Leimikonsuunnittelu ja puukauppa (5op)
Toteutuksen tunnus: R604ML117-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 14.03.2022 - 23.05.2022
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 30.05.2022 - 31.08.2022
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Metsätalousinsinöörikoulutus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 60
- Koulutus
- Metsätalouden koulutus
Arviointiasteikko
H-5
                    
Tavoitteet
Opiskelija
- Tietää puukauppamuodot ja puukaupan sopimuskäytänteet
- Osaa puukaupan työvaiheet
- Osaa merkittävimmät mittausmenetelmät, joita käytetään metsä- ja tehdaspäässä
- Osaa mitata puutavaraa ja valvoa mittausta metsäpäässä
                    
Toteutustavat
Verkko-opinnot, itsenäiset maastoharjoitukset
                    
Sisältö
Puukauppamuodot ja sopimuskäytänteet
Puukaupan työvaiheet
Puutavaran mittausmenetelmät
Puutavaran mittaus ja valvonta
                    
Aika ja paikka
Kesä 2021, verkko-opinnot
                    
Opetusmenetelmät
Verkko-opinnot
                    
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Harjoitus metsäammattilaisen mukana, harjoituspaikan opiskelija sopii itse haluamansa metsäorganisaation kanssa.
                    
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan opintojakson aikana
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- tietää tukin ja kuitupuun laatuvaatimukset, osaa kertoa puutavaralajien käyttötarkoituksen
- osaa kertoa leimikon rajukseen liittyviä tekijöitä ja korjuukelpoisuuteen liittyviä tekijöitä
- osaa kertoa puukaupan työvaiheet ja osaa kertoa puun hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä
- tietää ja osaa kuvata tukkien ja kuitupuun mittausmenetelmiä
- tietää puukaupan työvaiheet ja sopimusehtoja sekä puun hinnoitteluperusteita.
                    
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija
- tietää tukin ja kuitupuun laatuvaatimukset sekä puunjalostusprosessit ja tietää puuraaka-aineen käyttöominaisuuksien merkityksen jalostuksessa
- osaa huomioida metsänomistajan tavoitteet leimikon rajausta päätettäessä
- osaa soveltaa puukaupan työvaiheita
- osaa valita ja hyödyntää tukki- ja kuitupuun mittausmenetelmiä tapauskohtaisesti
- osaa soveltaa tietoa korjuukelpoisuudesta puutavaran lähi- ja kaukokuljetukseen
- osaa arvioida ja esittää vaihtoehtoisia leimikoita metsänomistajan tavoitteiden mukaisesti
- osaa arvioida puukaupan työvaiheita ja sopimusehtoja sekä puun hinnoitteluperusteita.
                    
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija 
- tietää tukin ja kuitupuun laatuvaatimukset sekä osaa selostaa puunjalostusprosessien kulun ja osaa arvioida puuraaka-aineen laatua jalostusprosessien kannalta
- osaa arvioida ja analysoida vaihtoehtoisia leimikoita metsänomistajan tavoitteiden mukaisesti
- osaa valita tilanteeseen sopivan mittausmenetelmän
- osaa arvioida ja analysoida puukaupan työvaiheita ja sopimusehtoja sekä puun hinnoitteluperusteita.
                    
