Siirry suoraan sisältöön

POISTETTU: Kansainvälinen suojeluLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: C-10088-YO00CS17

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi
Korkeakoulu
Itä-Suomen yliopisto

Osaamistavoitteet

Opiskelija: - tuntee pakolaisten ja muiden pakotettujen siirtolaisten kansainvälisen, eurooppalaisen ja kansallisen suojelujärjestelmän perusteet ja keskeiset toimijat - ymmärtää kansainvälistä suojelua koskevan sääntelyn systematiikan ja keskeisen sisällön sekä osaa käyttää keskeisiä käsitteitä oikein - osaa soveltaa kansainvälistä suojelua koskevaa sääntelyä tavanomaisiin tilanteisiin ja käyttää oikeuslähteitä sujuvasti perusteluissa - kykenee analysoimaan tematiikkaan liittyviä oikeudellisia ongelmia Opintojakso kehittää seuraavia geneerisiä taitoja: - etiikka - kansainvälisyys - kestävyys ja vastuullisuus - kriittinen ajattelu

Sisältö

Jakson keskeisintä sisältöä ovat pakolaisten ja muiden pakotettujen siirtolaisten kansainvälistä suojelua koskevat oikeusperiaatteet ja kansainvälinen, eurooppaoikeudellinen ja kansallinen sääntely. Lisäksi opintojaksolla tarkastellaan turvapaikkamenettelyn ja –päätöksenteon erityispiirteitä. Luennoilla käsiteltäviä teemoja ovat pakotettu siirtolaisuus ilmiönä (syyt, lähtömaat ja kohdemaat, reitit ja dynamiikka), pakotettujen siirtolaisten kansainvälinen suojelujärjestelmä, pakkosiirtolaisten suojelun kannalta keskeiset yleisissä ihmisoikeussopimuksissa tunnustetut oikeudet, yhteinen eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä ja sen kehittyminen ja suomen kansallinen suojelujärjestelmä ja sen kehittyminen.

Esitietovaatimukset

Opintojaksolle osallistumisen edellytyksenä on ulkomaalaisoikeuden opintojakso (5311320). Lisäksi suositellaan Perus- ja ihmisoikeudet -seminaarin (5311092) suorittamista. Perustelu: ulkomaalaisoikeuden kurssi luo välttämättömän tiedollisen pohjan kansainvälisen suojelun kysymysten tarkastelulle.

Oppimateriaalit

- Goodwin-Gill, Guy & McAdam, Jane: The Refugee in International Law. Fourth Edition 2021. tai Goodwin-Gill, Guy & McAdam, Jane: The Refugee in International Law. Third Edition 2007. S. 1-200. - Similä, Juha: Kansainvälinen suojelu. Julkaisussa Ulkomaalaisoikeus. Heikki Kallio, Toomas Kotkas & Jaana Palander (toim.). 2018. S. 281-355. - Luentojen yhteydessä ilmoitettava materiaali. - Hallintolaki (434/2003) - Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) - Ulkomaalaislaki (301/2004) - Laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta sekä ihmiskaupan uhrin tunnistamisesta ja auttamisesta (746/2011) - Euroopan ihmisoikeussopimus (SopS 18-19/1990) - Pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus (SopS 77/1968) - Kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastainen yleissopimus (SopS 60/1989) - Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/95/EU, annettu 13 päivänä joulukuuta 2011, vaatimuksista kolmansien maiden kansalaisten ja kansalaisuudettomien henkilöiden määrittelemiseksi kansainvälistä suojelua saaviksi henkilöiksi, pakolaisten ja henkilöiden, jotka voivat saada toissijaista suojelua, yhdenmukaiselle asemalle sekä myönnetyn suojelun sisällölle (uudelleenlaadittu) - Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/32/EU, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, kansainväli-sen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevista yhteisistä menettelyistä (uudelleenlaadittu) Ks. edellisten lukuvuosien tiedot menneiden toteutusten kuvauksista.

Lisätiedot

Opettajat: Eeva Nykänen ja Jaana Palander Opintojakso suoritetaan verkkokurssina. Opintojakso on avoin kaikille, jotka ovat suorittaneet edellytyksenä olevan opintojakson.

Toteutustavat

Luentotallenteet ja tehtävät sekä tehtävien palautukset verkkoalustalla (eLearn). Kurssiavain toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostissa. Opintojakson tallenteet tulevat verkkolaustalle (eLearn) joka lukuvuonna helmikuun alussa ja kurssialusta on avoinna 2 kk. Verkkoalsutalle tulevan ja sinne palautettavan oppimistehtävän vastausaika on 1 viikko.

Suoritustavat

Luentotallenteet (n. 15 t) ja niihin perustuva oppimispäiväkirja (n. 15 t), omatoiminen perehtyminen kirjallisuuteen sekä luentoihin ja niihin perustuvat oppimistehtävät (105 t). Arvosteluperusteet: Oppimispäiväkirja 50 % ja oppimistehtävät 50 %, 0-5.

Siirry alkuun