Mielenterveystyö (5 op)
Toteutuksen tunnus: K700BE06-3006
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
13.03.2023 - 22.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 17.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Sosionomikoulutus
Toimipiste
Kosmos, Tietokatu 1, Kemi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Tutkinto-ohjelma
- Sosionomikoulutus
Opettaja
- Mari Louste
Vastuuhenkilö
Mari Louste
Opiskelijaryhmät
-
K71S22SSosionomikoulutus (päiväopinnot), Kemi syksy 2022
Tavoitteet
Osaamistavoitteet:
Opiskelija
- tunnistaa mielenterveyteen vaikuttavat sosiaaliset, kulttuuriset ja ympäristölliset tekijät
- tunnistaa yleisimmät mielenterveyshäiriöt ja niihin liittyvät hoitopalvelut
- tietää kriisityön periaatteet ja osaa ohjata asiakkaita kriisitilanteissa
- osaa ohjata asiakkaita mielenterveyskuntoutuspalveluihin
Sisältö
Sisältö:
- Hyvän mielenterveyden rakentuminen
- Suomalaisten mielenterveydentila
- Tärkeimmät mielenterveyden häiriöt sekä niiden hoitomuodot
- Palvelujärjestelmä sekä keskeinen lainsäädäntö
- Kriisityö sekä mielenterveyskuntoutus
Aika ja paikka
Lähiopetus Lapin ammattikorkeakoulun Kemin Kampuksella, syksy 2023.
Oppimateriaalit
Mielenterveystyö:
Noppari Eija, Kiiltomäki Aliisa, Pesonen Arja 2007; Mielenterveystyö perusterveydenhuollossa.
Kuhanen Carita, Oittinen Pirkko, Kanerva Anne, Seuri Tarja, Schubert Carla 2010, 2017; Mielenterveyshoitotyö
Vuorilehto, Larri, Kurki, Hätönen 2014; Uudistuva mielenterveystyö
Toivio Timo, Nordling Esa 2013; Mielenterveyden psykologia
Linner Matikka Johanna, Hipp Tiia 2023; Traumainformoitu työote.
Kriisit ja kriisityö:
Poijula Soile 2018; Resilienssi
Hammarlund Claes-Otto 2004, 2010; Kriisikeskustelu, kriisituki, jälkipuinti, stressin – ja konfliktinhallinta.
www.traumaterapiakeskus.fi
Kirjallisuuskeskusteluseminaariin soveltuvat teokset:
Koskisuu Jari 2004: Eri teitä perille. Mitä mielenterveyskuntoutus on?
Koskisuu Jari, Kulola Tarja 2005: Yhdessä yksin? Mielenterveysongelma parisuhteessa ja perheessä.
Rissanen Päivi 2015: Toivoton tapaus? Autoetnografia sairastumisesta ja kuntoutumisesta. https://kuntoutussaatio.fi/files/2116/Paivi_Rissanen.pdf
Toivio Timo,Nordling Esa 2013;Mielenterveyden psykologia. Erityisesti Psykososiaalinen kuntoutus s.300-332
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutuu lähiopetuksena, joka pitää sisällään pienryhmätyöskentelyä sekä itsenäistä opiskelua. Opintojakso lisäksi sisältää vierailukäynnin/ tutustumiskäynnin ja/tai kokemusasiantuntijan vierailun.
Opintojakso jakautuu neljään osioon:
1. Mielenterveystyön osiossa opiskelija kirjoittaa jokaisen luentopäivän jälkeen luento-/oppimispäiväkirja blogitekstin, johon vaaditaan luotettavia kirjallisuuslähteitä oman pohdinnan tueksi lähdeviittauksin. Opiskelijan tulee kommentoida toisen opiskelijan blogipohdintaa omalla argumentoinnilla. Arvioidaan asteikolla H-5.
2. Opintojakso sisältää vierailukäynnin/ tutustumiskäynnin ja/tai kokemusasiantuntijan vierailun, josta kirjoitetaan raportti (arvioidaan asteikolla H-5).
3. Kriisit ja kriisityön osiossa erillinen tehtävä. Arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
4. Opintojakso päättyy mielenterveyskuntoutuksen osioon, josta suorituksena on osallistuminen luetun kirjan pohjalta käytävään kirjallisuuskeskusteluseminaariin. Arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakso voi sisältää vierailukäynnin/tutustumiskäynnin ja/ tai kokemusasiantuntijan vierailun, josta kirjoitetaan raportti. Arvioidaan asteikolla H-5.
Opintojakso voi sisältää yhteistyötä Lapin amk:n hankkeiden kanssa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Palautettavat tehtävät palautetaan opintojakson lopussa. Lisäksi palautettavilla tehtävillä kaksi uusintapalautusajankohtaa, joista tarkemman ajankohdat Moodle-alustalla.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Hylätty (0)
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija ei tunne positiivisen mielenterveyden vahvistumisen tekijöitä eikä osaa selittää mielenterveyden häiriöitä ja niihin liittyviä hoito- ja kuntoutuspalveluita.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija ei osaa toimia ammatillisesti eikä tiedä tai tunnista mielenterveystyön työmuotoja asiakkaiden toimintakyvyn edistämiseksi.
