Siirry suoraan sisältöön

Tradenomikoulutus, liiketalous (monimuoto-opinnot), Rovaniemi, kevät 2021: RA31L21K

Tunnus: RA31L21K

Tutkinto:
Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Tradenomi (AMK), Liiketalous

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2021

Opetuskieli:
suomi

Kuvaus

Tradenomi (AMK) 210 op
Liiketalouden koulutusohjelmassa opiskellaan tradenomiksi (AMK). Koulutusohjelmassa suoritetaan yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan korkeakoulututkinto, jonka tutkintonimike on tradenomi. Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja opiskeluaika 3,5 vuotta.
Liiketalouden koulutuksen keskeisenä osaamisalueena on kehittää vastuullista liiketoimintaa, uusia liiketoimintamalleja sekä yrittäjyyttä huomioiden myös kansainvälisyyden ulottuvuudet ja mahdollisuudet. Lapin AMK:n strategiset painoalat (Arktinen yhteistyö ja Pohjoinen rajaosaaminen, Etäisyyksien hallinta, Luonnonvarojen älykkään käytön edistäminen ja Turvallisuusosaaminen, sekä Palveluliiketoiminta ja yrittäjyys) toteutuvat tässä opetussuunnitelmassa läpileikkaavina juonteina. Painoalojen käytännön toteutuminen tarkentuu vuosittain laadittavissa toteutussuunnitelmissa.
Liiketalouden tradenomina työskentelet yritysten ja muiden organisaatioiden asiantuntija-, esimies- ja kehittämistehtävissä. Sinulla on valmiudet toimia myös yrittäjänä. Operatiivisen päätöksenteon lisäksi pystyt osallistumaan yrityksen tai muun organisaation strategiseen kehittämiseen.
Opintojesi jälkeen sinulla on kykytoimia työelämän muutoksissa omaksuttuasi jatkuvan oppimisen merkityksen sekä tiedon hyödyntämisen kriittiset menetelmät. Osaat soveltaa oppimaasi vaihtelevissa tilanteissa. Sinulle on muodostunut kannattavuuskeskeinen ajattelutapa ja hallitset hyvät sosiaaliset vuorovaikutustaidot.
Tulet sijoittumaan vastavalmistuneena liiketalouden tradenomina työelämään ensin yleensä nuoremman asiantuntijan tehtäviin. Tehtävissäsi korostuu bisnes-, arvo- ja ihmisosaaminen sekä itsesi johtamisessa että esimiestyössä. Lisäksi sinulla on kyky hankkia tietoa, oppia uutta ja ottaa vastuuta. Tulevaisuuden työnimikkeenäsi voi olla valitsemasi suuntautumisen perusteella esimerkiksi myyntineuvottelija tai -päällikkö, markkinointisuunnittelija tai -päällikkö, palvelupäällikkö, sijoitusneuvoja, hallintosuunnittelija tai johdon assistentti. Vaihtoehtoisesti se voi olla esimerkiksi taloussuunnittelija tai -päällikkö, controller, kirjanpitäjä, tilintarkastaja, sijoitusneuvoja, rahoituspäällikko, hallintosuunnittelija tai vaikkapa yrittäjä.

Opiskelet Rovaniemellä liiketalouden opintojen suuntautumisena voit valita Liiketoiminnan talousosaamisen. Tutkintonimikkeesi on tradenomi (AMK) - kansainvälisesti BBA (Bachelor of Business Administration).
Tradenomiopintojen sisällöissä ja toteutuksissa huomioidaan alan kansainvälinen kehitys ja monikulttuurinen yhteistyö. Opintoihin voi sisällyttää ulkomailla vaihdossa suoritettavia opintoja tai harjoittelujaksoja. Voit hankkia kansainvälistymisosaamista myös kehittämällä kielitaitoasi opintojen aikana. Voit valita opintoja englanninkielisistä toteutuksista tai International Business -koulutuksen tarjonnasta. Sinulla on mahdollista osallistua myös tapahtumatoteutuksiin yhteistyössä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Tutkintoon kuuluu ruotsin ja englannin opintoja. Opintoihin on myös mahdollista sisällyttää Lapin ammattikorkeakoulun valinnaisia kieliopintoja. Kielten arvioinnissa hyödynnetään kielten eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoja.

