Siirry suoraan sisältöön

POISTETTU: Rikosprosessin perusteetLaajuus (2 op)

Opintojakson tunnus: C-02557-UAMKYTKOIK6

Opintojakson perustiedot


Laajuus
2 op
Opetuskieli
suomi
Korkeakoulu
Poliisiammattikorkeakoulu

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa - määritellä keskeiset rikosprosessioikeudelliset peruskäsitteet -määritellä keskeiset rikosprosessioikeudelliset rakenteet ja periaatteet -soveltaa rikosprosessioikeudellisia menettelysäännöksiä konkreettisessa tapauksessa perus- ja ihmisoikeussäännökset huomioiden - ratkaista oikeudellisia soveltamisongelmia - soveltaa rikosprosessioikeuden säännöksiä ja ratkaista rikosten näyttöön liittyviä soveltamisongelmia, erityisesti todistelun kannalta - määritellä ja soveltaa rikosprosessioikeudellisia menettelysäännöksiä esitutkinnassa, rikosprosessin valmistavana vaiheena.

Sisältö

Rikosprosessin kulku sekä esitutkintaa, syyttäjätoimintaa ja tuomioistuinmenettelyä koskevat säännökset erityisesti poliisin työn ja rikosprosessin asianosaisten näkökulmasta. - rikosprosessin kulku, esitutkintaperiaatteet ja prosessiperiaatteet - perus- ja ihmisoikeuksien merkitys rikosprosessissa -asianosaiset rikosprosessissa ja puhevallan käyttö - syyteoikeuden järjestely ja toimenpiteistä luopuminen - esitutkinta osana rikosprosessia, oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin näkökulmasta - esitutkintalain säännökset - yksityisoikeudelliset vaatimukset ja avustaminen, oikeusapujärjestelmä - todistelua koskevat säännökset - todistelua koskevien oikeustapausten käsittely - rikosprosessioikeudellisten säännösten soveltaminen

Esitietovaatimukset

Ei edellytetä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija ymmärtää rikosprosessijärjestelmän kokonaisuuden keskeiset kohdat ja tuntee esitutkinnan, syytetoiminnan ja oikeudenkäyntimenettelyn välisen yhteyden pääpiirteet. Osaaminen keskittyy isojen asiakokonaisuuksien hallintaan vailla yksityiskohtaista osaamista. Opiskelija selviytyy yksinkertaisten oikeudellisten ongelmien ratkaisemisesta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa tulkita ja soveltaa rikosprosessijärjestelmän normeja konkreettiseen tapaukseen sekä kykenee perustelemaan tekemänsä ratkaisut. Opiskelija hallitsee kokonaisuuksien lisäksi myös yksityiskohtaista tietoa ja selviytyy yksinkertaista vaativampien oikeudellisten ongelmien ratkaisemisesta. Opiskelija osaa perustella oikeudellisten ongelmien ratkaisut.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa monipuolisesti ja johdonmukaisesti arvioida ja esittää perusteltuja eri ratkaisuvaihtoehtoja oikeudellisen ongelman ratkaisemiseksi. Opiskelijan analysointi on vertailevaa, kriittistä ja sujuvaa. Opiskelija kykenee hahmottamaan oikeudellisessa ongelmassa useita eri näkökulmia ja punnitsee näitä keskenään. Ratkaisujen perustelut ovat vakuuttavia ja johdonmukaisia.

Oppimateriaalit

Vaadittava kirjallisuus Rantaeskola, Satu, Rikos ja rikosprosessi, Warelia 2022 tai vanhempi painos, s. 16-27, 98-134, 158-199, 235-273 ja 351-378. Viitanen, M. Esitutkinta ja pakkokeinot. Helsinki 2020, s. 41-45, 48-52 ja 61-73. Pölönen, P., Tapanila, A. Todistelu oikeudenkäynnissä. Tallinna 2015. Vaadittavat säädökset Esitutkintalaki (22.7.2011/805) Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa (11.7.1997/689) Oikeudenkäymiskaari (1.1.1734/4) 12 ja 17 luku

Lisätiedot

Opiskelija voi hakea hyväksiluettavuutta osasta opintoja korkeakoulututkintoon sisältyvillä aikaisemmilla opinnoilla. Painotus tentissä: Tentti: käsitteet 40 % ja Tentti: todistelu 40 % ja esitutkintalain verkkokurssi 20 %.

Toteutustavat

Luennot, pienryhmäopetus.

Suoritustavat

Tentti, essee. Esitutkintalaki-verkkokoulutus. Osajakso tulee olla suoritettuna hyväksytysti ennen harjoittelua.

Siirry alkuun