja apuna arviointikriteerit, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Osaamisen arvioinnissa hyödynnetään mm. kansallisen ohjeistuksen mukaisia yleSHarviointi-hankkeessa kehitettyjä ja testattuja sairaanhoitajan kliinisen ydinosaamisen arviointimenetelmiä ja valtakunnallista koetta.
Terveydenhoitajakoulutuksen opintoja tai niiden osia voi hyödyntää henkilökohtaisiin opintopolkuihin, jatkuvaan oppimiseen, työelämässä olevien osaamisen kehittämiseen sekä erilaisiin polku- ja väyläopintoihin. AMK- tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden kahden vuoden työkokemuksen jälkeen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) suorittamiseen. Opintoja voi jatkaa myös yliopistojen maisterikoulutuksissa koti- tai ulkomailla.
Select timing, structure or classification view
Show study timings by semester, study year or period
Due to the timing of optional and elective courses, credit accumulation per semester / academic year may vary.
Certificate structure
Todistusjäsentelyssä opintojaksot jakautuvat ammattikorkeakoulun asetuksen mukaisesti..
Competences
Ammattikorkeakoulun yhteiset ja koulutuksen kompetenssit
Asiakaslähtöisyys
- Osaa kohdata asiakkaan/perheen/yhteisön jäsenen oman elämänsä asiantuntijana. |
Guided Practice in Social and in Health Care Environments |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments I |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Health Promotion in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments II |
Supporting and Promoting the Wellbeing of Children, Young People and Family in Nursing Care |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Guided Practice in Promoting Health and Functional Capacity in Home Care and Gerontological Nursing |
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments I |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments II |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Hoitotyön eettisyys ja ammatillisuus
- Osaa toimia työssään hoitotyön arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti. |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Guided Practice in Promoting Health and Functional Capacity in Home Care and Gerontological Nursing |
Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen |
Planning Phase of the Bachelor´s Thesis |
Implementation Phase of the Bachelor´s Thesis |
Finishing Phase of the Bachelor´s Thesis |
Johtaminen ja yrittäjyys
- Kykenee johtamaan omaa toimintaansa ja ymmärtää sisäisen yrittäjyyden merkityksen. |
No attached course units |
Kansainvälistymisosaaminen
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon |
Clinical Competence in Medical and Surgical Nursing |
Kliininen hoitotyö
- Kykenee käyttämään erilaisia auttamismenetelmiä potilaan psykososiaalisessa tukemisessa. |
Guided Practice in Social and in Health Care Environments |
Decision Making Process in Clinical Nursing |
Clinical Competence in Medical and Surgical Nursing |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Näyttöön perustuva toiminta ja päätöksenteko
- Kykenee käyttämään hoitotieteellistä tietoa päätöksenteossa. |
Decision Making Process in Clinical Nursing |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Ohjaus- ja opetusosaaminen
- Ymmärtää ohjauksen ja opetuksen filosofiset, eettiset ja pedagogiset lähtökohdat ja niiden merkityksen toteuttaessaan ohjausta ja opetusta. |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Supporting and Promoting the Wellbeing of Children, Young People and Family in Nursing Care |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Supporting Health and Functional Capacity of Elderly People |
Guided Practice in Promoting Health and Functional Capacity in Home Care and Gerontological Nursing |
Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments I |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments II |
Planning Phase of the Bachelor´s Thesis |
Implementation Phase of the Bachelor´s Thesis |
Finishing Phase of the Bachelor´s Thesis |
Sosiaali- ja terveydenhuollon ympäristö
- Ymmärtää sosiaali- ja terveydenhuollon organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat, ohjauksen ja valvonnan Suomessa. |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments I |
Decision Making Process in Clinical Nursing |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Transforming Health Care Environments II |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Supporting Health and Functional Capacity of Elderly People |
Guided Practice in Promoting Health and Functional Capacity in Home Care and Gerontological Nursing |
Sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja turvallisuus
- Ymmärtää toimintayksikön turvallisuuden hallinnan periaatteet ja vastuunsa niiden edistämisessä. |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Terveellisen ja turvallisen ympäristön edistäminen |
Public Health Nursing with Expectant Families, Families with Children, Young People, and School Children |
Guided Public Health Nursing Practice with Expectant Families and Families with Children |
Promoting the Health of Adults, Communities and the Environment |
Guided Practice in Health Promotion of Adults, Young People and School Children |
Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
- Ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon ja rakenteiden yhteydet terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä. |
Guided Practice in Medical Nursing and Internal Medicine |
Guided Practice in Surgical Nursing |
Health Promotion in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Supporting and Promoting the Wellbeing of Children, Young People and Family in Nursing Care |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Supporting Health and Functional Capacity of Elderly People |
Guided Practice in Promoting Health and Functional Capacity in Home Care and Gerontological Nursing |
Terveydenhoitajatyön johtaminen ja kehittäminen |
Guided Practice in Health Promotion of Adults, Young People and School Children |
Terveyttä edistävä terveydenhoitajatyö |
Public Health Nursing with Expectant Families, Families with Children, Young People, and School Children |
Guided Public Health Nursing Practice with Expectant Families and Families with Children |
Promoting the Health of Adults, Communities and the Environment |
Guided Practice in Health Promotion of Adults, Young People and School Children |
Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia |
Guided Practice in Social and in Health Care Environments |
Health Promotion in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Mental Health and Substance Abuse Nursing |
Guided Practice in Promoting Family Health and Emergency and Outpatient Services Nursing |
Supporting Health and Functional Capacity of Elderly People |
Yhteiskunnallinen terveydenhoitajatyö |
Guided Practice in Health Promotion of Adults, Young People and School Children |
Yksilön, perheen ja yhteisön terveydenhoitajatyö |
Public Health Nursing with Expectant Families, Families with Children, Young People, and School Children |
Guided Public Health Nursing Practice with Expectant Families and Families with Children |
Promoting the Health of Adults, Communities and the Environment |
Guided Practice in Health Promotion of Adults, Young People and School Children |
Not grouped |
Start of University Studies |
Academic Study Skills and Fundamentals of Nursing |
Competence in Service Structures of Social and Health Care Environments |
Professional Interaction and Ethics |
Svenska för hälso- och sjukvården |
Swedish Written Language |
Swedish Oral Skills |
Health Promotion Methods and Nursing Interventions |
English for nursing and health care |
Competency in the Fundamentals of Medication, Drug Dosage Calculation and Pharmacology |
Nursing in Emergency and Outpatient Services |
Leadership and Entrepreneurship in Sports, Social and Health Care |
Evidence Based Development task in Public Health Nursing |
Opportunities for Entrepreneurship |
From a Business Idea to Market |
Digitalization and Entrepreneurship |
Financial Management of a Small Company |
Starting and Developing the Business |
Research, Development and Innovation Competence |
Terveydenhoitajakoulutuksen kompetenssit 2020 alkaen