DELETED: Nutrition and life style factorsLaajuus (5 cr)
Course unit code: C-10088-TL00CC82
General information
- Credits
- 5 cr
- Teaching language
- Finnish
- Institution
- University of Eastern Finland
Objective
Opintojakson suoritettuaan opiskelija • Osaa selittää ja tulkita ravitsemuksen vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien riskitekijöihin • Osaa tulkita unen ja ravitsemuksen välistä vuorovaikutusta • Osaa analysoida stressin haasteita terveellisen ravitsemuksen ylläpidossa • Osaa perustella alkoholin ja tupakoinnin vaikutukset ravitsemustilaan ja osaa vetää yhteen näiden elintapojen vaikutukset kansanterveydelle • Osaa arvioida liikuntamuotojen ja liikkumattomuuden keskeiset vaikutukset terveyden kannalta ja osaa perustella liikunnan aiheuttamia ravitsemuksellisia tarpeita • Osaa selittää lihavuuden yleisyyden ja sen vaikutukset kansanterveydelle ja osaa perustella keskeiset asiat laihdutuksessa ja painonhallinnassa • Osaa vetää yhteen kasvisruokavalioiden, gluteenittoman ruokavalion ja laktoosittoman ruokavalion vaikutukset ravitsemukseen ja niiden täysipainoisen koostamisen periaatteet • Osaa perustella erilaisten ammattien/työtehtävien aiheuttamat ravitsemukselliset haasteet Geneeriset taidot: johtaminen ja kehittäminen, kestävyys ja vastullisuus, kriittinen ajattelu, oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen, vuorovaikutus ja viestintä.
Content
• Ravitsemuksen vaikutukset terveyden ylläpitoon ja keskeisten kansansairauksien riskitekijöihin. • Unen, stressin, alkoholin ja tupakoinnin yhteydet ravitsemukseen. • Liikunta ja liikkumattomuus, liikuntasuositukset eri ikäryhmille. • Lihavuus ja painonhallinta. • Kasvisruokavaliot, gluteeniton ruokavalio ja laktoosi-intoleranssi. • Työ ja ravitsemus.
Qualifications
Ravitsemustieteen perusteet tai Ravitsemus ja terveys farmasian opiskelijoille -opintojakso tai vastaavat tiedot.
Materials
Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (löytyy Oppiportista). Luentomateriaalit ja muu Moodlessa ilmoitettava materiaali.
Further information
Tarjontatieto: Tämä opintojakso on kaikille avoin. Opintojakso on pakollinen ravitsemustieteen 2. vuosikurssin opiskelijoille. Opintojakso sisältää mahdollisuuksia lähiopetukseen Kuopion kampuksella, mutta on suoritettavissa myös täysin verkko-opetuksena.
Execution methods
Verkko-opinnot.
Accomplishment methods
Verkkotallenteet, oppimistehtävä verkossa. Verkkotyöskentelyn osuus 100 %. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä.