Liikunta ja ravitsemusLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: YAMK110
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
- Korkeakoulu
- Peppi
- Vastuuhenkilö
- Marika Kunnari
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää ravitsemukseen ja ravintoon liittyvien keskeisten tekijöiden merkityksen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Opiskelija tietää yleiset ravitsemussuositukset ja niiden laatimiseen liittyvät tieteelliset perusteet. Opiskelija osaa kuvata liikunnan ja urheiluvalmennuksen aiheuttamat ravitsemusfysiologiset vaatimukset ja haasteet. Opiskelija selittää eri ikäisten liikkujien ja urheilijoiden ravitsemuksen erityistarpeita. Hän osaa käyttää ravinto-ohjelmia ja tulkita saatuja tuloksia ravintovalmennuksessa. Opiskelija soveltaa näyttöön perustuvaa tietoa osana kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Opintojaksolla painottuvat kompetenssit: oppimaan oppiminen, kestävä kehitys, ennakoiva kehittäminen
Sisältö
- Teema 1: Ravitsemus ja terveys: ravitsemusfysiologia, ravitsemus- ja ruokasuositukset, terveys
- Teema 2: Ravintovalmennus: energia ja energiaravintoaineet, ravitsemuksen erityistapaukset, urheilijan ravitsemus
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1-2: Opiskelija
- soveltaa liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4: Opiskelija
- soveltaa ja arvioi liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5: Opiskelija
- soveltaa ja arvioi monipuolisesti ja kriittisesti liikuntaravitsemuksen teoriaa osana liikkujien ja urheilijoiden kokonaisvaltaista ravitsemusvalmennuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia.