POISTETTU: Ravitsemustiedon syventävä kirjatenttiLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: C-10088-TL00CC87
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Itä-Suomen yliopisto
Osaamistavoitteet
Opintojakson tavoitteena kerrata ja päivittää tiedot keskeisiltä ravitsemustieteen kandivaiheen opintojaksoilta. Geneeriset taidot: Kriittinen ajattelu Oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen
Sisältö
Ihmisen ravitsemuksen perusteet. Ravintoaineet ja niiden tehtävät ihmisen ravitsemuksessa. Ravinnontarve. Ravitsemussuositukset. Ruoka-ainetaulukot ja -tiedostot. Energia- ja suojaravintoaineiden ja muiden ruoan sisältämien yhdisteiden ruoansulatus, aineenvaihdunta ja tehtävät elimistössä. Ruoansulatuksen, ravintoaineiden aineenvaihdunnan ja ravinnonoton säätely. Ravinnon vaikutus ja tehtävät elimistön elinten toiminnassa. Syömisen säätely. Ruoan laadun vaikutus suolistomikrobiston toimintaan ja suolistomikrobiston merkitys ruoansulatuksessa.
Esitietovaatimukset
Ravitsemustieteen perusopinnot.
Oppimateriaalit
Luento- ja muu oppimateriaali seuraavilta opintojaksoilta: ravitsemustieteen perusteet ja ravintofysiologia sekä kirjan Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (löytyy Oppiportista) seuraavat osiot: Suomalainen ruoka (sivut 16-69), Ravitsemusfysiologia (sivut 70-260) ja Ravitsemus kansansairauksien ehkäisyssä (sivut 373-425 eli kappaleet sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja riskitekijöiden lääkkeetön hoito & lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisy, lihavuus sairautena ja sen hoito).
Lisätiedot
Tarjontatieto: Tämä opintojakso on kaikille avoin. Opintojakso on pakollinen ravitsemustieteen 3. vuosikurssin ja ravitsemustieteen aineopintokokonaisuuden opiskelijoille .
Toteutustavat
Jakso suoritetaan Moodle-ympäristössä tehtävänä verkkotenttinä. Jaksolle ilmoittaudutaan Pepissä, jonka jälkeen tentin voi tehdä sen aukioloaikaan Moodlessa: https://elearn.uef.fi/course/view.php?id=205
Suoritustavat
Moodletentti neljä kertaa vuodessa, lukuvuosittain jakson voi tenttiä seuraavasti: Periodin 1 alussa: 1-9.9. Periodin 2 lopussa: 8-14.12. Periodin 3 lopussa: 10-17.3. Periodin 4 lopussa: 24-31.5.