TUTKINNON RAKENNE
Opetussuunnitelma rakentuu lukuvuosi- ja lukukausiteemoista sekä projekteista. Opintojaksojen osaamistavoitteet ja teemojen sisällöt kuvaavat alan keskeisen ammatillisen ydinosaamisen. Vuosi- ja lukukausiteemat kokoavat opintoja ammatillisen kasvun etenemisen näkökulmasta.
Tradenomikoulutuksen rakenne:
1) perus- ja ammattiopinnot 90 op
2) vaihtoehtoiset ammattiopinnot 60 op
3) vapaasti valittavat opinnot 10 op
4) ammattitaitoa edistävä harjoittelu 30 op
5) opinnäytetyö 20 op, sisältää tutkimus- ja kehittämismenetelmät
Perusopintojen tavoitteena on, että sinä opit liiketalouden perusteet ja alan toimintatavat sekä hallitset ammattikorkeakoululain (L932/2014) edellyttämän kielitaidon.
Ammattiopinnoissa perehdyt alan keskeisiin ammatillisiin tehtäväalueisiin, käytäntöihin ja uusimpaan teoreettiseen tietoon, jotta kykenet valmistuttuasi työskentelemään itsenäisesti alasi asiantuntija- ja kehittämistehtävissä sekä yrittäjänä. Toisen lukuvuoden aikana syvennät liiketalouden osaamistasi vaihtoehtoisilla ammattiopinnoilla (60 op).
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu perehdyttää sinut ohjatusti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen työelämässä.

Opinnäytetyö kehittää valmiuksiasi soveltaa tietoja ja taitoja ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opinnäytetyö on mahdollista toteuttaa monialaisena ja koulutuksien välisenä yhteistyönä.
Vapaasti valittavat opinnot syventävät ja täydentävät ammatillista osaamistasi. Niitä voi suorittaa myös hankkeissa ja innovaatiotoiminnassa. Vapaasti valittaviin opintoihin voit sisällyttää muidenkin koulutuksien ja korkeakoulujen opintosuorituksia. Voit myös suorittaa vapaasti valittavia opintoja ammattilista kasvua täydentävänä ylimääräisenä työharjoitteluna.

AMMATILLISEN KASVUN POLKU - HANKITTAVA OSAAMINEN
1. Vuositeema, 1. vuoden syksy ja kevät
Liiketalouden perehtyjä
Opintojen aikana perehdyt koulutus- ja ammattialaasi. Tiedät ammattikorkeakoulusi oppimisympäristön tunnistaen omat tieto- ja taitotasosi. Opit tuntemaan alueen elinkeinorakennetta ja opit ymmärtämään sen vaikutukset ammattialaansa. Ymmärrät tiedonhankinnan merkityksen opiskelussa. Opit ymmärtämään liiketoimintaprosesseja ja kannattavan yritystoiminnan perusteita. Opit hankkimaan tietoa yrityksen toimintaympäristöstä. Osaat hyödyntää opiskelussasi erilaisia sähköisiä työvälineitä. Osaat viestiä suomen ja englannin kielillä. Osaat hyödyntää liiketalouden eri alojen tietoja oppimisprojekteissa. Toimit tiimissä aktiivisena jäsenenä ja osaat reflektoida omaa toimintaasi sekä tiimin jäsenten toimintaa.

2. Vuositeema, 2. vuoden syksy ja kevät
Liiketalouden harjaantuja
Liiketoiminnan talousosaaminen: Toisen opintovuoden aikana opit taloushallinnon ja kannattavan liiketoiminnan suunnittelunosaamista pohjoisessa liiketoimintaympäristössä. Syvennät osaamistasi tilinpäätös-, verotus-, rahoitus-, sijoitus- ja investointiosaamiseen. Laajennat osaamistasi kannattavan liiketoiminnan analysoinnissa ja kehittämisessä. Opit työskentelemään projekteissa, joissa toteutetaan tutkimus- ja kehittämishankkeita. Syvennät osaamistasi tilinpäätös-, verotus-, rahoitus-, sijoitus- ja investointiosaamiseen. Laajennat osaamistasi kannattavan liiketoiminnan analysoinnissa ja kehittämisessä. Opit työskentelemään projekteissa, joissa toteutetaan tutkimus- ja kehittämishankkeita.Opinnoissa syvennät myös englannin ja ruotsin osaamista.

