Kesäpeliopinnot 2023 (20 op)
Toteutuksen tunnus: ANPE1400-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
- 22.05.2023 - 31.08.2023
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 20 op
- Lähiosuus
- 20 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Taiteiden tiedekunta
- Opetuskielet
- suomi
- Opettajat
- Tomi Knuutila
- Opintojakso
- ANPE1400
Arviointiasteikko
H-5
Tavoitteet
Oppimistavoite on, että opiskelija osaa suunnitella ja tuottaa pelejä, pelillisyyttä hyödyntäviä sovelluksia, taideteoksia tai niiden osa-alueita oman pääaineensa ja sivuaineen opinnoista saamillaan valmiuksilla sekä reflektoida työtään pääaineensa teoreettista taustaa vasten.
Toteutustavat
480 h luento ja ryhmätyöskentely
60 h itsenäinen opiskelu
Suoritustavat
pintojakson arviointi perustuu peliprojektin aikaiseen prosessiin, toteutukseen, laatuun, tiimityöhön, aktiivisuuteen ja väli- ja loppukatsauksissa osoitettuun osaamisen.
Opintojaksolla ei ole tenttiä
Arviointi koostuu tiimiarvioinnista, itsearvionnista ja opintojakson toteutukseen osallistuvien ohjaajien arvioista koskien opiskelijan palauttamia töitä opintojakson aikana. Työtä mitataan versiohallintajärjestelmään palautettujen toteutusosuuksien pohjalta. Yksilöllisesti arvioidaan opiskelijan työn panosta ryhmän jäsenenä sekä tämän peliin tuottamien mediaelementtien, koodin, taidekonseptoinnin, käsikirjoituksen, dokumentaation, ja muun tuotetun materiaalin laatua ja määrää sekä niiden suhdetta lopputulokseen.
Sisältö
Opetus tapahtuu hybridimallina: sekä etä- että lähiopetuksena, hyödyntäen mm. ennalta valmisteltua opetusvideomateriaalia, työpajoja ja luentoja. Lähiopetuksen lisäksi opettajat molemmista oppilaitoksista tukevat ja ohjaavat koko kesän ajan opiskelijoita kesäpeliprojekteissaan. Opiskelijat muodostavat kesäopintojen alussa monialaiset pelinkehitystiimit, joissa suunnitellaan ja toteutetaan peliprojekti. Tiimit toimivat yhdessä koko kesän.
Opintojaksolla käydään mm. seuraavia asioita:
- Pelimoottorin perusteet ja pelieditorin käyttö, ohjelmointi, pelien käyttöliittymäsuunnittelu, kuvien, videoiden ja 3D-mallien tuotantoketju, kenttäsuunnittelu, maaperän / maiseman suunnittelu, animaatioiden käyttäminen, fysiikkaohjelmointi, ääniohjelmointi, tekoälypolut
- 3D Mallinnus, UV-mäppäys, rigaus, teksturointi, animointi
- Materiaalien teksturoinnin erikoisohjelmat
- Pelien historia ja pelien kulttuuriset erityispiirteet taidemuotona
- Pelisuunnittelu, käsikirjoittaminen
- Konseptitaide ja vektorigrafiikan perusteet
- Peliäänien tuotanto
- Pelituotanto, tiimin- ja ajanhallintatyökalut, scrum-menetelmä
- Tiimityö ja etätyöskentelyyn tarvittavat työkalut
Oppimateriaalit
Opintomateriaali jaetaan verkossa opiskelijoiden saataville opintojakson aikana. Materiaali on digitaalisessa muodossa ja koostuu pääasiassa videoista ja tutoriaaleista. Oppitunneilla käytetään myös kirjallisuutta, joka on saatavilla projektitiimien tiloissa. Tuntien teoriaosiot videoidaan ja nämä materiaalit ovat käytössä koko projektin ajan.
Opetusmenetelmät
Kesäpeliopinnot 20 op (Linkki ja ohjeistus sivulta https://kesapeliopinnot.frostbit.fi/
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0)
Suoritus on erittäin puutteellinen tai virheellinen, opiskelijan työpanosta ei näy.
Välttävä ja tyydyttävä (1-2)
Suoritus on suppea, pintapuolinen tai vastaa heikosti tehtävänantoa. Suoritus voi sisältää virheitä tai epäselvyyksiä. Työpanos ryhmässä ollut vaisu.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Suoritus vastaa tehtävänantoa, osoittaa ymmärtämistä sekä taitoa oppia uutta. Opiskelijan rooli tiimityöskentelyssä tärkeä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Suorituksessa hahmotetaan laaja kokonaisuus ja osataan soveltaa omia taitoja moniulotteisesti. Suoritus osoittaa itsenäistä otetta ja oivallusta. Suoritus on ehjä kokonaisuus. Opiskelija on oppinut pelien tuotantoprosessista paljon uutta ja toiminut ryhmässään muita kannustavana ja tukevana.