Siirry suoraan sisältöön

Työyhteisössä toimiminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: MATR221-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 28.08.2023

Ajoitus

29.08.2023 - 04.11.2023

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

T&K-osuus

1 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

​Restonomikoulutus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 65

Tutkinto-ohjelma

  • Restonomikoulutus

Opettaja

  • Petri Pälli
  • Milla Hirvaskari
  • Sari Nisula

Vastuuhenkilö

Petri Pälli

Opiskelijaryhmät

  • RA81M22S
    Restonomikoulutus, Rovaniemi syksy 2022

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää työntekijän vastuita ja velvollisuuksia ja toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- selittää matkailualan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimuksia ja huomioida ne omassa ja organisaation toiminnassa
- selittää henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet
- hahmottaa henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen ja johtamisen merkityksen sekä erilaiset urapolut matkailualalla
- tunnistaa matkailutyön erityispiirteet.

Sisältö

- Työntekijän ja esimiehen vastuut työyhteisössä ja vastuullinen toimiminen työyhteisössä
- Matkailualan työlainsäädäntö ja työaikasuunnittelu

Aika ja paikka

ZOOM

Oppimateriaalit

- Eräsalo, U. 2011. Käytännön henkilöstöjohtaminen majoitus- ja ravitsemisalalla. Restamark. Vantaa. - Kauhanen, J. 2012. Henkilöstövoimavarojen johtaminen. Talen-tum. - Viitala, R. 2013. Henkilöstöjohtaminen – Strateginen kilpailuteki-jä. Helsinki: Edita Prima Oy. - Marata-alaan liittyvät yleissitovat työehtosopimukset - Muu opintojaksolla osoitettu materiaali Moodlessa • Laki nuorista työntekijöistä • Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi • Laki työsuojelun valvonnasta ja työsuojelun yhteistoiminnasta • Laki yhteistoiminnasta yrityksissä • Opintovapaalaki • Oppisopimuslaki • Pelastuslaki • Tasa-arvolaki • Työaikalaki • Työntekijöiden eläkelaki • Työsopimuslaki • Työturvallisuuslaki • Työterveyshuoltolaki • Vuosilomalaki, Vuorotteluvapaalaki • Yhdenvertaisuuslaki • Yksityisyyden suoja työsuhteessa -Petri Pälli: luentomateriaali, nettilinkit



Muu Moodlessa osoitettu materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, seminaarit

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Osuus Petri Pälli: Työehtosopimus ryhmätyö
Yksilötehtävä: työyhteisössä toimimisen periaatteet ja vastuut, työaikasuunnittelun periaatteet

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

1) Osaamisen näyttö (sovitaan opettajan kanssa erikseen)

2) Opinnollistaminen (sovitaan opettajan kanssa erikseen)
Työn opinnollistaminen on tapa suorittaa opintoja. Tällöin hankit koulutuksen osaamistavoitteiden mukaista osaamista työtehtävissäsi tai muussa toiminnassa. Opinnollistaminen on mahdollista, kun työn tai esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan sisältö mahdollistaa osaamistavoitteiden saavuttamisen. Tämä edellyttää työnantajan tai vastaavan yhteistyötahon sitoutumista sekä opiskelijan huolellista perehtymistä opetussuunnitelmassa kuvattuihin osaamistavoitteisiin ja osaamisen arviointikriteereihin.

Lisätietoja opiskelijoille

Lapin yliopiston läsnäoleva tutkinto-opiskelija voi ilmoittautua maksutta Lapin ammattikorkeakoulun tarjoamiin LUC-opintoihin, mikäli opinnot voi liittää omaan tutkintoon. Ilmoittautuminen tapahtuu Lapin ammattikorkeakoulun Hakijan työpöydällä: https://hakeutuminen-amk.peppi4.lapit.csc.fi/web/hakijan-tyopoyta/opiskeluhaku#3045

Arviointiasteikko

H-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hylätty (0): Opiskelija ei osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteita. Hän ei osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija ei tunnista henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.

Tyydyttävä (1): Opiskelija osaa heikosti kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa vähän selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hieman henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteita.

Tyydyttävä (2): Opiskelija osaa pääpiirteissään kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa pääpiirteissään selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa pääsääntöisesti henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija osaa kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.

Hyvä (4): Opiskelija osaa hyvin kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa hyvin selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa hyvin henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija osaa kiitettävästi kuvata työyhteisössä toimimisen periaatteet. Hän osaa monipuolisesti selittää työntekijän ja esimiehen vastuita työyhteisössä sekä työyhteisön toimintaan ja matkailualan työhön vaikuttavia lakeja, sopimuksia ja ohjeistuksia. Opiskelija tunnistaa kiitettävästi henkilöstö- ja työaikasuunnittelun periaatteet.

Lisätiedot

Opintojakso on ammattikorkeakoulun toteuttama, mutta valittavissa myös yliopiston matkailututkimuksen opiskelijoille.