3. Vuositeema, 3. vuoden syksy ja kevät
Liiketalouden soveltaja
Ammattitaitoa kehittävässä harjoittelussakehität liiketalouden osaamistaan. Ammatillisen kehittymisesi myötä pystyt soveltamaan oppimaasi teoriatietoa harjoittelussasi. Sinulla on valmiudet tehdä harjoittelussa haasteellisia työ- ja kehitystehtäviä vahvistaen ammatillista osaamistasi ja kasvamistasi kohti asiantuntijuutta. Osaat myös reflektoida ammatillista kehittymistäsi kriittisesti. Osaat toimia yrittäjämäisesti monialaisissa tiimeissä. Perehdyt yrittäjyyteen monialaisissa tiimeissä kehittäen liiketoimintaa tiimin jäsenenä. Osaat tehokkaasti hyödyntää verkostoja käyttäen sujuvasti erilaista viestintäkanavia. Osaat toimia yrittäjämäisesti monialaisissa tiimeissä. Perehdyt yrittäjyyteen sekä yrittäjämäiseen toimintaan kehittäen liiketoimintaa tiimin jäsenenä. Osaat hyödyntää innovointimenetelmiä etsiessäsi kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja liiketoiminnassa. Osaat hyödyntää pohjoisen toimintaympäristön mahdollisuudet liiketoiminnan luomisessa. Osaat tehokkaasti hyödyntää verkostoja käyttäen sujuvasti erilaisia viestintäkanavia.

4. Vuositeema, 4. vuoden syksy/kevät
Liiketalouden kehittäjä
Hallitset tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvät keskeiset käsitteet sekä menettelytavat. Osaat tunnistaa, määritellä ja rajata tutkimus- tai kehittämistehtävän. Osaat hankkia ja soveltaa teoriatietoja tutkimus- tai kehittämistehtävän ratkaisuun. Osaat soveltaa oman alasi aineiston hankinta- ja analyysimenetelmiä. Tunnet Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyöprosessin, siihen liittyvän ohjeistuksen ja osaat laatia sen mukaisen raportin. Osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntija- tai kehittämistehtävässä. Kykenet luovaan ongelmanratkaisutaitoon ja työtapojen kehittämiseen. Osaat hankkia ja käsitellä tietoa, arvioida teorioita, käsitteitä, menetelmiä ja periaatteita. kriittisesti sekä tehdä ehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi. Osaat raportoida kehittämistehtäväsi lähtökohdat, toteutuksen ja tulokset.
Lapin ammattikorkeakoulun opetussuunnitelmien perustana toimivat työelämän osaamisvaatimuksista johdetut laajat osaamisalueet eli kompetenssit ja niihin liittyvät osaamistavoitteet arviointikriteereineen.

Opetussuunnitelmien kompetenssit jakautuvat kaikille koulutuksille yhteisiin yleisiin työelämäkompetensseihin (1-5) sekä koulutuskohtaisiin kompetensseihin (6-14). Yhteiset kompetenssit ovat eri koulutuksille yleisiä työelämän osaamisalueita, mutta niiden erityispiirteet ja tärkeys vaihtelevat eri ammateissa ja työtehtävissä. Yhteiset kompetenssit luovat perustan työelämässä toimimiselle, yhteistyölle ja asiantuntijuuden kehittymiselle. Yhteisten kompetenssien arviointi toteutuu koulutuskohtaisten kompetenssien arvioinnin yhteydessä.

Komptenssit
Osaamisalueet/kompetenssit
1. Oppimisen taidot
2. Eettinen osaaminen ja vastuullisuus
3. Työyhteisöosaaminen
4. Innovaatio-osaaminen
5. Kansainvälistymisosaaminen
6. Liiketoimintaosaaminen
7. Myyntiosaaminen
8. Markkinointiosaaminen
9. Taloushallinnon osaaminen
10. Yrittäjyysosaaminen
11.Johtamisosaaminen
12. Juridiikan ja riskienhallinnan osaaminen
13.Vuorovaikutus - ja viestintäosaaminen
14.Suunnittelu-, ennakointi- ja kehittämisosaaminen
15. Toimitusketjuosaaminen

Kansainvälisyys toteutuu opetussuunnitelman läpäisevänä jatkumona. Oppimisessa hyödynnetään vieraskielistä lähdemateriaalia. Yksi lukukausi (20 op) toteutetaan kokonaan englannin kielellä. Oppimista tukevat myös kansainvälisessä asiantuntijavaihdossa Lapin AMK:ssa vierailevat yhteistyökumppaneiden opettajat. Lisäksi sinulla on mahdollisuus lähteä kansainväliseen vaihtoon ja osallistua kotikansainvälistymistä tukeviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin sekä tuutoroida kansainvälisiä opiskelijoita.

Suomen kielen, informaatiolukutaidon ja viestinnän opinnot on integroitu opintoihin. Suomen kielen ja viestinnän osaaminen kehittyy koko koulutuksen ajan ja sitä arvioidaan vuosittain. Englannin ja ruotsin kieliopinnot on integroitu perus- ja ammattiopintoihin. Opintojaksoissa, joihin on integroitu kieliä, oppimista arvioidaan myös kielenoppimisena.

OPINTOJEN TOTEUTTAMINEN JA ARVIOINTI
Oppimisnäkemys
Lapin ammattikorkeakoulun oppimisnäkemyksenä on osaamis- ja ongelmaperustainen oppiminen. Oppimisen tavoitteena on ammatillisen osaamisesi kehittyminen opiskelijakeskeisten ja aktivoivien oppimis- ja ohjausmenetelmien avulla. Ammatillinen osaamisesi syvenee ongelmanratkaisu- ja päätöksentekotaitoja vahvistavien työelämäläheisten oppimis- ja kehittämisprojektien avulla. Oppiminen on yhteisöllistä, yhteistoiminnallista, opiskelijoiden, opettajien ja työelämän aktiivista vuorovaikutusta ja osallistumista yhteisen tiedon rakentamiseen. Opiskelijana olet aktiivinen ja vastuullinen oman oppimisensa subjekti. Opettaja on oppimisen asiantuntija, oppimisen ohjaaja ja mahdollistaja.
Koulutuksen tavoitteet toimivat sinulle oppimista ohjaavina ja motivoivina suunnannäyttäjinä. Opetussuunnitelma toimii lähtökohtana henkilökohtaiselle opiskelusuunnitelmalle (HOPS), jonka laatimiseen saat ohjausta opettajatuutoriltasi.

Oppiminen, tutkiminen ja kehittäminen tapahtuvat monipuolisissa oppimis- ja kehittämisympäristöissä, joita ovat mm. virtuaaliympäristöt, kansainvälisten kumppaneiden tarjoamat ympäristöt, työelämä sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet sekä -projektit. Liiketalouden opiskelijoiden keskeiset oppimisympäristöt ovat virtuaalioppimisympäristöjä. Harjoittelu toteutuu työpaikoilla. Opintoihin liittyvät opinnäytetyöt tehdään osana työelämän kehittämistä. Sinulla on mahdollisuus valita opintoja eri koulutuksien opetustarjonnasta, joka mahdollistaa luonnollisella tavalla monialaisen yhteistyön.

Työn opinnollistaminen on vaihtoehtoinen tapa opiskella. Voit hankkia tutkinnossa edellytettävää osaamista tekemällä työtä. Se palvelee sinua ammatillisen kehittymisen kautta ja edistää tutkinnon valmistumista.

Opintojen kuormittavuuden määrittelyssä on lähtökohtana yleiseurooppalaisen opintosuoritusten siirto- ja mitoitusjärjestelmän (ECTS) perusteet. Yksi opintovuosi on 1600 tuntia opiskelijan päätoimista työskentelyä. Se vastaa 60 opintopisteen suoritusta opintovuoden aikana. Yhden opintopisteen työmäärä on noin 27 tuntia. Opintopistettä vastaava työmäärä arvioidaan suhteessa osaamistavoitteisiin. Opinnot suunnitellaan etenemään lukuvuosittain tasaisesti 40 viikon aikana.

Hankittu osaaminen ja hyväksilukeminen
Tutkintoa suorittaessasi sinulla on mahdollisuus ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiasi opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla saman tyyppisillä opinnoilla. Saat ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväksi sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9). Menettelystä käytetään nimitystä hyväksilukeminen. Hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta käytetään nimitystä HOT-menettely.

Arviointi ja palaute
Kehittävä arviointi huomioi sekä oppimisprosessin että osaamisen eli tuotoksen arvioinnin. Oppimisprosessin arvioinnissa opintojakson tasolla keskeisiä työvälineitä ovat itsearviointi ja palaute. Arvioinnin perustana ovat kyseisen opintojakson osaamistavoitteet, jotka johdetaan koulutuksen kompetensseista. Oppimisesi ja osaamisesi arviointi perustuu opetussuunnitelmassa kirjattuihin opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin, joiden avulla oppimistulokset voidaan tunnistaa. Opintosuoritukset arvioidaan asteikolla kiitettävä (5), hyvä (3-4), tyydyttävä (1-2), hylätty (0) tai asteikolla hyväksytty (H) - hylätty (0).
Sinulta kerättävän palautteen avulla kehitetään koulutuksen laatua. Sinulla on vastuu antaa vuosi- ja opintojaksopalautetta opetuksen toteutuksesta sekä koko koulutuksesta valmistumisvaiheessa tutkinnon haun yhteydessä.

