Siirry suoraan sisältöön

POISTETTU: J: LaillisuusvalvontaLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: C-10088-5311314

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi
Korkeakoulu
Itä-Suomen yliopisto

Osaamistavoitteet

Opiskelija - tietää laillisuusvalvonnan pääsisällön ja siihen liittyvät keskeisimmät vaiheet - osaa arvioida hallinnon toimintaa laillisuusvalvonnan näkökulmasta ja viranomaisten menettelytapoja hyvän hallinnon ja perusoikeuksien näkökulmasta - osaa hyödyntää itsenäisesti erityisesti perusoikeusjärjestelmän suomia mahdollisuuksia hallinnon menettelytapojen arvioinnissa - tietää erot eri laillisuusvalvonnan pääinstrumenttien kesken - hallitsee sujuvan ja tehtävänannon mukaisen oikeudellisen kirjoittamisen - antaa rakentavaa, oikeudellisesti argumentoitua palautetta oikeudellisista kirjoitustöistä sekä osaa itse vastaanottaa tällaista palautetta Tämä opintojakso kehittää seuraavia geneerisiä taitoja: - digitalisaatio - etiikka - johtaminen ja kehittäminen - kansainvälisyys - kriittinen ajattelu - oman asiantuntijuuden tunnistaminen ja kehittäminen - vuorovaikutus ja viestintä

Sisältö

Laillisuusvalvonnan pääsisältö ja siihen liittyvät keskeisimmät vaiheet. Hallinnon toiminta laillisuusvalvonnan näkökulmasta. Eri laillisuusvalvonnan pääinstrumentit. Oikeudellinen kirjoittaminen. Esiintyminen ja opponointi.

Esitietovaatimukset

Pääaineopiskelijat (ON/OTM, HTK/HTM): Opintojakso on tarkoituksenmukaista suorittaa kolmantena oikeustieteen opiskeluvuotena. Muille kuin oikeustieteen tutkinto-opiskelijoille edellytetään edeltäviksi opinnoiksi vähintään opintojaksoja: 5311026 Oikeustieteen perusteet, 5311027 Juridinen kirjoittaminen ja tiedonhankinta, 5311091 Valtiosääntöoikeus ja 5311304 Yleishallinto-oikeus.

Oppimateriaalit

1.8.2023 lähtien Kuusikko, Oikeusasiamiesinstituutio, 2011. Pajuoja - Pölönen, Ylin laillisuusvalvonta, 2011. Eduskunnan oikeusasiamiehen ja valtioneuvoston oikeuskanslerin kertomukset. Laki eduskunnan oikeusasiamiehestä (197/2002). Laki valtioneuvoston oikeuskanslerista (193/2000). Laki valtioneuvoston oikeuskanslerin ja eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävien jaosta (330/2022) Laki yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnasta (1327/2014) Laki tasa-arvovaltuutetusta (1328/2014) Laki yhdenvertaisuusvaltuutetusta (1326/2014) Laki lapsiasiavaltuutetusta (1221/2014) Ks. edellisten lukuvuosien tiedot menneiden toteutusten kuvauksista.

Lisätiedot

Opettaja: 2023-2024 Elina Pekkarinen (elina.pekkarinen@tuni.fi). HUOM: Opintojakso ei ole suoritettavissa 2024-2025. Opintojakso kuuluu sekä hallinto-oikeuden että valtiosääntöoikeuden opintoihin. Seminaariin otetaan enintään 25 opiskelijaa, jotka valitaan tutkintoon suoritettujen oikeustieteiden opintojen opintopistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Ilmoittautuminen Pepissä. Opintojaksolle pääsevät vahvistetaan ilmoittautumisajan päätyttyä. Opetuskieli on suomi.

Toteutustavat

Opintojaksolla on käytössä UEF Moodle -alusta: Kurssiavain toimitetaan kurssille päässeille sähköpostitse ennen kurssin alkua.

Suoritustavat

Pakolliset luennot (8 t, lähiopetuksena) ja pakollinen seminaari (15 t, lähiopetuksena). Opiskelijan itsenäisen työn osuus on 112 t. Opiskelija laatii yhden kantelukirjelmän (n. 3 sivua) ja kanteluratkaisuehdotuksen saamansa kantelukirjelmän pohjalta (n. 10 sivua) ja esittelee sen seminaarissa. Lisäksi opiskelija laatii 10–12 sivun esseekirjoitelman yhdestä laillisuusvalvontaratkaisusta luennoilla annetun ohjeistuksen mukaisesti. Arvosteluperusteet: Kokonaisarvosana 0–5, joka koostuu kantelukirjelmästä ja kanteluratkaisusta (50%) sekä esseestä (50 %). Aktiivinen osallistuminen seminaariin HYL-HYV. Ks. edellisten lukuvuosien tiedot menneiden toteutusten kuvauksista.

Siirry alkuun