Siirry suoraan sisältöön

Matkailu pohjoisessa ja globaalissa toimintaympäristössä (10op)

Toteutuksen tunnus: R81ML22OJ-19002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
11.11.2019 - 31.01.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2020 - 19.04.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
10 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
​Restonomikoulutus
Toimipiste
Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Restonomikoulutus
Opettajat
Petri Pälli
Mervi Angeria
Vastuuopettaja
Mervi Angeria
Ryhmät
RA81M20K
Restonomikoulutus (monimuotototeutus), Rovaniemi, kevät 2020
Opintojakso
R81ML22OJ

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

- Matkailun keskeiset käsitteet ja määritelmät
- Matkailun globaali ja pohjoinen toimintaympäristö, globaalit muutostekijät ja trendit
- Vastuullinen matkailu ja matkailun vaikutuksien arviointi
- Turvallisuus

Tavoitteet

Opiskelija osaa analysoida globaalin toimintaympäristön muutoksia ja niiden vaikutuksia matkailutoimialaan ja matkakohteeseen. Opiskelija perehtyy matkailun arktiseen ja pohjoiseen toimintaympäristöön ja osaa arvioida sen tarjoamia mahdollisuuksia ja haasteita vastuullisen matkailun näkökulmasta. Opiskelija tuntee matkailualan ja yritysten turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä, riskienhallintaa ja omavalvontaa ja hallitsee ajankohtaisen elintarvikehygienian sekä anniskelulainsäädännön perusasiat.

Sisältö

- Lappi ja matkailu globaalissa toimintaympäristössä
- Arktinen alue ja Lappi matkailun toimintaympäristönä
- Vastuullisen matkailun periaatteet ja merkitys pohjoisessa toimintaympäristössä
- Matkailualan yritysten turvallisuuteen ja omavalvontaan vaikuttavat tekijät
- Ajankohtainen elintarvikehygienia ja anniskelulainsäädäntö

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan monimuotototeutuksena Adobe Connectissa ja Moodlessa.

Oppimateriaalit

Alkoholilainsäädäntö ja alkoholin anniskeluun liittyvät ohjeistukset
Edelheim, J.& Ilola, H. (toim.) 2018. Matkailututkimuksen avainkäsitteet. Rovaniemi: Lapland University Press.
Elintarvikehygieniaan liittyvä lainsäädäntö ja asetukset
Fletcher, J. - Fyall, A. - Gilbert, D.& Wanhill, S. 2013. An Introduction to Tourism. In J. Fletcher et al. (eds.) Tourism: Principles and Practice (5th Edition). Harlow, England: Pearson, 1-8.
Iivari, P. 2012. Matkailun turvallisuus: Globaalit muutokset - paikalliset vaikutukset. Rovaniemi: Rovaniemen ammattikorkeakoulu.
Kuluttajaturvallisuuslainsäädäntö
Lapin ammattikorkeakoulu. 2015. Matkailun turvallisuustyökalut. Viitattu 17.1.2018 https://blogi.eoppimispalvelut.fi/turvallisuusnormisto/.
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä. 2016. Turisti turvassa: Lyhyt oppimäärä. Rovaniemi: Rovaniemen koulutuskuntayhtymä.
Ruokatieto yhdistys ry. 2018. Lupa kokata - elintarvikehygienian perusteet. Viitattu 17.1.2018 https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet.
UNWTO. 2018. Tourism Highlights 2018. Viitattu 3.12.2018 https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284419876.
Veijola, S. (toim.) 2013. Matkailututkimuksen lukukirja. Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan monimuotototeutuksena Adobe Connectissa ja Moodlessa. Opintojaksoon sisältyy itseopiskelumateriaaleja ja itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä, nauhoitettuja luentoja, ohjauskeskusteluja sekä erilaisia osaamisen näyttöjä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson teemat liittyvät lukukauden oppimisprojektiin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti tehdään Moodlessa. Uusintatentistä sovitaan erikseen.

Kansainvälisyys

Opintojaksolla hyödynnetään osin englanninkielistä materiaalia.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi suorittaa itsenäisesti tekemällä vaaditut tehtävät ja tentin.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0)
Opiskelija ei osaa analysoida kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen. Hän ei osaa kuvata arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön peruspiirteitä eikä tiedä vastuullisen matkailun periaatteita. Opiskelija ei osaa kuvata matkailualan turvallisuustekijöitä eikä suunnitella yrityksen omavalvontaa. Hän ei hallitse elintarvikehygienian ja anniskelulainsäädännön perusasioita.
Tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa analysoida kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen hyvin heikosti. Hän osaa kuvata arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön peruspiirteet hyvin suppeasti. Hän tietää vastuullisen matkailun perusperiaatteet, mutta ei ymmärrä sen merkitystä pohjoisessa toimintaympäristössä. Opiskelija osaa kuvata matkailualan turvallisuustekijöitä hyvin suppeasti ja tarvitsee runsaasti ohjausta yrityksen omavalvonnan suunnittelussa. Hän hallitsee elintarvikehygienian ja anniskelulainsäädännön perusasiat hyvin heikosti.
Tyydyttävä (2)
Opiskelija osaa analysoida yleisimpiä kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen. Hän osaa kuvata arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön peruspiirteet pääpiirteissään. Hän tietää vastuullisen matkailun periaatteet, mutta ymmärtää vain osin sen merkityksen pohjoisessa toimintaympäristössä. Opiskelija osaa kuvata matkailualan turvallisuustekijöitä ja suunnitella yrityksen omavalvontaa pääpiirteissään. Hallitsee elintarvikehygienian ja anniskelulainsäädännön perusasiat tyydyttävästi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija osaa analysoida kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen. Hän osaa kuvata arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön peruspiirteet. Hän tietää vastuullisen matkailun periaatteet ja ymmärtää sen merkityksen pohjoisessa toimintaympäristössä. Opiskelija osaa kuvata matkailualan turvallisuustekijöitä ja suunnitella yrityksen omavalvontaa. Hän hallitsee elintarvikehygienian ja anniskelulainsäädännön perusasiat.
Hyvä (4)
Opiskelija osaa analysoida kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen kattavasti. Hän osaa kuvata arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön peruspiirteet. Hän tietää vastuullisen matkailun periaatteet ja ymmärtää sen merkityksen sekä kykenee soveltamaan niitä pohjoiseen toimintaympäristöön. Opiskelija osaa kuvata matkailualan turvallisuustekijöitä kattavasti ja suunnitella yrityksen omavalvontaa kattavasti. Hän hallitsee elintarvikehygienian ja anniskelulainsäädännön perusasiat erittäin hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa analysoida kansainvälisessä liiketoimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia ja niiden vaikutuksia toimialaan ja matkakohteeseen kattavasti ja monipuolisesti. Hän osaa kuvata arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön peruspiirteet sekä vastuullisen matkailun periaatteet kattavasti ja monipuolisesti. Hän osaa analysoida matkailun vaikutuksia sekä vastuullisen matkailun merkitystä pohjoisessa toimintaympäristössä kattavasti, monipuolisesti ja kriittisesti. Opiskelija osaa kuvata matkailualan turvallisuustekijöitä ja suunnitella yrityksen omavalvontaa kattavasti ja monipuolisesti. Hän hallitsee elintarvikehygienian ja anniskelulainsäädännön perusasiat erinomaisesti.

Esitietovaatimukset

NULL

Siirry alkuun