Laadunhallinta
Ammattikorkeakoulu vastaa koulutuksen ja muun toiminnan laadusta ja jatkuvasta kehittämisestä sekä osallistuu määräajoin ulkopuoliseen laadunarviointiin. Lapin AMK ammattikorkeakoulun laatujärjestelmä on Korkeakoulujen arviointineuvoston (KKA) auditoima.
Lapin AMK:n laatujärjestelmä on kuvattu laatukäsikirjassa. Koulutusohjelman laadunhallinta toteutetaan Lapin AMK:n laatukäsikirjassa kuvattujen menettelyiden mukaisesti.

Jatko-opinnot
Opiskelija, joka on suorittanut ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon ja jolla on vähintään kahden vuoden työkokemus asianomaiselta alalta tutkinnon suorittamisen jälkeen, voi hakea ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Kevät
2021
Syksy
2021
Kevät
2022
Syksy
2022
Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
2. / 2021 3. / 2021 1. / 2021 2. / 2022 3. / 2022 1. / 2022 2. / 2023 3. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 3. / 2024
AMKPERTR
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

30
R301LL70OJ Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin 5 5 5 2.5 2.5
R301LL71OJ Ideasta liiketoimintaa 5 5 5 2.5 2.5
R301LL72OJ Työvälineosaaminen 5 5 5 2.5 2.5
R301LL73OJ Liiketoiminnan juridiikka 5 5 5 2.5 2.5
R301LL74OJ Liikeviestintä 5 5 5 2.5 2.5
R301LL75OJ Myynnin ja markkinoinnin perusteet 5 5 5 2.5 2.5
AMMTR21
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

120
R301LL76OJ Toimiva yritys 5 5 5 5
R301LL77OJ Taloushallinnon perusteet 5 5 5 5
R301LL78OJ Talous- ja tilastomatematiikka 5 5 5 5
R301LL79OJ English for Business 5 5 5 5
R301LL80OJ Työyhteisöosaaminen 10 5 5 5
R301LL37OJ Svenska för affärslivet 5 5 5 2.5 2.5
R301LL27OJ Henkilöstöjohtaminen ja esimiestyö 5 5 5 2.5 2.5
Liiketalouden ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

30
R301LL100OJ Ennakointi ja tiedolla johtaminen 5 5 5 5
R301LL101OJ Innovaatiot ja yrittäjyys 10 10 10 10
R301LL102OJ Liiketoiminnan riskienhallinta 5 5 5 5
R301LL103OJ Asiantuntijuuden kehittäminen 10 10 10 10
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

50
Liiketoiminnan talousosaaminen

(Valitaan kaikki)

35
R301LL81OJ Liiketoiminnan muutoksen suunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
R301LL82OJ Kirjanpito ja tilinpäätös 5 5 5 2.5 2.5
R301LL83OJ Verotus 5 5 5 2.5 2.5
R301LL84OJ Talousosaamisen englannin kieli ja viestintä 5 5 5 2.5 2.5
R301LL85OJ Tilintarkastus ja sisäinen tarkastus 5 5 5 5
R301LL86OJ Sijoitustoiminta 5 5 5 5
R301LL87OJ Johdon laskentatoimi 5 5 5 5
R301LL88OJ Rahoitus- ja tilinpäätösanalyysi 5 5 5 5
R301LL89OJ Talouden viestintä johtamisen tukena 5 5 5 5
R301LL90OJ Talousohjaus 5 5 5 5
HARJOITTTR21
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
R301LL104OJ Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1 10 10 10 5 5
R301LL105OJ Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2 20 20 20 10 10
VAP_VALTR21
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
VVV200OJ Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Kaupan toimintaympäristö ja kilpailukeinot 5 5 5 5
VVV202OJ Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Tunnusluvut ja johtaminen 5 5 5 2.5 2.5
VVV201OJ Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Osaston henkilöstön ja myynnin johtaminen 5 5 5 2.5 2.5
OPINNÄTR21
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
R301LL111 Tutkin ja kehitän 5 2.5 2.5 2.5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5 5 5 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5 5 5 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5 5 5 5
Yhteensä 210 30 65 65 47.5 30 30 35 30 35 30 17.5 15 15 30 17.5 17.5 30 17.5 17.5 30 17.5 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tradenomikoulutus, liiketalous kompetenssit

Ammattikorkeakoulutuksen yhteiset ja koulutuksen kompetenssit

Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin
Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

Ei liitettyjä opintojaksoja

Johtamisosaaminen

- Opiskelija tuntee henkilöstöjohtamisen periaatteet ja johtamisprosessit.
- Opiskelija kykenee johtamaan yrityksen toimia tai hankkeita/projekteja.
- Opiskelija tuntee keskeiset strategiatyökalut ja -mallit sekä osaamisen ja muutoksen johtamisen periaatteet.
- Hän ymmärtää liiketoimintaympäristössä tapahtuvien muutosten taustoja ja niiden vaikutuksia yrityksen toimintaan sekä osaa suunnitella tulevaa.
- Opiskelija osaa hyödyntää verkostoja liiketoiminnassa.
- Opiskelija tunnistaa liiketoimintaprosessien ja henkilöstön kehittämistarpeet ja osaa kehittää niitä.

Henkilöstöjohtaminen ja esimiestyö
Juridiikan osaaminen

- Opiskelija tuntee liiketoimintaa säätelevän keskeisimmän lainsäädännön.
- Opiskelija ymmärtää lainsäädännön merkityksen organisaation toiminnoissa ja hallinnossa.
- Hän osaa käyttää oikeudellisia tietolähteitä ja soveltaa säännöksiä oikeudellisissa ongelmissa ja kykenee itsenäiseen ongelmaratkaisuun sekä päätöksentekoon juridisen alan erilaisissa toimintaympäristöissä.
- Opiskelija tuntee sopimusoikeuden perusteet ja vahingokorvausjärjestelmän pääpiirteet.
- Opiskelija osaa soveltaa hankintoihin liittyviä lakeja ja sopimuksia.

Liiketoiminnan juridiikka
Työyhteisöosaaminen
Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kieli-taidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

English for Business
Svenska för affärslivet
Liiketoimintaosaaminen

- Opiskelija ymmärtää talouden lainalaisuudet, kannattavan liiketoiminnan perusperiaatteet ja osaa tulkita talouden keskeisiä tunnuslukuja sekä osaa analysoida yrityksen toimintaa.
- Opiskelija osaa kuvata yrityksen ja liiketoiminnan ydinprosessit sekä hahmottaa liiketalouden eri osa-alueiden vaikutukset toisiinsa ja ymmärtää liiketoimintaympäristön vuorovaikutteisuuden.
- Opiskelija osaa toimia pohjoisessa kansallisessa ja/ tai kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä.
- Opiskelija tuntee liiketoiminnan eri osa-alueet ja tuntee liiketoimintaa säätelevän keskeisimmän lainsäädännön.
- Opiskelija osaa tuottaa liiketalouden alan asiakirjoja ja muita tuotoksia.
- Opiskelija osaa hyödyntää digitaalisuutta liiketoiminnassa.
- Opiskelija kykenee suunnittelemaan ja toteuttamaan kotimaista ja kansainvälistä liiketoimintaa uusilla työmenetelmillä.
- Opiskelija osaa viestiä suullisesti ja kirjallisesti suomen, ruotsin ja englannin kielellä hyödyntäen pohjoisen alueen erikoispiirteitä.
- Opiskelija osaa soveltaa talousmatematiikkaa ja tilastollisia menetelmiä yrityksen talouden ja toiminnan ohjauksessa.

Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin
Ideasta liiketoimintaa
Myynnin ja markkinoinnin perusteet
Toimiva yritys
Taloushallinnon perusteet
Talous- ja tilastomatematiikka
Markkinointiosaaminen

- Opiskelija tietää markkinoinnin eri osa-alueet ja osaa soveltaa markkinoinnin kilpailukeinoja ja työkaluja nykyaikaisessa, verkostomaisessa liiketoimintaympäristössä.
- Opiskelija oppii hankkimaan tietoa kotimaisesta ja ulkomaisesta markkinaympäristöstä ja osaa soveltaa sitä markkinoinnin suunnittelussa.
- Opiskelija osaa laatia markkinointisuunnitelman.
- Opiskelija tuntee tuotteistamisen ja palvelumuotoilun menetelmät ja osaa soveltaa niitä tarjooman rakentamisessa.
- Opiskelija tuntee brändin rakentamisen periaatteet ja osaa soveltaa niitä.
- Opiskelija osaa hyödyntää markkinoinnin digitaalisia viestintätapoja ja -välineitä ja tuottaa markkinointiviestinnän sisältöjä.
- Opiskelija osaa huomioida kansainvälisen liiketoiminnan vaatimukset markkinoinnin toteutuksessa.

