Siirry suoraan sisältöön

KriminologiaLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: C-10088-5311528

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi
Korkeakoulu
Itä-Suomen yliopisto

Osaamistavoitteet

Opiskelija: - oppii hahmottamaan rikollisuuden laajana yhteiskunnallisena ilmiönä. - tuntee kriminologian tutkimuskohteen sekä rikollisuuden ja kontrollin tutkimuksen menetelmät. - ymmärtää rikollisuuden sekä kontrollikäyttäytymisen selittämisen keskeisen tutkimustradition. - tiedostaa rikollisuuden vähentämisen ja rikoksentorjunnan mahdollisuudet ja rajoitukset. Tämä opintojakso kehittää seuraavia geneerisiä taitoja: digitalisaatio, etiikka, kestävyys ja vastuullisuus, kriittinen ajattelu.

Sisältö

Kriminologia on tieteenala, joka tutkii rikollisuuden syitä, seurauksia ja ehkäisemistä. Kriminologia on korostuneen monitieteinen tutkimusala, jossa hyödynnetään esimerkiksi sosiologiaa, lääketiedettä, psykologiaa, kasvatustiedettä ja oikeustiedettä. Kriminologiaa ei siis yhdistä tietty menetelmä tai teoriasuuntaus, vaan yhteinen tutkimuskohde. Kriminologian tavoitteena on vähentää rikollisuudesta aiheutuvia haittoja, ja se onkin läheisessä yhteydessä kriminaalipoliittiseen päätöksentekoon. Oikeustieteen vahvuudeksi on katsottu olevan tutkimus, jossa annetaan kriminaalipoliittisia toimenpidesuosituksia kriminologisen tutkimustiedon perusteella.

Oppimateriaalit

Suoritustapa 2: Janne Kivivuori, ym.: Kriminologia – rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa. Gaudeamus 2018.

Lisätiedot

Opettaja: Miikka Vuorela Oikeustieteen opiskelijoiden suositellaan suorittavan opintojakson kolmannen opiskeluvuoden syyslukukaudella. Luentosarja järjestetään syyslukukaudella. Kirjallisten tehtävien palautuspäiviä on kolme lukuvuodessa Opintojakso on 1.8.2021 alkaen pakollinen kaikille ON-tutkintoa suorittaville. Opintojakso vastaa sisällöltään aiempaa opintojaksoa 5311419 Oikeussosiologia ja kriminologia. Opiskelijat, jotka ovat suorittaneet opintojakson Oikeussosiologia ja kriminologia, eivät voi suorittaa tätä opintojaksoa.

Toteutustavat

Luennot ovat pakolliset suoritustavassa 1. Muussa tapauksessa vapaaehtoiset. Suoritustavassa 2 tehdään kolme kirjallista tehtävää Digicampuksessa. Tehtävät julkaistaan alustalla kolme viikkoa ennen palautuspäivämäärää. Tehtävänpalautukseen tulee ilmoittautua Pepissä. Opintojaksolla on käytössä DigiCampus-kurssialusta: https://digicampus.fi/course/view.php?id=2172. Ei kurssiavainta 2023-2024: Luentoja ei striimata

Suoritustavat

Kurssilla on kaksi vaihtoehtoista suoritustapaa: Suoritustapa 1: Syyslukukaudella järjestettävä pakollinen luentosarja (12 t) ja luentojen perusteella laadittava oppimispäiväkirja (15 s., 123 t). Vaihtoehto 2: Suoritustapa 2: Itsenäinen perehtyminen kirjallisuuteen sekä kirjallisiin tehtäviin vastaaminen (135 t). Lukuvuosi 2023-2024: Tehtävien palautuspäivämäärät ovat 13.10., 9.2. ja 19.4. Lukuvuosi 2022-2023: Tehtävien palautuspäivämäärät ovat 14.10., 10.2. ja 21.4. Lukuvuosi 2021-2022: Tehtävien palautuspäivämäärät ovat 15.10., 11.2. ja 22.4. Arviointiperusteet: Suoritustapa 1: Oppimispäiväkirja 0–5 Suoritustapa 2: Kirjalliset tehtävät 0–5.

Siirry alkuun