Kielten ja kulttuurien kohtaaminen kielten opetuksessaLaajuus (3 - 5 op)
Opintojakson tunnus: C-10088-2110014
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 - 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Itä-Suomen yliopisto
Osaamistavoitteet
Osaamistavoitteet: Suoritettuaan opintojakson 3 op:n laajuisena opiskelija - osaa analysoida ja soveltaa kielen oppimiseen, rakenteeseen, vaihteluun ja kulttuuriin liittyvää tutkimusta pedagogisesta näkökulmasta - osaa kuvata kielitietoisuuden osa-alueet kielitieteen ja kulttuurintutkimuksen valossa - tunnistaa kieltenvälisten ja monikielisten näkökulmien merkityksen kielen opetukselle ja oppimiselle - Suoritettuaan opintojakson 5 op:n laajuisena opiskelija yllä mainitun lisäksi - tuntee oman opetettavan kielensä erityiskysymyksiä kielen opetuksen ja oppimisen näkökulmasta - osaa analysoida näiden kysymysten merkitystä suomalaisessa kielenopetuksessa ja omassa (tulevassa) opetustyössään Opintojakso kehittää seuraavia työelämätaitoja: - Tieteidenvälisyys ja monialaisuus, kulttuurienvälinen osaaminen, luovuus, suunnittelijan ajattelutapa, ohjelmoinnillinen ajattelu, sosiaalinen älykkyys, laajojen kokonaisuuksien hallinta, visualisointi- ja havainnollistamistaidot, monipuolinen osaaminen ja työtehtävien mukaan itsensä kehittäminen Geneeriset taidot: digitalisaatio, etiikka, johtaminen ja kehittäminen, kansainvälisyys, kestävyys ja vastuullisuus, kriittinen ajattelu, oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen, vuorovaikutus ja viestintä
Sisältö
Kurssi on kaikille kieliaineiden opiskelijoille yhteinen ja liittyy kiinteästi kulttuurien ja kielten kohtaamisen tutkimusprofiiliin Itä-Suomen yliopistossa. Kurssilla tarkastellaan kielitietoisuuden käsitettä tutkimuksen ja opetuksen näkökulmista, keskeisinä aihepiireinä kielen vaihtelu, monikielisyys ja kielten kohtaaminen, kielten rakenteet, vertailu ja metakieli sekä kielen kytkeytyminen kulttuuriin ja kirjallisuuteen. Opiskelijat suunnittelevat kurssin aikana tutkimukseen pohjautuvia opetusmenetelmiä ja –materiaaleja, joita he voivat hyödyntää opetustyössään. Mikäli opiskelija suorittaa opintojakson 5 op:n laajuisena, hän perehtyy edellisten lisäksi omaan opetettavaan kieleensä liittyvään relevanttiin kirjallisuuteen (sovitaan erikseen kyseisen kielen vastuuopettajan kanssa) ja kirjoittaa aiheesta vähintään 2000 sanan laajuisen esseen, jossa hän käsittelee aihepiiriä suomalaisen kielenopetuksen kontekstissa. Kurssin opetuskieli on pääasiassa suomi.
Esitietovaatimukset
Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että opiskelija on suorittanut kielten pää- tai sivuaineensa perusopinnot.
Lisätiedot
Opettajat: Lea Meriläinen, Maria Kautonen, Maria Kok, Jaana Kolu, Heli Paulasto, Terttu Rajala, Fredrik Westerlund Ajankohta: 3.-5. vuosi Tarjontatieto: Englannin kieli ja kulttuuri, Ruotsin kieli, Venäjän kieli ja kulttuuri, Luokanopettajakoulutus, Luokanopettajan ja matemaattisten aineiden opettajan koulutus Avainsanat: kielitietoisuus, monikielisyys, kielen vaihtelu, kielen rakenteet, kirjallisuus- ja kulttuurikasvatus, kielipedagogiikka Kampus: Joensuu Lisätietoja: Kurssin opetuskieli on pääasiassa suomi. Osallistujamäärä on rajattu 30 opiskelijaan.
Suoritustavat
Suoritustavat: Luennot ja harjoitustehtävät (26h). Itsenäinen työskentely (55h). Kurssin hyväksyttävä suorittaminen edellyttää 80% läsnäoloa. Arvosteluperusteet: Jos opiskelija suorittaa opintojakson 3 op:n laajuisena, arvosanan perusteena ovat loppuessee (n. 1000 sanaa; 50%) sekä kurssin aikana pienryhmissä tai itsenäisesti laaditut opetusmenetelmät ja –materiaalit (50%). Mikäli opiskelija suorittaa opintojakson 5 op:n laajuisena, arvosana muodostuu yllä mainituista osasuorituksista (yht. 60%) sekä laajennusesseestä (40%).