Myynnin ja markkinoinnin perusteet
Myyntiosaaminen

- Opiskelija ymmärtää myynnin tärkeyden organisaatiolle sekä myyntiprosessien vaiheet.
- Opiskelija osaa määritellä myynnin strategiset tavoitteet.
- Opiskelija osaa toteuttaa myyntiä kilpailukykyisesti ja tuloksellisesti.
- Opiskelija ymmärtää ja hallitsee niin kotimaisen kuin kansainvälisessä myynnissä myyntikanavat ja niiden keskinäiset suhteet.
- Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja mitata myyntiä kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille hyödyntäen erilaisia jakelukanavia.

Myynnin ja markkinoinnin perusteet
Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Työvälineosaaminen
Suunnittelu-, ennakointi- ja kehittämisosaaminen

- Opiskelija osaa käyttää ja hyödyntää liiketoiminnan suunnittelu-, ennakointi- ja innovointimenetelmiä sekä -työkaluja johtamisen apuna.
- Opiskelija osaa käyttää liiketalouden alan kehittämis- ja tutkimusmenetelmiä.
- Opiskelija osaa arvioida tietojärjestelmien hyödyntämisen mahdollisuuksia ja haasteita sen eri vaiheissa käytännön liiketoiminnan kannalta tarkoituksenmukaisesti.
- Osaat erilaiset tietojärjestelmien kehittämisen ja toteuttamisen menetelmät.
- Opiskelija osaa ennakoida liiketoimintaympäristön muutoksia sekä tuottaa tutkimus- ja kehittämistietoa yrityksen kokonaisvaltaisen ja tavoitteellisen suunnittelutyön ja kehittämisen tarpeisiin.

Ei liitettyjä opintojaksoja

Taloushallinnon osaaminen

- Opiskelija osaa tehdä yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen sekä hallitsee sitä säätelevän keskeisen lainsäädännön.
- Opiskelija tietää tuloverotuksen velvoitteet ja verotusta säätelevän keskeisen lainsäädännön.
- Opiskelija osaa laskea luonnollisen henkilön ja yhteisön verotettavan tulon ja tulosta määrättävän veron.
- Opiskelija hallitsee välillisen verotuksen perusteet.
- Opiskelija osaa pk-yrityksen kannattavuus- ja kustannuslaskennan ja osaa budjetoinnin ja rahoitussuunnittelun perusteet.
- Opiskelija osaa tehdä palkanlaskentaa ja hallitsee siihen liittyvän lainsäädännön.
- Opiskelija osaa tuottaa taloushallinnon raportteja ja analysoida niitä.
- Hän tietää talousohjauksen merkityksen erilaisissa yrityksissä.
- Opiskelija ymmärtää, miten taloushallinnon tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää strategisessa ja operatiivisessa päätöksenteossa ja ymmärtää niiden pohjalta laadittavien eri kehittämisvaihtoehtojen merkityksen yrityksen toiminnalle.
- Opiskelija osaa tunnistaa ja hallita liiketoimintaan liittyviä riskejä.
- Opiskelija hallitsee kuljetustuotannon talousprosessin ohjauksen sekä kuljetustalouden peruskäsitteet ja laskentamenetelmät.

Työyhteisöosaaminen
Toimitusketjuosaaminen

- Opiskelija hallitsee rajat ylittävän logistiikan materiaalli-, raha- ja tietovirrat.
- Opiskelija osaa muodostaa kokonainäkemyksen jakelutoiminnosta osana toimitusketjun hallintaa.
- Opiskelija osaa toimia hankintatilanteissa tehokkaasti ja taloudellisesti.
- Opiskelija osaa soveltaa toimitusketjujen hallintaan liittyvän teorian käytäntöön.
- Opiskelija osaa hyödyntää digitaalisuuden mahdollisuudet toimitusketjussa.

Ei liitettyjä opintojaksoja

Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimi-maan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin
Työvälineosaaminen
Liikeviestintä
Työyhteisöosaaminen
Vuorovaikutus- ja viestintäosaaminen

- Opiskelija hallitsee yhteisöllisen viestinnän ja vuorovaikutuksen työvälineet ja keinot sekä osaa käyttää niitä eri sidosryhmien kanssa.
- Opiskelija kykenee itsenäiseen kansainväliseen viestintään ja vuorovaikutukseen toisella kotimaisella ja vähintään yhdellä vieraalla kielellä.
- Opiskelija hallitsee vuorovaikutuksen ja viestinnän pohjoisessa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä.
- Opiskelija osaa hyödyntää viestinnän virtuaaliset ja digitaaliset mahdollisuudet.

