MetsämaatiedeLaajuus (4 op)
Opintojakson tunnus: C-10088-LM00CM50
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 4 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Itä-Suomen yliopisto
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija • hallitsee ydinasiat maaperän ominaisuuksista, maan merkityksestä metsäekosysteemissä ja veden, ravinteiden ja hiilen kierrossa ja ihmisen vaikutuksesta maaperään • tuntee metsämaan hoitomenetelmät • osaa toimia laboratoriossa turvallisesti ja on tutustunut metsämaan laboratoriotutkimuksen perusmenetelmiin • osaa soveltaa oppimaansa niin että kykene arvioimaan eri metsämaan hoitomenetelmien vaikutusta maan prosesseihin ja puuntuottokykyyn Opintojakso kehittää seuraavia geneerisiä taitoja: kestävyys ja vastuullisuus, oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen, vuorovaikutus ja viestintä.
Sisältö
• Maaperän koostumus ja muodostuminen • Kangas- ja turvemaiden kemialliset, fysikaaliset ja biologiset ominaisuudet • Veden, ravinteiden ja hiilen kierron varastot ja virrat maaperässä • Kasvupaikkatekijöiden ja metsäkasvillisuuden välinen vuorovaikutus • Metsämaan hoito.
Esitietovaatimukset
Kasvupaikkaoppi tai Ekologian perusteet (LY00CH16)
Oppimateriaalit
Mälkönen, E. (2003) Metsämaa ja sen hoito, suomeksi. Päivänen, Juhani (2007) Suot ja suometsät järkevän käytön perusteet, s. 11-122 ja 274-
Lisätiedot
Opetetaan vuosittain. Opintojakso on pakollinen metsätieteen tutkinto-opiskelijoille (kandi) sekä metsätieteen aineopintojen sivuainekokonaisuutta suorittaville.
Toteutustavat
1.8.2024 alkaen: Monimuoto-opetus. Luennot hybridiopetuksena. Laboratorioharjoitukset monimuoto-opetuksena (ennakkotehtävä verkossa, laboratoriomenetelmiin tutustuminen lähiopetuksena, raportin kirjoittaminen). Välitentit (2) sähköisenä etätenttinä, kurssitentti näiden jälkeen EXAM-järjestelmässä. 31.7.2024 asti: Monimuoto-opetus. Luennot hybridiopetuksena. Laboratorioharjoitukset monimuoto-opetuksena (ennakkotehtävä verkossa, laboratoriomenetelmiin tutustuminen lähiopetuksena, raportin kirjoittaminen). Kurssitentit (2) etätenttinä sekä näiden jälkeen EXAM-järjestelmässä. 31.7.2023 asti: Hybridiopetus. Luennot verkossa. Laboratorioharjoitukset tilanteen mukaan lähi- tai monimuoto-opetuksena. Kurssitentit (2) etätenttinä sekä näiden jälkeen EXAM-järjestelmässä
Suoritustavat
Luennot (16 h), laboratorioharjoitukset (8 h), raportin kirjoittaminen, kirjallisuus, tentti.