Tuotemuotoilun syventävä projekti (10 op)
Toteutuksen tunnus: MTEO0612V24-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 04.12.2024 - 06.01.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 13.01.2025 - 15.05.2025
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 10 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Taiteiden tiedekunta
- Opetuskielet
- englanti
- suomi
- Opettajat
- Juho Saavalainen
- Opintojakso
- MTEO0612V24
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- soveltaa projektityöskentelyn menetelmiä
- tunnistaa tuotemuotoiluun liittyviä tehtäväkokonaisuuksia
- toimia yhteistyössä eri tahojen kanssa, esimerkiksi yritys-, tutkimus- tai hanketoiminnassa
Toteutustavat
Luentoja sekä ohjattua työskentelyä 70 h ja itsenäistä projektityöskentelyä 200 h.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen työskentelyyn sekä hyväksytysti suoritetut projektitehtävät ja kirjallinen raportti.
Sisältö
Kokonaisvaltaista projektityöskentelyä, joka painottuu tuotemuotoiluun.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
0: Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, tai sisältää huomattavia väärinkäsityksiä.
1-2: Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suorituksessa tyydytään luettelemaan asioita irrallisesti, tai käsitellään asioita yksipuolisesti. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa analysoida ja perustella. Asiasta on muodostunut kokonaiskuva, mutta siinä saattaa olla puutteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja tietoa osataan soveltaa moniulotteisesti tai sijoittaa eri konteksteihin. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus, joka sisältää perusteltua omaa ajattelua tai kriittistä pohdintaa. Vastaus on hyvin kirjoitettu tai toteutettu.
Lisätiedot
Teollisen muotoilun syventävä projekti / Tuotemuotoilu, 10 op
13.1. – 15.5.2025
Mobiilitekniikkareki
Hei maisterivaiheen opiskelija,
hae mukaan syventävä tuotemuotoilu projektiin. Kevätlukukauden kurssin aiheena on mobiilitekniikkareen prototyyppien suunnittelu ja valmistus. Kurssi alkaa tammikuussa 13.1. ja päättyy keväällä 15.5. Kurssi on laajuudeltaan 10 opintopistettä, työmäärältään 270 h. Kurssin aikana tehdään kaksi, n. 5 päivää kestävää ekskursiota ylälappiin. Kurssi suoritetaan lähiopetuksena.
Kurssi alkaa Asiaan vihkiytyminen -ekskursiolla 13.–17.1. Kohteena Inari/Enontekiö. Ekskursion aikana saamme käsityksen muotoilutyön reunaehdoista ja tulevista haasteista.
Kurssin aikana on tarkoitus valmistaa kaksi toimivaa prototyyppiä, joille suoritetaan käytettävyystestaus jälkimmäisen ekskursion aikana. Ekskursio pidetään huhti-toukokuussa. Tarkempi ajankohta varmistuu ennen kurssin aloitusta.
Kurssille hyväksytyille opiskelijoille pidetään infotilaisuus ennen kurssin alkua, tammikuun alussa.
Mobiilitekniikkareki
Moottorikelkalla liikuteltava mobiilitekniikkareki tarjoaa käyttäjälleen mahdollisuuden saada datayhteys alueilla, joilla datasignaali on heikko tai sitä ei ole. Datayhteys on tärkeässä roolissa paikannettaessa eläimiä ja ihmisiä sekä kommunikoinnissa. Paikannuksessa voidaan hyödyntää lisäksi drone-teknologiaa, mikä on osa mobiilitekniikkareen kalustoa.
Reki koostuu itse fyysisestä alustasta, jonka päälle sijoitetaan paikannuksessa käytettävää teknologiaa (data-antenni ja drone) sekä elektroniikan käyttöön ja ylläpitoon tarvittavaa tekniikkaa (Akku, aggregaatti, lämmityselementti). Tämän lisäksi reessä kulkee mukana henkilökohtaiset tavarat sekä tarvittavat työkalut ja polttoaineet.
Mobiilitekniikkarekeä käytetään hyvin vaihtelevissa ja haastavissa sää- ja maasto-olosuhteissa. Kurssilla suunniteltavien prototyyppien tulee toimia kyseisissä olosuhteissa. Projekti pitää sisällään mekaniikkasuunnittelua, käytettävyyden huomioimista, mallien ja prototyyppien valmistusta sekä toimivuuden testausta.
Kiinnostuitko? Hae mukaan vapaamuotoisella hakemuksella 15.12. klo 23.59 mennessä.
Kerro hakemuksessa mielenkiinnostasi projektia kohtaan sekä mitä vahvuuksia sinulta löytyy aiheeseen liittyen. Mukaan kannattaa hakea, vaikka kaikki työssä hyödynnettävät osa-alueet eivät olisi ominta alaasi. Projektissa tarvitaan monialaista osaamista ja ymmärtämistä, jotta lopputuloksesta tulee toimiva kokonaisuus.
Hakemus pituudeltaan n. 200–300 sanaa.
Palautus ja mahdolliset kysymykset kurssiin liittyen: juho.saavalainen@ulapland.fi