Liikeviestintä
English for Business
Svenska för affärslivet
Yrittäjyysosaaminen

- Opiskelija omaa valmiudet yrittäjyyteen, osaa toimia yrittäjämäisellä tavalla sekä käynnistää yritystoiminnan liikeidean pohjalta.
- Opiskelija kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista.
- Opiskelija osaa tunnistaa ja hyödyntää pohjoisen liiketoimintamahdollisuuksia.

Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin
Toimiva yritys
Luokittelemattomat
Ennakointi ja tiedolla johtaminen
Innovaatiot ja yrittäjyys
Liiketoiminnan riskienhallinta
Asiantuntijuuden kehittäminen
Liiketoiminnan muutoksen suunnittelu
Kirjanpito ja tilinpäätös
Verotus
Talousosaamisen englannin kieli ja viestintä
Tilintarkastus ja sisäinen tarkastus
Sijoitustoiminta
Johdon laskentatoimi
Rahoitus- ja tilinpäätösanalyysi
Talouden viestintä johtamisen tukena
Talousohjaus
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2
Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Kaupan toimintaympäristö ja kilpailukeinot
Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Tunnusluvut ja johtaminen
Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Osaston henkilöstön ja myynnin johtaminen
Tutkin ja kehitän
Opinnäytetyön suunnitteluvaihe
Opinnäytetyön toteuttamisvaihe
Opinnäytetyön viimeistelyvaihe

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
AMKPERTR
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

30
R301LL70OJ Orientaatio ja johdatus liiketalouden perusteisiin 5
R301LL71OJ Ideasta liiketoimintaa 5
R301LL72OJ Työvälineosaaminen 5
R301LL73OJ Liiketoiminnan juridiikka 5
R301LL74OJ Liikeviestintä 5
R301LL75OJ Myynnin ja markkinoinnin perusteet 5
AMMTR21
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

120
R301LL76OJ Toimiva yritys 5
R301LL77OJ Taloushallinnon perusteet 5
R301LL78OJ Talous- ja tilastomatematiikka 5
R301LL79OJ English for Business 5
R301LL80OJ Työyhteisöosaaminen 10
R301LL37OJ Svenska för affärslivet 5
R301LL27OJ Henkilöstöjohtaminen ja esimiestyö 5
Liiketalouden ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

30
R301LL100OJ Ennakointi ja tiedolla johtaminen 5
R301LL101OJ Innovaatiot ja yrittäjyys 10
R301LL102OJ Liiketoiminnan riskienhallinta 5
R301LL103OJ Asiantuntijuuden kehittäminen 10
Vaihtoehtoiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

50
Liiketoiminnan talousosaaminen

(Valitaan kaikki)

35
R301LL81OJ Liiketoiminnan muutoksen suunnittelu 5
R301LL82OJ Kirjanpito ja tilinpäätös 5
R301LL83OJ Verotus 5
R301LL84OJ Talousosaamisen englannin kieli ja viestintä 5
R301LL85OJ Tilintarkastus ja sisäinen tarkastus 5
R301LL86OJ Sijoitustoiminta 5
R301LL87OJ Johdon laskentatoimi 5
R301LL88OJ Rahoitus- ja tilinpäätösanalyysi 5
R301LL89OJ Talouden viestintä johtamisen tukena 5
R301LL90OJ Talousohjaus 5
HARJOITTTR21
AMMATTITAITOA EDISTÄVÄ HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
R301LL104OJ Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 1 10
R301LL105OJ Ammattitaitoa edistävä harjoittelu 2 20
VAP_VALTR21
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
VVV200OJ Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Kaupan toimintaympäristö ja kilpailukeinot 5
VVV202OJ Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Tunnusluvut ja johtaminen 5
VVV201OJ Kauppa ja yrittäjyysopinnot / Osaston henkilöstön ja myynnin johtaminen 5
OPINNÄTR21
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
R301LL111 Tutkin ja kehitän 5
AMKO001 Opinnäytetyön suunnitteluvaihe 5
AMKO002 Opinnäytetyön toteuttamisvaihe 5
AMKO003 Opinnäytetyön viimeistelyvaihe 5