Eettinen osaaminen:
Opiskelija ei toimi ammatillisesti eikä ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Tyydyttävä (1)
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija osaa luetella positiivisen mielenterveyden vahvistumisen tekijöitä ja tietää niiden yhteyden kriisityön ja kuntoutuksen alueella. Opiskelija tietää joitakin positiivisen mielenterveyden vahvistumista tukevia tekijöitä ja tuntee osittain mielenterveyshäiriöt ja niihin liittyvät hoito- ja kuntoutuspalvelut ja osaa ohjata asiakkaita niiden piiriin.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa luetella ammatillisen toimintansa perusteita ja tunnistaa ammatillista osaamistaan eri tilanteissa ja konteksteissa. Opiskelija tietää joitakin mielenterveystyön työmuotoja ja tunnistaa niiden käytön asiakkaiden toimintakyvyn edistämiseksi mielenterveystyön asiakastyössä ja kuntoutumisprosesseissa.
Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tunnistaa oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon loukkaamattomuuden merkityksen. Hän tuntee joitakin ihmisten osallisuutta, toimijuutta ja itsemääräämisoikeutta koskevia periaatteita. Opiskelija tietää vastuun toiminnastaan ja osaa luetella turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Opiskelija toimii ammatillisesti ja ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Tyydyttävä (2)
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tietää joitakin positiivisen mielenterveyden vahvistumisen tekijöitä ja tietää niiden yhteyden kriisityön ja kuntoutuksen alueella. Opiskelija osaa jonkin verran tukea positiivisen mielenterveyden vahvistumista ja tuntee useimmat mielenterveyshäiriöt ja niihin liittyvät hoito- ja kuntoutuspalvelut ja osaa ohjata asiakkaita niiden piiriin.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija tietää ammatillisen toimintansa perusteet ja osaa soveltaa ammatillista osaamistaan eri tilanteissa ja konteksteissa. Opiskelija tietää pääpiirteet joistakin mielenterveystyön työmuodoista asiakkaiden toimintakyvyn edistämiseksi mielenterveystyön asiakastyössä ja kuntoutumisprosesseissa.
Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija ymmärtää oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon loukkaamattomuuden merkityksen. Hän tuntee ihmisten osallisuutta, toimijuutta ja itsemääräämisoikeutta koskevia periaatteita. Opiskelija ottaa vastuun toiminnastaan ja huomioi turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Opiskelija toimii ammattialan arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3)
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija tietää keskeiset positiivisen mielenterveyden vahvistumisen tekijät ja niiden yhteyden kriisityön ja kuntoutuksen alueella. Opiskelija osaa tukea positiivisen mielenterveyden vahvistumista ja tuntee yleisimmät mielenterveyshäiriöt ja niihin liittyvät hoito- ja kuntoutuspalvelut ja osaa ohjata asiakkaita niiden piiriin.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa arvioida ammatillisen toimintansa perusteet ja osaa soveltaa ammatillista osaamistaan eri tilanteissa ja konteksteissa.
Opiskelija osaa suunnitella joitakin mielenterveystyön työmuotoja asiakkaiden toimintakyvyn edistämiseksi mielenterveystyön asiakastyössä ja kuntoutumisprosesseissa.
Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tukee toiminnallaan oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon loukkaamattomuuden toteutumista. Hän tukee ihmisten osallisuutta, toimijuutta ja itsemääräämisoikeutta. Opiskelija toimii vastuullisesti ja luo turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Hän perustelee toimintaansa ammattialan arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Hyvä (4)
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija osaa hyvin tukea positiivisen mielenterveyden vahvistumista ja soveltaa osaamistaan kriisityön ja kuntoutuksen alueella. Opiskelija tietää laajasti sosiaalisten, kulttuuristen ja ympäristöllisten tekijöiden merkityksen mielenterveyden rakentumisessa sekä häiriintymisessä.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa arvioida hyvin ammatillisen toimintansa perusteet ja osaa perustella ammatillista osaamistaan eri tilanteissa ja konteksteissa.
Opiskelija osaa suunnitella monipuolisesti mielenterveystyön erilaisia työmuotoja asiakkaiden toimintakyvyn edistämiseksi mielenterveystyön asiakastyössä ja kuntoutumisprosesseissa.
Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija tukee hyvin toiminnallaan oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon loukkaamattomuuden toteutumista. Hän tukee monipuolisesti ihmisten osallisuutta, toimijuutta ja itsemääräämisoikeutta. Opiskelija toimii vastuullisesti ja luo turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Hän perustelee toimintaansa ammattialan arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Ammatillinen tietoperusta ja käsitteet:
Opiskelija osaa monipuolisesti tukea positiivisen mielenterveyden vahvistumista ja soveltaa osaamistaan kriisityön ja kuntoutuksen alueella. Opiskelija tietää kattavasti sosiaalisten, kulttuuristen ja ympäristöllisten tekijöiden merkityksen mielenterveyden rakentumisessa sekä häiriintymisessä.
Ammatillinen toiminta:
Opiskelija osaa arvioida kiitettävästi ammatillisen toimintansa perusteet ja osaa perustella ammatillista osaamistaan eri tilanteissa ja konteksteissa. Opiskelija osaa suunnitella monipuolisesti mielenterveystyön erilaisia työmuotoja asiakkaiden toimintakyvyn edistämiseksi mielenterveystyön asiakastyössä ja kuntoutumisprosesseissa.
Eettinen osaaminen ja vastuullisuus:
Opiskelija vahvistaa toiminnallaan oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon loukkaamattomuuden toteutumista. Hän toimii ihmisten osallisuutta, toimijuutta ja itsemääräämisoikeutta parantaen. Hän toimii vastuullisesti ja luo turvallisuutta lisääviä työkäytäntöjä. Opiskelija perustelee toimintaansa ammattialan arvojen ja eettisten periaatteiden mukaisesti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointiin vaikuttavat hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät ja tuntitehtävät. Lopullinen arvosana muodostuu numeerisesti arvioitavien tehtävien keskiarvosta (pyöristys ylöspäin).