Terveyden edistäminen (3op)
Opintojakson tunnus: K701S22OJ
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija
- ymmärtää ihmisen kasvua ja kehitystä eri ikävaiheissa sekä ravinnon merkitystä sitä edistävänä tekijänä
- tuntee yleisimmät terveysongelmat ja niiden ehkäisyyn ja hoitoon liittyviä menetelmiä
- osaa soveltaa tiedollista ja taidollista osaamistaan asiakastyössä
Teemat:
Eri-ikäisten terveys ja yleisimmät terveysongelmat, ravitsemus eri ikävaiheissa, eritysruokavaliot
Sisältö
terveys ja terveyden edistäminen, eri-ikäisten terveys, suomalaisten kansansairaudet, ravitsemus eri ikävaiheissa, erityisruokavaliot
Case-pohjainen ryhmätehtävä 4 hengen ryhmässä. Tehtävän tapaukset jaetaan ryhmille siten, että kutakin elämänkaaren vaihetta tarkastelee yksi ryhmä.
1. lapsuus, 0-3 v, allergiat
2. lapsuus 3-6 v, allergiat
3. nuoruus, n. 12-20 v, keliakia ja laktoosi-intoleranssi
4. nuoruus, n. 15-20 v, syömishäiriö
5. aikuisuus, n. 20-45 v, mies, tyypin I diabetes
6. aikuisuus, n. 20-45 v nainen, tyypin I diabetes
7. keski-ikä -varhaiseläkeikä, n. 45-65 v, mies, verenpainetauti, korkea veren kolesteroli ja hänellä on todettu sepelvaltimotauti
8. keski-ikä - varhaiseläkeikä, n. 45-65 v, nainen, lihavuus, tyypin II diabetes
9. ikääntyvä, 65 v, nainen, syöpä terveysongelmana
10 ikääntyvä, 65 v, mies, syöpä terveysongelmana
Haastatelkaa kyseistä ikävaihetta elävää henkilöä tai hänen perhettään. Miettikää kysymyksiä etukäteen tehtävän pohjalta. Käyttäkää haastattelua tehtävän työstämisen ja aineistoon perehtymisen pohjana. Haastattelun tulisi olla työn punainen lanka ja näkyä käytännön esimerkkeinä teoriatiedon lomassa.
Perehtykää aiheeseen ajankohtaisen kirjallisuuden ja luotettavien internet-lähteiden avulla sekä perehtymällä tutkimuksiin/artikkeleihin ym. saatavilla olevaan materiaaliin.
Tutustukaa myös potilasjärjestöihin ja niiden merkitykseen yksilön elämäntilanteessa.
Perehtykää kyseisen ikävaiheen fyysiseen kasvuun, kehitykseen ja muutoksiin sekä ravitsemukseen terveyttä ja hyvinvointia edistävänä tekijänä. Kertokaa ensin ko. esimerkin normaalista kasvusta ja kehityksestä tai toimintakyvystä sekä sitä tukevasta ravitsemuksesta. Miten ikävaihe vaikuttaa ravitsemukseen? Millaiset ravitsemustekijät edistävät terveyttä ja hyvinvointia ja toisaalta millaiset ehkäisevät?
Tarkastele sitten ko. henkilön tilannetta hänen terveysongelmansa näkökulmasta. Selvittäkää terveysongelman tausta (syyt, ennalta ehkäisyn mahdollisuudet), hoito (hoito yleisesti ja ruokavaliohoidon keskeiset periaatteet ja huomioon otettavat asiat) sekä miten sairaus vaikuttaa fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen toimintakykyyn.
Tehtävä tehdään 4 hengen ryhmissä. Työn laajuus tulee olla n.12 sivua.
Lisäksi jokainen ryhmä opponoi jonkun toisen ryhmän työn ja kirjoittaa siitä yhden sivun palautteen Moodleen 29.12.2017 mennessä.
Varsinainen tehtävä tulee palauttaa Moodleen 20.12.2017 mennessä.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tieto puuttuu